Stout med tonka og karamell

Det står ja, men spennet er ganske stort! Så var mer om noen har tilsatt noe lignende før :)

Vi bruker hele tonkabønner som skal raspes / knuses og trekkes i sprit før det tilsettes, da dette allerede er innkjøpt :D
Har ikke annet råd enn at du må prøve deg fram. Lager du deg en essens på den måten så kan du tilsette i et glass med det ferdige ølet til du finner blandingsforholdet, og så skalere opp til mengden som er igjen på fatet.
 
Det står ja, men spennet er ganske stort! Så var mer om noen har tilsatt noe lignende før :)

Vi bruker hele tonkabønner som skal raspes / knuses og trekkes i sprit før det tilsettes, da dette allerede er innkjøpt :D
Jeg har brukt 4 knuste tonkabønner i flameout for 25l Birger Stout, (OG 1.13, FG 1.32, ABV 15%). Ga fint avstemt preg, men jeg brukte også 20g av hver av fransk heavy roast oak chips, fransk medium roast oak chips, amerikansk medium roast oak chips, og lagret i 3 mnd på eikefat, så det gir jo også endel bidrag i litt samme
retning. Skal du rive det og trekke det på sprit ville jeg starta på 3 bønner pr 10l, og så jekka opp etter å ha smakt på resultatet. Det er jo da smma hva ikke no’ vits i å tilsette flr _etter_ gjæring. Du skal jo flaskekarbonere(?). Stikker du om til eget kar for flasking?), tilsett aroma (FØR karboneringslake tilsettes, eller gir det feil inntrykk), smak, tilsett mer etter behov. Husk at CO2 aromatiserer smaksstoffer, så det forsterker litt.
 
Jeg har brukt 4 knuste tonkabønner i flameout for 25l Birger Stout, (OG 1.13, FG 1.32, ABV 15%). Ga fint avstemt preg, men jeg brukte også 20g av hver av fransk heavy roast oak chips, fransk medium roast oak chips, amerikansk medium roast oak chips, og lagret i 3 mnd på eikefat, så det gir jo også endel bidrag i litt samme
retning. Skal du rive det og trekke det på sprit ville jeg starta på 3 bønner pr 10l, og så jekka opp etter å ha smakt på resultatet. Det er jo da smma hva ikke no’ vits i å tilsette flr _etter_ gjæring. Du skal jo flaskekarbonere(?). Stikker du om til eget kar for flasking?), tilsett aroma (FØR karboneringslake tilsettes, eller gir det feil inntrykk), smak, tilsett mer etter behov. Husk at CO2 aromatiserer smaksstoffer, så det forsterker litt.
Takk for kjempesvar! Dette flaskekarboneres og stikkes om til et annet kar før flasking ja :) Du foreslår å tilsette aromaen før karboneringslaken? Hvordan da tenker du?
 
Takk for kjempesvar! Dette flaskekarboneres og stikkes om til et annet kar før flasking ja :) Du foreslår å tilsette aromaen før karboneringslaken? Hvordan da tenker du?
Overfør ferdig gjæret øl fra primær(kar/tank) til sekundær. Mens, (eller ev før) du overfører, tilsetter du tonkatinktur. Da blandes tinkturen under overføring til sekundær, (rør ev litt rundt for å få blandt godt. Smak. Passe mye tonka? Eller trenger den mer? Usikker? Ta ut en desiliter, tilsett en dråpe tinktur. En dråpe er ca 0,05 ml. Dvs hvis én dråpe er nok ekstra smak til 1 dL øl, trenger du 10ml til 20l øl.
 
Tilbake
Topp