Jeg karbonerer naturlig med sukkerlake og 60ml sprøyte. Pleier å regne ut slik at jeg har riktig konsentrasjon på sukkerlaken per 5ml på hver flaske, slik at det går 2 hele sprøyter på 1 kasse med 0,33 flasker. Altså, hvis jeg skal ha 7g/L så blir konsentrasjonen 7g/3 = 2,33 g/5ml.
Problemet er hvordan jeg skal få den konsentrasjonen. Har ved de aller fleste tilfeller sett bort i fra vekt/volum til sukkeret og bare tatt volumet til vannet i beregning. Konsentrasjonen blir jo da mindre, men har tenkt at noe av vannet fordamper slik at "feilberegningen" blir også mindre. Sist brygg tok jeg med vekt/volum av sukkerlake og endte da opp med overkarbonert øl, sikkert på grunn av fordamping. Koker sukkerlaken som regel i ca 10 min, er dette for lenge?
Det jeg lurer på er hvordan folk beregner konsentrasjonen når de bruker sprøyte for karboneringen? Tidligere stakk jeg om ølet i et sekundærkar hvor jeg bare helte sukkerlaken i først og rørte godt rundt, men det ble en ekstra vending, og når vi i tillegg er to som tapper går det effektivt og greit uten mye søl.
En siste ting, er det noen som bare heller sukkerlake i primærgjæringskaret og rører rundt, med godt resultat? Vil den "thruben" som eventuelt blir virvlet opp sette usmak i ølet hvis det kommer over i flasken? Det faller jo uansett til bunns, slik at om bunnfallet i flaksen blir litt mer gjør jo ikke stort. Er det andre enkle karboneringsmåter som jeg ikke har fått med meg, hvis vi ser bort ifra fat
Problemet er hvordan jeg skal få den konsentrasjonen. Har ved de aller fleste tilfeller sett bort i fra vekt/volum til sukkeret og bare tatt volumet til vannet i beregning. Konsentrasjonen blir jo da mindre, men har tenkt at noe av vannet fordamper slik at "feilberegningen" blir også mindre. Sist brygg tok jeg med vekt/volum av sukkerlake og endte da opp med overkarbonert øl, sikkert på grunn av fordamping. Koker sukkerlaken som regel i ca 10 min, er dette for lenge?
Det jeg lurer på er hvordan folk beregner konsentrasjonen når de bruker sprøyte for karboneringen? Tidligere stakk jeg om ølet i et sekundærkar hvor jeg bare helte sukkerlaken i først og rørte godt rundt, men det ble en ekstra vending, og når vi i tillegg er to som tapper går det effektivt og greit uten mye søl.
En siste ting, er det noen som bare heller sukkerlake i primærgjæringskaret og rører rundt, med godt resultat? Vil den "thruben" som eventuelt blir virvlet opp sette usmak i ølet hvis det kommer over i flasken? Det faller jo uansett til bunns, slik at om bunnfallet i flaksen blir litt mer gjør jo ikke stort. Er det andre enkle karboneringsmåter som jeg ikke har fått med meg, hvis vi ser bort ifra fat