Temperatur for gjæring

ErikSøl

Norbrygg-medlem
Hei igjen

Nå har jeg to batcher stående.
Nr1 er en kølsch med to pakker Safale 05, 21 liter. DEn stoppet å ploppe etter fire/ fem dager ved ca 20- 22 grader. Har nå stått ni dager og skal tappes om 5dager til flasker.
Nr2 er en blonde med to pakker Safale/ fermentis t-56 til 19 liter. Den plopper fint fortsatt nå, etter to dager også ved 18- 20 grader.

Nå lurer jeg på om variasjon i gjæringstemperaturen under gjæringen er dumt? Og når skal jeg sette bryggene kjølig for bunnfelling? Kan det være flere dager før tapping?
 
Mest mulig stabil temperatur er å foretrekke. Dersom temperaturen skal variere noe, bør den stige, ikke synke.

Det går fint an å senke tempraturen når gjæringen er ferdig, du kan  da cold- rashe ølet før tapping, vanlig da med en 2-3 dager på lav temp(ca 5c). Merk at jo lengre og kaldere du cold-crasher, jo mindre gjær kommer over i flaskene/fatet som gjør det vanskilg å karbonere med sukker.

jeg tar som regel bar en 24 timer på 8c, ølet blir en del klarere og jeg har ikke hatt problemer med karbonering.
 
Tilbake
Topp