Første bryggedag med nytt utstyr, denne gangen med sirkulasjonspumpe og større kjele. I tillegg skulle jeg slå to fluer i en smekk og prøve å lage et drikkanes hveteøl, da det forrige smakte en blanding av fordervet og rakfisk.
Jeg strevde en del med å skjønne kontrolleren på maskinen og selvfølgelig sjekket jeg ikke manualen først, så vanskelig kunne det vel ikke være! Tror jeg på satte på for lite effekt i oppvarmingen av meskevannet, for det kjentes ut som om det tok evigheter for at meskevannet på 17 liter skulle nå riktig temperatur. Jeg mesket på med gull i blikket og visste at dette måtte bli suksess. Litt problemer med justering av sirkulasjon, da pumpen dro inn luft fordi vannet ikke rakk å renne gjennom malten. Nok et problem løst!
Utmesken gikk bra og jeg følte mestring når jeg fikk løst alle problemer på en god måte. Et nytt et oppsto dog ved nedkjølingen av vørteren, dyppkjøleren nådde ikke ned til væsken. Jeg stappet den nedi med vannslangene liggende i vørteren, syntes heller jeg ikke så noen lekkasjer. Væsken nådde riktig temperatur og jeg startet pumpingen inn i gjæringsskapet med den fantastiske slangen jeg kjøpte på Biltema! Tiden med å bære fermzilla og vipping på bryggemaskinen var endelig over!
Dette skulle gå automatisk, så jeg teipet fast slangen på gjæringskaret mens den fantastiske pumpen overførte vørteren. Jeg målte OG og på mystisk vis målte jeg 1.031 (oppskriften oppga 1.051). Noe var feil... En større overraskelse fikk jeg når jeg snudde meg til gjæringsskapet og fermzillaen var fem centimeter fra å renne over. Det ga i det minste mening med den lave OGen. Kjølespiralen var lekk i hagekoblingen, det var en O-ring som var uttørket...
Dette skulle jeg fikse! Ikke noe problem å koke bort litt ekstra væske. Klokka var 22:45 og det var bare 8 liter koking. Jeg satte kjelen på guffe og satte meg ned for å slappe av litt. Etter en liten stund kom jeg på: gjæren overlever ikke koking i to time og jeg har ingen reserve. Nå ligger vørteren i sluket, men jeg har i det minste blitt klokere på utstyret og det å sjekke pakninger på dyppkjøleren
- Stian
Jeg strevde en del med å skjønne kontrolleren på maskinen og selvfølgelig sjekket jeg ikke manualen først, så vanskelig kunne det vel ikke være! Tror jeg på satte på for lite effekt i oppvarmingen av meskevannet, for det kjentes ut som om det tok evigheter for at meskevannet på 17 liter skulle nå riktig temperatur. Jeg mesket på med gull i blikket og visste at dette måtte bli suksess. Litt problemer med justering av sirkulasjon, da pumpen dro inn luft fordi vannet ikke rakk å renne gjennom malten. Nok et problem løst!
Utmesken gikk bra og jeg følte mestring når jeg fikk løst alle problemer på en god måte. Et nytt et oppsto dog ved nedkjølingen av vørteren, dyppkjøleren nådde ikke ned til væsken. Jeg stappet den nedi med vannslangene liggende i vørteren, syntes heller jeg ikke så noen lekkasjer. Væsken nådde riktig temperatur og jeg startet pumpingen inn i gjæringsskapet med den fantastiske slangen jeg kjøpte på Biltema! Tiden med å bære fermzilla og vipping på bryggemaskinen var endelig over!
Dette skulle gå automatisk, så jeg teipet fast slangen på gjæringskaret mens den fantastiske pumpen overførte vørteren. Jeg målte OG og på mystisk vis målte jeg 1.031 (oppskriften oppga 1.051). Noe var feil... En større overraskelse fikk jeg når jeg snudde meg til gjæringsskapet og fermzillaen var fem centimeter fra å renne over. Det ga i det minste mening med den lave OGen. Kjølespiralen var lekk i hagekoblingen, det var en O-ring som var uttørket...
Dette skulle jeg fikse! Ikke noe problem å koke bort litt ekstra væske. Klokka var 22:45 og det var bare 8 liter koking. Jeg satte kjelen på guffe og satte meg ned for å slappe av litt. Etter en liten stund kom jeg på: gjæren overlever ikke koking i to time og jeg har ingen reserve. Nå ligger vørteren i sluket, men jeg har i det minste blitt klokere på utstyret og det å sjekke pakninger på dyppkjøleren
- Stian