Test av nytt utstyr blir til skrekkdag i bryggeriet

Første bryggedag med nytt utstyr, denne gangen med sirkulasjonspumpe og større kjele. I tillegg skulle jeg slå to fluer i en smekk og prøve å lage et drikkanes hveteøl, da det forrige smakte en blanding av fordervet og rakfisk.

Jeg strevde en del med å skjønne kontrolleren på maskinen og selvfølgelig sjekket jeg ikke manualen først, så vanskelig kunne det vel ikke være! Tror jeg på satte på for lite effekt i oppvarmingen av meskevannet, for det kjentes ut som om det tok evigheter for at meskevannet på 17 liter skulle nå riktig temperatur. Jeg mesket på med gull i blikket og visste at dette måtte bli suksess. Litt problemer med justering av sirkulasjon, da pumpen dro inn luft fordi vannet ikke rakk å renne gjennom malten. Nok et problem løst!

Utmesken gikk bra og jeg følte mestring når jeg fikk løst alle problemer på en god måte. Et nytt et oppsto dog ved nedkjølingen av vørteren, dyppkjøleren nådde ikke ned til væsken. Jeg stappet den nedi med vannslangene liggende i vørteren, syntes heller jeg ikke så noen lekkasjer. Væsken nådde riktig temperatur og jeg startet pumpingen inn i gjæringsskapet med den fantastiske slangen jeg kjøpte på Biltema! Tiden med å bære fermzilla og vipping på bryggemaskinen var endelig over!

Dette skulle gå automatisk, så jeg teipet fast slangen på gjæringskaret mens den fantastiske pumpen overførte vørteren. Jeg målte OG og på mystisk vis målte jeg 1.031 (oppskriften oppga 1.051). Noe var feil... En større overraskelse fikk jeg når jeg snudde meg til gjæringsskapet og fermzillaen var fem centimeter fra å renne over. Det ga i det minste mening med den lave OGen. Kjølespiralen var lekk i hagekoblingen, det var en O-ring som var uttørket...

Dette skulle jeg fikse! Ikke noe problem å koke bort litt ekstra væske. Klokka var 22:45 og det var bare 8 liter koking. Jeg satte kjelen på guffe og satte meg ned for å slappe av litt. Etter en liten stund kom jeg på: gjæren overlever ikke koking i to time og jeg har ingen reserve. Nå ligger vørteren i sluket, men jeg har i det minste blitt klokere på utstyret og det å sjekke pakninger på dyppkjøleren :)

- Stian
 
Første bryggedag med nytt utstyr, denne gangen med sirkulasjonspumpe og større kjele. I tillegg skulle jeg slå to fluer i en smekk og prøve å lage et drikkanes hveteøl, da det forrige smakte en blanding av fordervet og rakfisk.

Jeg strevde en del med å skjønne kontrolleren på maskinen og selvfølgelig sjekket jeg ikke manualen først, så vanskelig kunne det vel ikke være! Tror jeg på satte på for lite effekt i oppvarmingen av meskevannet, for det kjentes ut som om det tok evigheter for at meskevannet på 17 liter skulle nå riktig temperatur. Jeg mesket på med gull i blikket og visste at dette måtte bli suksess. Litt problemer med justering av sirkulasjon, da pumpen dro inn luft fordi vannet ikke rakk å renne gjennom malten. Nok et problem løst!

Utmesken gikk bra og jeg følte mestring når jeg fikk løst alle problemer på en god måte. Et nytt et oppsto dog ved nedkjølingen av vørteren, dyppkjøleren nådde ikke ned til væsken. Jeg stappet den nedi med vannslangene liggende i vørteren, syntes heller jeg ikke så noen lekkasjer. Væsken nådde riktig temperatur og jeg startet pumpingen inn i gjæringsskapet med den fantastiske slangen jeg kjøpte på Biltema! Tiden med å bære fermzilla og vipping på bryggemaskinen var endelig over!

Dette skulle gå automatisk, så jeg teipet fast slangen på gjæringskaret mens den fantastiske pumpen overførte vørteren. Jeg målte OG og på mystisk vis målte jeg 1.031 (oppskriften oppga 1.051). Noe var feil... En større overraskelse fikk jeg når jeg snudde meg til gjæringsskapet og fermzillaen var fem centimeter fra å renne over. Det ga i det minste mening med den lave OGen. Kjølespiralen var lekk i hagekoblingen, det var en O-ring som var uttørket...

Dette skulle jeg fikse! Ikke noe problem å koke bort litt ekstra væske. Klokka var 22:45 og det var bare 8 liter koking. Jeg satte kjelen på guffe og satte meg ned for å slappe av litt. Etter en liten stund kom jeg på: gjæren overlever ikke koking i to time og jeg har ingen reserve. Nå ligger vørteren i sluket, men jeg har i det minste blitt klokere på utstyret og det å sjekke pakninger på dyppkjøleren :)

- Stian
Fantastisk - og gjenkjennelig :)
 
Fortvil ikke. Jeg har pumpet 125L vørter rett ut I Oslofjorden i stedet for til gjæringstanken!

Ved en annen anledning fortalte jeg en fellow brygger at jeg alltid gjorde en eller annen feil, stor eller liten, når jeg brygget. Han så forundret på meg og menete han aldri gjorde noe feil. Jeg misunte ham umiddelbart. Ikke evnen til ikke å gjøre feil, men evnen til å fortrenge dem.
 
Et nytt et oppsto dog ved nedkjølingen av vørteren, dyppkjøleren nådde ikke ned til væsken.
Det er et problem med 60-literen ja, må lage et visst volum. Jeg oppdaga det også som du først når jeg skulle kjøle ned. En annen spiralkjøler må til hvis man skal lage halve batcher i maskinen, eller bare skru av varmen og la kolne over natta så tappe til gjæring neste morgen.
Væsken nådde riktig temperatur og jeg startet pumpingen inn i gjæringsskapet med den fantastiske slangen jeg kjøpte på Biltema!
Kast den - kjøp tykkere silikon slanger som er næringsmiddel godkjent. Tre den inn på whirlpool armen og monter den på utsiden av maskinen når du skal tappe hvis maskinen ikke står til så du kan tappe fra krana med slange. Det er min enkle løsning for skylling siden jeg nå bruker min BB60A til vannvarmer.
Kjølespiralen var lekk i hagekoblingen, det var en O-ring som var uttørket...
Kjøleren henger jo over kjelekanten med koblingene på utsida. Om gardenakoblingen lekker skulle ikke det havne ned i vørteren din. Disse klemringkoblingene er noe kammar, og slangen som skal sende det varme kjølevannet ditt i sluket er nødt til å være god kvalitet. Vanlig hageslange tåler ikke varmen og bøyer seg, skoldet meg en gang på dette nedover låret og leggen da koblingen ikke holdt fast i slangen.
 
Tilbake
Topp