Test av utbytte i forhold til kverningsgrad.
På første test målte vi opp 50g korn og tilsatte 120g vann på 65 grader.
Glassene ble deretter satt inn i et gjerrigskap som holdt 65 grader i 60 min.
Etter 60minutt ble glassene tatt ut og vesken ble målt øverst i glasset
Resultat:
0,8 = 1,045
0,9 =1,039
1,0 =1,041
1,1 =1,046
1,2 =1,042
1,3 =1,041
1,4 =1,050
1,5 =1,043
1,6 =1,041
1,7 =1,030
1,8 =1,030
Som dere ser er ikke resultatet konsekvent og heller ikke med store utslag bortsett fra 1,4mm som ga utslag på 1,050.
Vi konkluderte med at vi nok bør sile ut vørteren og ta en ny måling, men hadde dessverre ikke tid til å gjøre det samme kveld. Valgte derfor og la det stå til dagen etter og gjøre ny måling da.
Dagen etter silte vi ut vørteren rørte rundt og tok en ny måling. Her er resultatet av den testen
Resultat :
0,8 = 1,054
0,9 =1,051
1,0 =1,053
1,1 =1,055
1,2 =1,052
1,3 =1,051
1,4 =1,055
1,5 =1,053
1,6 =1,052
1,7 =1,051
1,8 =1,049
Som dere ser over ble dagens resultat utrolig like. Konklusjonen blir da at alle glassene har i løpet av nattet hentet ut maksimalt menge sukker fra kornet, og dermed er nesten identiske.
Altså fant vi ikke ut noe på dette forsøket heller….
Bortsett fra at det å meske i en kjøleboks over natta nok er en meget bra måte å hente ut mye sukker.
Så til slutt har vi nå lagt en ny plan:
Kverne 100 gram på de forskjellige kverningsgradene0,8-1,8mm
Tilsette 200gram vann på 65 grader og la det trekke i 90 min i gjerrigskap.
Deretter siles væsken over i et glass, røres og måles. Forhåpentligvis vil dette gi oss et bedre resultat.