Hei!
Litt historikk:
Ivrig ølbrygger de siste 5-10 årene.... Laget usaklig mye godt øl, og selv tenkt at jeg ikke har noe alkoholutfordringer da jeg ikke passer inn i det typiske "alkoholikerbildet" samfunnet har innprentet hos oss....
Vel, det viser seg altså at å helle nedpå 4-5-6 øl 2-3 ganger i uka "for kosens skyld" faktisk er nok til å drikke på seg alvorlige helseproblemer (høyt blodtrykk, svinhøye enzymverdier og murrende vondter i ryggen som er indikasjoner på lever/nyretrøbbel)... Dette kom ganske snikende over mange år, men når jeg til slutt innså hvor ille det var sluttet jeg tvert med alkohol og har ingen planer om å ta det opp igjen.
Status presens:
Jeg drikker nå en hel del alkoholfritt øl og for meg er det absolutt ingen "trigger" for å gå tilbake til mitt tidligere drikkemønster. Tvert imot tilfredsstiller det tilnærmet 100% behovet jeg har for å "slappe av med en øl"... Så dette kommer jeg til å fortsette med, men jeg kan dog tenke meg å lage dette alkoholfrie ølet selv (jeg elsker jo å brygge!) og har lest gjennom en del av trådene her om temaet.
Jeg forstår det slik at det er vanskelig å faktisk komme helt ned i 0% (eller under 0,7% som er grensen i Norge) uten skikkelig utstyr (vakumsentrifuge? reversert osmose?), men tenker at jeg i hvert fall vil gjøre et kurant forsøk på å lage et så alkoholfritt øl som mulig med en kombinasjon av avbrutt gjæring og bortkoking av alkohol før tvangskarbonering.
Så til saken:
Er det noen som etter hvert har tilegnet seg kunnskap og erfaring med å brygge alkoholfrie øl? I så fall kan dere skrive litt om hva som funker (for dere) og ikke?
Det er jo mange alkoholfrie bryggeoppskrifter der ute og disse kan jeg nok søke meg frem til selv, men de gode erfaringene og tipsene er det dere andre her som eventuelt kan komme med
Ting jeg gjerne kunne tenkt meg å vite mer om er:
Mesking:
- Funker det best å meske til en lav OG og ha høyere utgjæring, eller bør man satse på en vanlig OG og heller avbryte relativt tidlig i gjæringsforløpet?
- Mesketemperatur? Lav? Høy? Stegmesk?
- Spesielle typer malt som funker bedre enn andre?
Gjæring:
- Hvilken gjærtype bør man benytte når man skal avbryte gjæringen underveis?
- Er det en fordel å benytte gjær som opererer på lavere temperaturer slik at gjæringsprosessen trekkes ut over flere dager, eller bør man klaske på med en hurtigvirkende gjær på høyere temperaturer som får unna prosessen så raskt som mulig slik at f.eks. diacetyl ikke blir et problem?
- Hva er "ønsket FG" i denne konteksten?
Stopper man halvveis i prosessen mellom ordinær OG-FG?
1/3 utgjæring?
2/3?
Gjærer man helt ut som vanlig og kun baserer seg på å koke bort alkoholen?
- Hvordan avbryter man gjæringsprosessen på best mulig vis? Funker det med en "cold crash" når man har oppnådd 1-2 poeng over "ønsket FG"?
- Bør man benytte en gjæringstemperaturprofil som øker temperaturen mot slutten før en eventuell CC?
Humling/tilsetninger:
- Bør man være forsiktig med tørrhumling/fruktpuré siden alkoholinnholdet er såpass lavt? Eller betyr det ingenting da man i praksis pasteuriserer ølet før tapping?
Avdamping av alkohol:
Jeg har et ganske kurant bryggeoppsett fra Brewtools med gode varmeelementer og flere temperatursensorer. Har forstått det slik at en av "farene" ved avdamping av alkohol er at suppa ikke holder homogen temperatur og at man derfor kan ha lavere temperatur (og avdamping) enn ønsket. Planen min er å tilbakeføre ølet fra gjæringstanken til brewtoolsen' og der dampe av på en temperatur på 80c i 2-3 timer med relativt kraftig sirkulering i pumpa.
- Høres innfallsvinkelen over grei ut?
- Bør man bruke mye tid og energi på å sørge for at bryggemaskina er så steril som mulig, eller er det ikke så viktig med bakgrunn i pasteuriseringsprosessen som foregår?
- Kan man (og bør man) "tørrhumle" mot slutten av avdampingsprosessen?
Annet:
- Noen som har erfaring med alkoholfri kettle sour?
- Noe spesielt man bør tenke på mtp renhold og desinfisering? Vanligvis er jo ølet godt beskyttet av alkoholinnholdet, men når man tapper det alkoholfritt vil det jo ikke være dette. Bør man f.eks. tappe ølet mens det fremdeles er varmt og la det avkjøle seg på fatet?
- Finnes det en god måte å måle alkoholinnholdet i sluttproduktet på? Eller vil dette i praksis ikke være nødvendig? Om ølet til slutt inneholder 0,5-1,5% så er dette mer enn godt nok til mitt bruk.
Et lite tips til slutt:
Dersom noen føler litt på at dere kanskje drikker litt for mye og undrer på om dere er i grenseland, så ta en rask tur til legen og be om å få tatt noen leverprøver. Det er fort unnagjort, og det er mye bedre å få en liten vekker tidlig enn å la det utvikle seg over tid. Årene flyr jo, og plutselig så sitter man der med skjegget fult av postkasser... Jeg kan også på det varmeste anbefale boken
Alcohol Explained (William Porter). Denne er tilgjengelig som lydbok på Audible og Apple Books.
BingoBjarne