Tilsatt sukker i gjæringen

Hei.
Laget en surøl/hveteøl hybrid forrige lørdag.
Bommet en del på OG, og tenkte meg ikke om, så pitchet den ikke med spraymalt eller lignende . Satte den dermed til gjæring med en mye for lav OG. Etter en uke var "bloppene" stoppet og SG viser at jeg kun hadde nådd 2.4%ABV. Leste litt gamle tråder her og gjorde som noen foreslo; Laget sukkerlake (med litt vann og 400gr hvitt sukker, til ca 19liter). Hev det i og full rulle igjen med gjæring. Problem, målte ikke "OG" igjen etter at sukkeret var tilsatt. Noen måte å estimere ABV nå som den har gått ett par dager til, om jeg tar en måling? På forhånd takk :)
 
Hei.
Laget en surøl/hveteøl hybrid forrige lørdag.
Bommet en del på OG, og tenkte meg ikke om, så pitchet den ikke med spraymalt eller lignende . Satte den dermed til gjæring med en mye for lav OG. Etter en uke var "bloppene" stoppet og SG viser at jeg kun hadde nådd 2.4%ABV. Leste litt gamle tråder her og gjorde som noen foreslo; Laget sukkerlake (med litt vann og 400gr hvitt sukker, til ca 19liter). Hev det i og full rulle igjen med gjæring. Problem, målte ikke "OG" igjen etter at sukkeret var tilsatt. Noen måte å estimere ABV nå som den har gått ett par dager til, om jeg tar en måling? På forhånd takk :)

Jeg har ikke tenkt meg veldig godt om, men skulle det ikke funke om du la inn de 400 grammene i denne? Så legger du det du får ut der, til den OG'en du startet med, og bruker den som utgangspunkt for ABV-bergningene. (Du behøver ikke legge inn hele oppskriften, bare 400 gr. sukker til 19 liter.)
 
Jeg har ikke tenkt meg veldig godt om, men skulle det ikke funke om du la inn de 400 grammene i denne? Så legger du det du får ut der, til den OG'en du startet med, og bruker den som utgangspunkt for ABV-bergningene. (Du behøver ikke legge inn hele oppskriften, bare 400 gr. sukker til 19 liter.)
Hei og takk for raskt svar. Ja det gir mening det. Målet er vel å finne ut hvor mye sukkeret løfter OG'en på den mengden veske. Får det til å til å bli ca 7-8. Men da kommer neste spørsmål. På den første gjæringen, så gikk jeg fra 1040 til 1018. Altså 22. Om jeg nå legger til grunn at sukkeret øket den fra 1018 til 1025 igjen da. Og fortsetter ned til feks FG 1010. Kan jeg da regne % ABV basert på nedgjæret verdi (22+15)? Altså totalen av de to gjøringsprosessene som jeg har foretatt?
 
Hei og takk for raskt svar. Ja det gir mening det. Målet er vel å finne ut hvor mye sukkeret løfter OG'en på den mengden veske. Får det til å til å bli ca 7-8. Men da kommer neste spørsmål. På den første gjæringen, så gikk jeg fra 1040 til 1018. Altså 22. Om jeg nå legger til grunn at sukkeret øket den fra 1018 til 1025 igjen da. Og fortsetter ned til feks FG 1010. Kan jeg da regne % ABV basert på nedgjæret verdi (22+15)? Altså totalen av de to gjøringsprosessene som jeg har foretatt?

Beklager veldig seint svar. Jeg så ikke denne - av en eller annen grunn.

Du legger den verdien sukkeret ga, til den OG du startet med, og så beregner du alkoholprosent og utgjæringsprosent ut fra den OG'en du da får og den FG'en du faktisk ender opp med.
 
Hei. Ingen problem :) hmmm.. sånn ja... så når jeg opprinnelig kun hadde 1.040 så legger jeg til sukkeret (ca 1.007). = 1.047 og jeg endte igår ved flasking på ca FG 1.015. Så har jeg gjæret ned 32? (Og en ABV på ca 4,3%)? Gir mening det syns jeg. Takk for all hjelp :)
 
Tilbake
Topp