Tips til saisongjær anyone?

Oppdatering:
wlp590 tok godt for seg og gikk fra 1055 til 1002.
Utstyr grundig rengjort, men tror gjæringskaret blior et dedikert saison-kar fra nå av.
Bare for å være sikker

Luktet fantastisk ved flasking, blir spennede å snake ferdig karbonert
Tappet nettop saison på 565 som gikk fra 1060 til 1002. Skal tappe samme i morgen blir artig å se om utgjæringen er lik. Begge startet på 1060.
 
Oppdatering:
wlp590 tok godt for seg og gikk fra 1055 til 1002.
Utstyr grundig rengjort, men tror gjæringskaret blior et dedikert saison-kar fra nå av.
Bare for å være sikker

Luktet fantastisk ved flasking, blir spennede å snake ferdig karbonert
Tappet nettop saison på 565 som gikk fra 1060 til 1002. Skal tappe samme i morgen blir artig å se om utgjæringen er lik. Begge startet på 1060.

Har dere sukker i oppskrifta? Jeg har gjerne endt på 1.003 eller et par poeng over med 565 og 566, men bruker ikke sukker i saisonen min.
 
Jeg hadde ikke sukker i. Norsk pilsnermalt og litt karamellmalt samt drøyt 10% belgisk hverte

Omtrent som min oppskrift, da. Du får altså 98% utgjæring uten å bruke sukker. Men det gjør kanskje ikke noen særlig forskjell om en bruker det:confused:. Noe sier meg at denne gjæren er analfabet. Den kan umulig ha lest det Whitelabs skriver om den:

"Attenuation: 65.00 - 75.00"

"The strains we carry with known Saccharomyces cerevisiae var. diastaticus genetics have been researched and validated to perform without excessive over-attenuating, which is possible through our nearly 25 years of experience paired with internal and external fermentation data.** "

Jeg synes det blir veldig vanskelig å ta noe som sies av Whitelabs alvorlig. Hva de har foret denne gjæren med på laboratoriet for å få den til å levere 65% utgjæring, skulle jeg gjerne visst.
 
Omtrent som min oppskrift, da. Du får altså 98% utgjæring uten å bruke sukker. Men det gjør kanskje ikke noen særlig forskjell om en bruker det:confused:. Noe sier meg at denne gjæren er analfabet. Den kan umulig ha lest det Whitelabs skriver om den:

"Attenuation: 65.00 - 75.00"

"The strains we carry with known Saccharomyces cerevisiae var. diastaticus genetics have been researched and validated to perform without excessive over-attenuating, which is possible through our nearly 25 years of experience paired with internal and external fermentation data.** "

Jeg synes det blir veldig vanskelig å ta noe som sies av Whitelabs alvorlig. Hva de har foret denne gjæren med på laboratoriet for å få den til å levere 65% utgjæring, skulle jeg gjerne visst.

lærdommen er nok at whitelabs utregninger er underordnet egne erfaringer. Her er gjæringsforløpet.
chart.jpeg
 
Det blir spennende å høre hvordan den blir..! :)
Drakk en 0.7 flaske i går kveld. Den virket godt for å si det mildt. Varmet godt ned halsen, men ikke for mye. Overraskende fyldig. Brukte 300 gram carapils på 12 liter batch så det er kanskje grunnen for det. Morsomt da det var hensikten. Synes selv det var fin balanse mellom maltsmak og bitterhet. Men må vel få vurdert det av en øldommer. Godt fornøyd med en såpass sterk øl.
 
Har mitt første brygg med 565 gående nå. Brukt 566 tidligere, men den var det tomt for på butikken.

Pitchet på 20ish Glemte å sette ned temperaturkontrolleren som stod på 25 grader, så det ble rask heving av tempen. Så koblet jeg litt om og glemte å sette varmekilden i temperaturkontrolleren, men husket å plugge den rett i stikkontakten, da jeg oppdaget det var temperaturen 29.5 grader målt på utsiden isolert med liggeunderlag. Vi får se hvordan dette går...

20->29,5 grader på 48 timer er fort i drøyeste laget.
 
Fort gjort. Men, om det er én type gjær som lager godt øl på sånne temperaturer så er det nok belgisk gjær, som blant annet WLP565. Hold temperaturen like høy videre (WLP565 er en skikkelig Judas, feiger ut lett), så tenker jeg du får en veldig god saison. Min erfaring med WLP565 er at den blir 90% ferdig på rekordtid, men bruker veldig lang tid på de siste 10 prosentene. Et fall i temperatur er døden, da stopper det helt, tilsynelatende permanent.
Har mitt første brygg med 565 gående nå. Brukt 566 tidligere, men den var det tomt for på butikken.

Pitchet på 20ish Glemte å sette ned temperaturkontrolleren som stod på 25 grader, så det ble rask heving av tempen. Så koblet jeg litt om og glemte å sette varmekilden i temperaturkontrolleren, men husket å plugge den rett i stikkontakten, da jeg oppdaget det var temperaturen 29.5 grader målt på utsiden isolert med liggeunderlag. Vi får se hvordan dette går...

20->29,5 grader på 48 timer er fort i drøyeste laget.
 
Når du skriver at den stopper permanent, betyr det at du ikke får den i gang igjen til flaskekarbonering? Må spørre siden jeg vurderer å sette min første saison i sommer i tillegg til en belgisk dobbel, og jeg har ingen erfaring med belgisk gjær fra før:)
 
Når du skriver at den stopper permanent, betyr det at du ikke får den i gang igjen til flaskekarbonering? Må spørre siden jeg vurderer å sette min første saison i sommer i tillegg til en belgisk dobbel, og jeg har ingen erfaring med belgisk gjær fra før:)

Du kan jo uansett ikke flaske før du har fått den i gang igjen. Flasker du et ikke utgjæret øl, lever du farlig:(. Stopper den opp permanent, må du tilsette ny gjær. Tror 05 er vanlig. Den vil ikke påvirke smaken. Så altså: Brygg ivei med 565, men ha en plan B i form av en pose 05 på lur i kjøleskapet.

Jeg har riktignok aldri opplevd at 565 har stoppet, men den er kjent for å være lunefull. Den skal visstnok kunne ta en lengre pause, for så plutselig å gå på jobb igjen. Men du må jo ikke bruke den. 566 er et greit alternativ. Jeg klarer ikke å kjenne særlig forskjell på det de to leverer, og jeg har kjørt split batch med dem to eller tre ganger.
 
Du kan jo uansett ikke flaske før du har fått den i gang igjen. Flasker du et ikke utgjæret øl, lever du farlig:(. Stopper den opp permanent, må du tilsette ny gjær. Tror 05 er vanlig. Den vil ikke påvirke smaken. Så altså: Brygg ivei med 565, men ha en plan B i form av en pose 05 på lur i kjøleskapet.

Jeg har riktignok aldri opplevd at 565 har stoppet, men den er kjent for å være lunefull. Den skal visstnok kunne ta en lengre pause, for så plutselig å gå på jobb igjen. Men du må jo ikke bruke den. 566 er et greit alternativ. Jeg klarer ikke å kjenne særlig forskjell på det de to leverer, og jeg har kjørt split batch med dem to eller tre ganger.

Og den er" trygg" å bruke uten å bli fullstendig paranoid på vasking og slikt? Tråder som denne kan jo skremme en forholdsvis uerfaren hjemmebrygger til å holde seg langt unna denne typen ølø men det er jo vanligvis gode øl, så man får lyst til å teste også
 
Og den er" trygg" å bruke uten å bli fullstendig paranoid på vasking og slikt? Tråder som denne kan jo skremme en forholdsvis uerfaren hjemmebrygger til å holde seg langt unna denne typen ølø men det er jo vanligvis gode øl, så man får lyst til å teste også

Det er bare Belle Saison jeg har hatt trøbbel med. Den ser jeg rett og slett ingen grunn til å bruke. Men de andre skal ikke være farlige om vi bare har skikkelige reinholdsrutiner. Pass på å plukke fra hverandre kran i gjæringsbøtte, og tappestav.

Det gjør jo ikke noe om du har et eget gjæringskar til øl med disse gjærtypene. (Men jeg har ikke det. Ennå:).)
 
Er det vits å ha egne kar til disse? Folk har jo brukt de i flere år uten trøbbel. Det er først etter at man fikk Belle, og biofilmen at det har blitt trøbbel. Jeg føler at siden fellesnevneren er Diastaticus, eller det genet som viser at det kan være diastaticus, så får mange stammer skremsels-stempel, når det kanskje burde være biofilmen som burde stå i fokus?
 
Det er bare Belle Saison jeg har hatt trøbbel med. Den ser jeg rett og slett ingen grunn til å bruke. Men de andre skal ikke være farlige om vi bare har skikkelige reinholdsrutiner. Pass på å plukke fra hverandre kran i gjæringsbøtte, og tappestav.

Det gjør jo ikke noe om du har et eget gjæringskar til øl med disse gjærtypene. (Men jeg har ikke det. Ennå:).)

Har ikke kar med kran enda, men burde kanskje skaffe det først da. Litt mer kriker og kroker på heverten:). Har et kølsch sett som skal settes først så har noen uker på meg å gjøre research :D. Takker for hjelpen, har begynt på med ny iver etter noen år med kjøpeøl nå, så nå må det brygges en del for å forsvare den siste månedens budsjettsprekker:rolleyes::D
 
Har ikke kar med kran enda, men burde kanskje skaffe det først da. Litt mer kriker og kroker på heverten:). Har et kølsch sett som skal settes først så har noen uker på meg å gjøre research :D. Takker for hjelpen, har begynt på med ny iver etter noen år med kjøpeøl nå, så nå må det brygges en del for å forsvare den siste månedens budsjettsprekker:rolleyes::D

- og drikkes:p. Sånn sett er en Speidel det dummeste du kan kjøpe. Jo enklere, jo bedre - for både helse og lommebok;). Og ølet blir jo det samme:cool:.
 
Da er saisonen med wlp590 ferdig karbonert og prøvekonsumert. Nydelig lukt, tørr, men relativt god kropp. blir nok veldig bra etter noen uker lagring. får håpe godværet varer ut i juni... Ser heller ikke spor etter biofilm i tomflaska. Har forsåvidt aldri brygga med Belle, men flaska ser ut som alle andre tomme ølflasker
oE+MgYZxRxuX+CBrhUZ+og.jpg
 
Tilbake
Topp