Tørket frukt i øl

Henebbe

Norbrygg-medlem
Ship o'hoi

Er det noen som har erfaring med bruk av tørket frukt i øl?
Kunne tenke meg å smaksette en Saison(eller finnes det andre øltyper som passer bedre?) med tørket frukt som svisker, aprikoser, rosiner, fiken, dadler eller lignende. Ved å tilsette tørket frukt så regner jeg med at det blir en del ekstra sukker(fruktsukker) i øl'en.

Så da lurer jeg på:
Når vil det være best å tilsette frukten?
Bør frukten kokes først for å drepe bakterier?
Vil fruktsukkeret bli omdannet til alkohol eller kullsyre?
Hvis det blir omdannet til alkohol, hvordan vet jeg da alkoholprosenten?
Hvis det blir omdannet til kullsyre, hvordan kan jeg da beregne hvor mye kullsyre det blir i øl'en?

Er det andre ting man bør huske på?

Takker for svar!
 
Du kan enten tilsette det i kok, eller etter stormgjæring. Jeg synes det uansett er en fordel å koke tørket frukt, så det er litt hipp som happ.

Sukkeret i frukten blir omdannet både til alkohol og kullsyre på samme måte som maltsukkeret i vørteren. Enten kok opp og mål OG, eller se på næringsinnhold for frukten du tilsetter, og beregn OG ut ifra mengden sukker. Isåfall, ta hensyn til mengden vann du tilsetter samtidig.
 
Takk for svar!
Hvis jeg måler OG på den kokte frukten, regner jeg da gjennomsnitt OG av vørter og frukt?
 
Husk å ta med i regnestykket liter vørter og liter tørket frukt. Skal du bare ta snittet, må mengdene være like.

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk
 
Tilbake
Topp