Tørrgjær til Porter

God jul, Norbrygg! Skal forsøke meg på en allgrain-klone av White House Honey Porter. Usikker på hvilken gjær jeg skal gå for.

Malt:
4300 Pale malt
750 g Crystal malt
500 g Munich malt
250 g Black malt
100 g Chocolate malt

Meskes 68 grader i 60 min.
Utmesk 78 grader i 10 min.
Kokes 60 min.

Humle:
20 g Northern Brewer @ 60 min
20 g Northern Brewer @ 30 min
20 g Hallertau Mittlefruh @ 5 min
450 g honning @ 5 min eller flameout

Estimert OG 1.063
Estimert FG 1.015
EBC 65
IBU 29

Står mellom Nottingham eller S-04. Andre som har bedre tips? Dette er mitt første (noenlunde) egenkomponerte allgrainbrygg, så har ikke trengt å ta stilling til valg av gjær før.
 

Steinar Huneide

Norbrygg-medlem
Har bra erfaring med S-04. Ikke brukt Nottingham før, men har handla den inn og tenkte den i en irish red. Vil nok selv komme til å bruke S-04 i det neste mørke ølet som skal brygges.
 

erikraude

Norbrygg-medlem
Jeg har bare prøvd Nottingham i porter, sånn av tørrgjær, men med veldig ålreit resultat. Syns den gjorde en veldig fin jobb. To pakker, gjæra litt mot den kjølige sida, men uten temperaturkontroll. Bruker vanligvis 028 til porter, men kunne gjerne brukt Nottingham igjen.
 

gustavf

Administrator
Jeg tenker at både Nottingham og S-04 fungerer bra her. Selv har jeg mest erfaring med S-04, og ville nok valgt den, uten at jeg har noen veldig god grunn for det.
 

Finn Berger

Moderator
God jul, Norbrygg! Skal forsøke meg på en allgrain-klone av White House Honey Porter. Usikker på hvilken gjær jeg skal gå for.

Malt:
4300 Pale malt
750 g Crystal malt
500 g Munich malt
250 g Black malt
100 g Chocolate malt

Meskes 68 grader i 60 min.
Utmesk 78 grader i 10 min.
Kokes 60 min.

Humle:
20 g Northern Brewer @ 60 min
20 g Northern Brewer @ 30 min
20 g Hallertau Mittlefruh @ 5 min
450 g honning @ 5 min eller flameout

Estimert OG 1.063
Estimert FG 1.015
EBC 65
IBU 29

Står mellom Nottingham eller S-04. Andre som har bedre tips? Dette er mitt første (noenlunde) egenkomponerte allgrainbrygg, så har ikke trengt å ta stilling til valg av gjær før.

Lallemands "New England" er den samme som Wyeast 1318 London Ale III, som forøvrig brukes av Kinns bryggeri som husgjær, og de har også en tørrgjærversjon av Fuller's sin gjær, "London ESB" (ferskgjærutgaver av den samme er wlp002 og wyeast 1968). Disse to gjærer ikke like godt ut som en del andre. Det er ingen feil, det er en egenskap som vi skal ta hensyn til når vi mesker. Vil du ha litt sødme i porteren din, kan du meske disse på 68 grader. Vil du ha den tørrere, kan du meske på 65.

Begge disse er klassiske gjærtyper. Jeg har brukt 1318 mye, og ville definitivt valgt tørrgjærversjonen av den. Fuller's-gjæren har jeg ingen erfaringer med (har stående en til karbonering akkurat nå, riktignok, og det ser bra ut så langt), men den er neppe gal, den heller.

Nottingham har jeg ikke vært helt lykkelig med de få gangene jeg har brukt den, men det kan like gjerne være min skyld. Det særs utmerkede irske bryggeriet O'Hara's skal visstnok bruke den som husgjær, så den kan åpenbart lage godt øl.
 
Sist redigert:

Holmentoppen

Norbrygg-medlem
Lallemands "New England" er den samme som Wyeast 1318 London Ale III, som forøvrig brukes av Kinns bryggeri som husgjær, og de har også en tørrgjærversjon av Fuller's sin gjær, "London ESB" (ferskgjærutgaver av den samme er wlp002 og wyeast 1968). Disse to gjærer ikke like godt ut som en del andre. Det er ingen feil, det er en egenskap som vi skal ta hensyn til når vi mesker. Vil du ha litt sødme i porteren din, kan du meske disse på 68 grader. Vil du ha den tørrere, kan du meske på 65.

Begge disse er klassiske gjærtyper. Jeg har brukt 1318 mye, og ville definitivt valgt tørrgjærversjonen av den. Fuller's-gjæren har jeg ingen erfaringer med (har stående en til karbonering akkurat nå, riktignok, og det ser bra ut så langt), men den er neppe gal, den heller.

Nottingham har jeg ikke vært helt lykkelig med de få gangene jeg har brukt den, men det kan like gjerne være min skyld. Det særs utmerkede irske bryggeriet O'Hara's skal visstnok bruke den som husgjær, så den kan åpenbart lage godt øl.
Er ikke Lallemand ”New England” tørrversjonen av Conan (Alchemist/Heady Topper)?
 

gustavf

Administrator
En del av svaret på valg av gjær til porter er også at det er en ølstil som fungerer bra med mye forskjellig gjær. Det gir ulike nyanser, men sjelden noe som kollider helt.
 
Hvordan gikk det?
Dette brygget ble noe merkelig, for å være ærlig. Ikke på smaken, den er helt innafor, og jeg har allerede begynt å drikke den. Men den ble svak, syntes nå jeg. En slags "Porter Light". Hverdags-porter :)

Fikk en OG på 1.050 (28.12.19), og ble smått sjokkert når S-04 kun gjæret ned til 1.021. Dette var etter den opprinnelig stoppet på 1.025 (06.01.2020) og jeg fikk den ned noen hakk ved å sette bøtta litt varmere. Ble flasket 12.01 og er nettopp ferdig karbonert.

Men jeg gir meg ikke så lett :) Brygget den på ny 1. nyttårsdag med samme grist, og fikk en OG på 1.060. Hadde ikke S-04 for hånden, så jeg pitchet 1 pakke med American Ale Yeast fra Brewolution (15 g). Har hatt gode erfaringer med denne gjæren før, så jeg tenkte det kunne gå bra.

Denne gjæret ned til FG på 1.022. Litt høyt, men innafor. Smaken under flasking i forgårs var ufattelig mye bedre denne gangen. Den passer inn i klasse 8E. Moderne Porter og Stout, så jeg vurderer om jeg skal sende den inn til NM. Ikke fordi jeg på noen måte tror jeg kan vinne, men dette er den første egenkomponerte oppskriften jeg er veldig fornøyd med, og er nysgjerrig på hvordan den kan bli vurdert av de som faktisk kan vurdere øl.
 
  • Like
Reaksjoner: Mc.

Holmentoppen

Norbrygg-medlem
Dette brygget ble noe merkelig, for å være ærlig. Ikke på smaken, den er helt innafor, og jeg har allerede begynt å drikke den. Men den ble svak, syntes nå jeg. En slags "Porter Light". Hverdags-porter :)

Fikk en OG på 1.050 (28.12.19), og ble smått sjokkert når S-04 kun gjæret ned til 1.021. Dette var etter den opprinnelig stoppet på 1.025 (06.01.2020) og jeg fikk den ned noen hakk ved å sette bøtta litt varmere. Ble flasket 12.01 og er nettopp ferdig karbonert.

Men jeg gir meg ikke så lett :) Brygget den på ny 1. nyttårsdag med samme grist, og fikk en OG på 1.060. Hadde ikke S-04 for hånden, så jeg pitchet 1 pakke med American Ale Yeast fra Brewolution (15 g). Har hatt gode erfaringer med denne gjæren før, så jeg tenkte det kunne gå bra.

Denne gjæret ned til FG på 1.022. Litt høyt, men innafor. Smaken under flasking i forgårs var ufattelig mye bedre denne gangen. Den passer inn i klasse 8E. Moderne Porter og Stout, så jeg vurderer om jeg skal sende den inn til NM. Ikke fordi jeg på noen måte tror jeg kan vinne, men dette er den første egenkomponerte oppskriften jeg er veldig fornøyd med, og er nysgjerrig på hvordan den kan bli vurdert av de som faktisk kan vurdere øl.
Husk at du også kan sende inn til Norbrygg lokalt og få den vurdert av sertifiserte øldommere. Det kan man gjøre hele året og i hele landet.
 
Husk at du også kan sende inn til Norbrygg lokalt og få den vurdert av sertifiserte øldommere. Det kan man gjøre hele året og i hele landet.
Det har jeg hatt i bakhodet! :) Frem til nå har jeg ikke følt at jeg kan sende noe til vurdering. Jeg har brygget ferdige ølsett fra butikkene, og hadde følt det ble litt "juks" å få disse vurdert.

Timingen på denne passet dog ganske godt med NM. Men jeg skal definitivt bruke denne muligheten flere ganger ila. året.
 

Holmentoppen

Norbrygg-medlem
Det har jeg hatt i bakhodet! :) Frem til nå har jeg ikke følt at jeg kan sende noe til vurdering. Jeg har brygget ferdige ølsett fra butikkene, og hadde følt det ble litt "juks" å få disse vurdert.

Timingen på denne passet dog ganske godt med NM. Men jeg skal definitivt bruke denne muligheten flere ganger ila. året.
Neida, det er helt innafor å sende inn sett også. Det er først og fremst prosessen som blir bedømt, ikke oppskriften. Men i NM må man vite oppskriften, og endel av settene som selges har ikke listet opp ingrediensene, dessverre.
 

gustavf

Administrator
Det har jeg hatt i bakhodet! :) Frem til nå har jeg ikke følt at jeg kan sende noe til vurdering. Jeg har brygget ferdige ølsett fra butikkene, og hadde følt det ble litt "juks" å få disse vurdert.

Vurderingstjenesten er først og fremst et tilbud for å gi tilbakemeldinger på ølet, helt uavhengig av hvordan du har satt det sammen.
Timingen på denne passet dog ganske godt med NM. Men jeg skal definitivt bruke denne muligheten flere ganger ila. året.

Du kan ikke regne med at et øl som ikke passer spesielt godt i konkurransen vil få spesielt omfattende tilbakemeldinger i NM. Der bruker dommerne, naturlig nok, mest tid på å vurdere de ølene som skal gå videre i konkurransen og sørge for at vi får de riktige vinnerne. De bruker mindre tid på "midt på treet"-øl, som uansett ikke vil hevde seg i konkurransen.

Har du gode og typeriktige øl, som en svak porter godt kan være, send det inn til NM. Vil du ha tilbakemeldinger på prosess og oppskrift, sendt det til vurdering der dommerne som ser på det også vil ha tilgang til oppskrift og mer informasjon om ølet for å kunne gi tilbakemelding på prosessen.
 
Topp