N
Noget Undergjæret
+1
Og det er ikke sikkert at du trenger å vente en gang, hvis du har et ekstra kar som rommer BIAB posen og skyllevann og skyller der eller kan tømme ut vørter og partiskylle i kjelen vil det være bedre for effektiviteten enn den metoden du benytter nå. Faktisk ville det være bedre å ikke skylle slik du beskriver men ha skyllevannet direkte i gryta, altså no-sparge metoden. Du vil ikke få lavere effektivitet enn 65% med no-sparge, typisk en del knepp høyere (no-sparge er det som egentlig er BIAB, ihvertfall for puristene)
Jeg gikk i samme fellen når jeg var fersk innen bryggerfaget, prøvde å etterligne kontinuerlig skylling med uegnet utstyr og fikk lavere utbytte enn det en enkel no-sparge ville gitt.
Kontinuerlig skylling krever lang tid, gjerne time eller mer, maltsengen skal være dekket av vørter og det må ikke være kanaler i mesken for best effektivitet. Riktig utført kan den gi 5-10 prosent bedre utbytte enn alternativene, noe som er viktig for kommersielle bryggerier men neppe for en hjemmebrygger.
Partiskylling er enkel å utføre i forhold og mye mindre teknisk, veldig enkel å gjøre riktig og få en effektivitet mot 80 prosent eller bedre.
Trodde jeg hadde promotert partiskylling for siste gang i dette forumet nå, men tydeligvis ikke
Blir litt trigget når jeg ser innlegg der en prøver å etterligne kontinuerlig skylling med uegnet utstyr og får effektivitet på 50 tallet der enklere og raskere metoder ville gitt bedre resultat.
Litt mere om partiskylling https://forum.norbrygg.no/threads/rad-til-a-bedre-effektivitet-med-biab.27041/page-2#post-296253
Og det er ikke sikkert at du trenger å vente en gang, hvis du har et ekstra kar som rommer BIAB posen og skyllevann og skyller der eller kan tømme ut vørter og partiskylle i kjelen vil det være bedre for effektiviteten enn den metoden du benytter nå. Faktisk ville det være bedre å ikke skylle slik du beskriver men ha skyllevannet direkte i gryta, altså no-sparge metoden. Du vil ikke få lavere effektivitet enn 65% med no-sparge, typisk en del knepp høyere (no-sparge er det som egentlig er BIAB, ihvertfall for puristene)
Jeg gikk i samme fellen når jeg var fersk innen bryggerfaget, prøvde å etterligne kontinuerlig skylling med uegnet utstyr og fikk lavere utbytte enn det en enkel no-sparge ville gitt.
Kontinuerlig skylling krever lang tid, gjerne time eller mer, maltsengen skal være dekket av vørter og det må ikke være kanaler i mesken for best effektivitet. Riktig utført kan den gi 5-10 prosent bedre utbytte enn alternativene, noe som er viktig for kommersielle bryggerier men neppe for en hjemmebrygger.
Partiskylling er enkel å utføre i forhold og mye mindre teknisk, veldig enkel å gjøre riktig og få en effektivitet mot 80 prosent eller bedre.
Trodde jeg hadde promotert partiskylling for siste gang i dette forumet nå, men tydeligvis ikke
Blir litt trigget når jeg ser innlegg der en prøver å etterligne kontinuerlig skylling med uegnet utstyr og får effektivitet på 50 tallet der enklere og raskere metoder ville gitt bedre resultat.
Litt mere om partiskylling https://forum.norbrygg.no/threads/rad-til-a-bedre-effektivitet-med-biab.27041/page-2#post-296253