Sikkert et emne som har vært tatt opp hundre ganger før, men jeg er såpass spørsmålstegnformet etter sist brygging at jeg tar sjansen på å opprette en ny.
Vi brygget vårt sjette batch med BIAB i helgen (Nøgne Ø Saison fra 'fra Hånd til Munn'), og jeg var strålende optimistisk med tanke på effektivitet. Forventet ikke rekord-tall, men tenkte at jeg hadde fått såpass med peil og gode tips fra forumet og ymse bøker at 70% var det minste jeg kunne forvente. Jeg sier 'jeg' fordi det er jeg som har stått for studeringen og planleggingen i det lille bryggeriet vårt.
Desto pinligere da jeg gikk gjennom tallene på kvelden og endte på effektivitet 56%. (Det var egne kalkulasjoner. Beersmith ville ha meg på 62.1% effektivitet og 52% brewhouse effektivitet.) OG landet på 1.045 mot 1.060 i oppskriften. Kvakk!
Jeg skal prøve å få med så mange detaljer som mulig om hvordan vi har gått frem:
Vi brygger i en 36-liters kjele med BIAB. Kjelepakke fra Vestbrygg forresten. Vi mesker først med deler av vannet, skyller deretter posen i et gjæringskar, heller skyllevannet i kjelen og koker.
5 kg pilsnermalt
1.2 kg hvetemalt
Meskevann: 18.6 liter (3xkg malt)
Skyllevann: 17.9 liter (med mål å nå kokevolum 31.5 liter)
Hadde malt i kjelen når vannet var 69°, rørte godt og tullet kjelen inn i et teppe. Iflg termometeret sank ikke varmen så mye som jeg hadde ventet. Lå på rundt 67° og sank gradvis og nådde det egentlige temperaturmålet på 63° først mot slutten av mesketiden. Mesket i 90 minutter. Lot posen renne av seg i kjelen i vel 20 minutter. (Væske i kjelen etter mesk: 14.5 liter)
Skyllevannet holdt 75° da vi la posen oppi. Rørte ikke. Ventet 15 minutter før vi løftet posen litt opp og ned i vannet og lot den renne av seg i ca 10 min denne gangen. (Væske i kar: 18.1 liter)
Kokevolum: 32 liter. SG: 1.038.
Koktetid 90 min. Væske etter kok: 27 liter (avkjølt). OG: 1.045
Noen forslag til forbedringer?
Tas imot med takk
Vi brygget vårt sjette batch med BIAB i helgen (Nøgne Ø Saison fra 'fra Hånd til Munn'), og jeg var strålende optimistisk med tanke på effektivitet. Forventet ikke rekord-tall, men tenkte at jeg hadde fått såpass med peil og gode tips fra forumet og ymse bøker at 70% var det minste jeg kunne forvente. Jeg sier 'jeg' fordi det er jeg som har stått for studeringen og planleggingen i det lille bryggeriet vårt.
Desto pinligere da jeg gikk gjennom tallene på kvelden og endte på effektivitet 56%. (Det var egne kalkulasjoner. Beersmith ville ha meg på 62.1% effektivitet og 52% brewhouse effektivitet.) OG landet på 1.045 mot 1.060 i oppskriften. Kvakk!
Jeg skal prøve å få med så mange detaljer som mulig om hvordan vi har gått frem:
Vi brygger i en 36-liters kjele med BIAB. Kjelepakke fra Vestbrygg forresten. Vi mesker først med deler av vannet, skyller deretter posen i et gjæringskar, heller skyllevannet i kjelen og koker.
5 kg pilsnermalt
1.2 kg hvetemalt
Meskevann: 18.6 liter (3xkg malt)
Skyllevann: 17.9 liter (med mål å nå kokevolum 31.5 liter)
Hadde malt i kjelen når vannet var 69°, rørte godt og tullet kjelen inn i et teppe. Iflg termometeret sank ikke varmen så mye som jeg hadde ventet. Lå på rundt 67° og sank gradvis og nådde det egentlige temperaturmålet på 63° først mot slutten av mesketiden. Mesket i 90 minutter. Lot posen renne av seg i kjelen i vel 20 minutter. (Væske i kjelen etter mesk: 14.5 liter)
Skyllevannet holdt 75° da vi la posen oppi. Rørte ikke. Ventet 15 minutter før vi løftet posen litt opp og ned i vannet og lot den renne av seg i ca 10 min denne gangen. (Væske i kar: 18.1 liter)
Kokevolum: 32 liter. SG: 1.038.
Koktetid 90 min. Væske etter kok: 27 liter (avkjølt). OG: 1.045
Noen forslag til forbedringer?
Tas imot med takk