Hei alle bryggere
Jeg er hel-fersk på brygging, men tenkte at nå skulle det være nå, og begynnte på ett ølsett for en liten uke tilbake; ett sett Coopers Real Ale. Leste ganske mye her og der, og spesiell plukket jeg opp de gode rådene fra artiklen her på Norbrygg med titlen "Bedre instrukser for brygging fra ølsett" av Svein Olav Mytting; stor respekt og takk til han! Der snappet jeg opp at det var vigtig med minimum 15 min. koking av vørter, og gjorde selvklart det. På ett senere tidspunkt har jeg lest at ølsett ikke må koke så lenge, for da damper av aromahumlen. Det er da også notert i Svein Olav Mytting, at man helst skal humle ølsettet; men da er det vel ingen vits i ølsett, eller hva?
Uansett, nå er jeg litt redd det ingen smak er igjen i ølet jeg har gjæret på en uke. Er det slik? Er det veldig nødvendig at jeg får tak i noe humle, og har med på resten av gjæringen? Om det er, da har jeg ett par spørsmål til det.
Hvilken humle bør jeg få tak i? Finnes det noe sted i Trondheim jeg kan kjøpe humle? Jeg tenker det haster litt med å få det i, der det bare er en uke igjen av gjæringen. Om jeg får tak i humle, er det da mest effektiv å lage te av det og helde i gjæringskaret (for å få ekstrahert fort, og for å unngå infeksjon)? Eller er det bedre å slenge i en humlepose?
Jeg overveier egentlig å ikke kaste fler penger etter dårlige penger, der det har vært så mye rart rundt denne min første brygging. Kanskje det ikke blir noe av det likevel, uansett om jeg investerer 100kr i god humle. Jeg målte 1034 som OG for en uke tilbake, og for to dager siden målte jeg SG til 1012; ikke akkurat høy alkoholprosent (22/7.5 < 3% ?). Men det er fortsatt en uke igjen, så kanskje det går bra? Vill det hjelpe noe å stikke om etter to ukers primærgjæring, og så lagre en uke ekstra på tank? Eller spiller det ingen rolle med lagring på sekundær tank?
Det var en litt forvirret samling spørsmål, som ganske godt avspeiler tankerne mine rundt brygging akkurat nå Håper likevel noen kan veilede meg litt ...
På forhånd takk! (Beklager mitt dorske språk. Har bodd i Norge fem år nå, men noe av det danske klarer jeg likevel ikke å slippe
Jeg er hel-fersk på brygging, men tenkte at nå skulle det være nå, og begynnte på ett ølsett for en liten uke tilbake; ett sett Coopers Real Ale. Leste ganske mye her og der, og spesiell plukket jeg opp de gode rådene fra artiklen her på Norbrygg med titlen "Bedre instrukser for brygging fra ølsett" av Svein Olav Mytting; stor respekt og takk til han! Der snappet jeg opp at det var vigtig med minimum 15 min. koking av vørter, og gjorde selvklart det. På ett senere tidspunkt har jeg lest at ølsett ikke må koke så lenge, for da damper av aromahumlen. Det er da også notert i Svein Olav Mytting, at man helst skal humle ølsettet; men da er det vel ingen vits i ølsett, eller hva?
Uansett, nå er jeg litt redd det ingen smak er igjen i ølet jeg har gjæret på en uke. Er det slik? Er det veldig nødvendig at jeg får tak i noe humle, og har med på resten av gjæringen? Om det er, da har jeg ett par spørsmål til det.
Hvilken humle bør jeg få tak i? Finnes det noe sted i Trondheim jeg kan kjøpe humle? Jeg tenker det haster litt med å få det i, der det bare er en uke igjen av gjæringen. Om jeg får tak i humle, er det da mest effektiv å lage te av det og helde i gjæringskaret (for å få ekstrahert fort, og for å unngå infeksjon)? Eller er det bedre å slenge i en humlepose?
Jeg overveier egentlig å ikke kaste fler penger etter dårlige penger, der det har vært så mye rart rundt denne min første brygging. Kanskje det ikke blir noe av det likevel, uansett om jeg investerer 100kr i god humle. Jeg målte 1034 som OG for en uke tilbake, og for to dager siden målte jeg SG til 1012; ikke akkurat høy alkoholprosent (22/7.5 < 3% ?). Men det er fortsatt en uke igjen, så kanskje det går bra? Vill det hjelpe noe å stikke om etter to ukers primærgjæring, og så lagre en uke ekstra på tank? Eller spiller det ingen rolle med lagring på sekundær tank?
Det var en litt forvirret samling spørsmål, som ganske godt avspeiler tankerne mine rundt brygging akkurat nå Håper likevel noen kan veilede meg litt ...
På forhånd takk! (Beklager mitt dorske språk. Har bodd i Norge fem år nå, men noe av det danske klarer jeg likevel ikke å slippe