gustavf
Administrator
Til årets NM ble tradisjonelle hjemmebryggere oppfordret til å delta. Så vidt jeg kan se, deltok det bare et øl av denne typen, og dette er dessuten en "kopi" laget i et moderne hjemmebryggeri.
Jeg er litt usikker på hvorfor dette ølet (MA012) havnet i mørk ale, og ikke sterke spesialøl, men jeg føler allikevel for å mene at det er feilvurdert av dommerne. For ordens skyld, så har jeg smakt både ølet og andre varianter av typen det tilhører (tradisjonelt norsk røykøl/stjørdals maltøl).
Dette ølet er forholdsvis typeriktig, der det største avviket er for lite utpreget røyksmak, det er for klart og det inneholder litt mye kullsyre. Samtidig får ølet kommentarer som "intenst røykpreg, kan tones ned", og dette fra en ølsort som skal ha et ekstrem røypreg (konsentrert jernbanesville). Det er også en øltype som gjerne gjæres varmt, og originalen går ikke av vegen for å bruke Idun gjær, så en viss grad av bismak fra gjøring er normalt, men det kommenteres at det er for parfymert.
Jeg har forståelse for at et slik øl er vanskelig å bedømme i konkurranse med de andre ølene i klassen, men skal man ha håp om å nå ut til de tradisjonelle hjemmebryggerne, så bør det jobbes mer med bedømmelsen av disse ølene.
Jeg er litt usikker på hvorfor dette ølet (MA012) havnet i mørk ale, og ikke sterke spesialøl, men jeg føler allikevel for å mene at det er feilvurdert av dommerne. For ordens skyld, så har jeg smakt både ølet og andre varianter av typen det tilhører (tradisjonelt norsk røykøl/stjørdals maltøl).
Dette ølet er forholdsvis typeriktig, der det største avviket er for lite utpreget røyksmak, det er for klart og det inneholder litt mye kullsyre. Samtidig får ølet kommentarer som "intenst røykpreg, kan tones ned", og dette fra en ølsort som skal ha et ekstrem røypreg (konsentrert jernbanesville). Det er også en øltype som gjerne gjæres varmt, og originalen går ikke av vegen for å bruke Idun gjær, så en viss grad av bismak fra gjøring er normalt, men det kommenteres at det er for parfymert.
Jeg har forståelse for at et slik øl er vanskelig å bedømme i konkurranse med de andre ølene i klassen, men skal man ha håp om å nå ut til de tradisjonelle hjemmebryggerne, så bør det jobbes mer med bedømmelsen av disse ølene.