Erlendso skrev:Det jeg lurer på er om det finnes noen tradisjons-bryggere som brygger samme ølstil med mer moderne/vitenskapelige metoder? Finnes det bryggere som prøver å forbedre ølstilen, eller er dette såpass tradisjonsbundet at alt bastant skal gjøres slik som i gamle dager? Og skal stjørdalsølet alltid ha såpass mye røykpreg som tidligere sagt i denne tråden, eller er dette en uønsket bivirkning av å tørke maltet på tradisjonelt vis?
Jeg kan fortelle om mitt eksperiment med moderne Stjørdalsøl.
Jeg har et søskenbarn i Forradalen som malter selv. Jeg tror han benytter bygg fra Felleskjøpet. Denne malten er ganske lys og moderat røyket så vidt jeg har forstått. Jeg valgte Scottish Ale som gjær, litt pga av Stjørdalsølets tilknytning til Skotsk maltwhisky, men også fordi den ikke gjærer så langt ned. Dermed får man et litt søtere øl. Denne gjæren flokkulerer også meget godt.
http://www.haandbryg.dk/cgi-bin/bee...sort=0&numshow=100&namesearch=&brewersearch= Jeg må si dette ble meget godt. Etter ei flaske får man en behagelig røyksmak i munnen, nesten som fra en god sigar eller en røykpreget whisky. Røykpreget har avtatt en del nå (ca 4 mnd etter setting) og kan vel beskrives mer som en ale med røyksmak enn "maltøl". Ved juletider var røyksmaken mer utpreget. Neste år antar jeg at oppskriften suppleres med 1 kg pilsmalt for enzymenes del og i tillegg tror jeg jeg vil også prøve en mørkere variant med høyere OG og 10-20 % caramunich.