Har denne til gjæring nå. Ser ut til å stoppe på fg 1.020. OG var 1.050, så det er max dårlig utgjæring. Er maltsammensetninga problemet, eller er det mesketermometeret som må kastes tru? Takk for gode tips!
Sent fra min SM-G920F via Tapatalk
Hei. Ikkje så veldig opptatt om det er riktig å kalle det for "Tysk porter ", men valg av malt er grunnen til at eg har kalt den det. Var heller ikkje det eg lurte på.Hva er det som gjør den tysk?
Hei. Ikkje så veldig opptatt om det er riktig å kalle det for "Tysk porter ", men valg av malt er grunnen til at eg har kalt den det. Var heller ikkje det eg lurte på.
Sent fra min SM-G920F via Tapatalk
Om du bomma på temperaturen ved innmesk og kom for høgt, kan du ha denaturert mykje av beta-amylasen. Du vil få grei OG, men ein mindre gjærbar vørter. Det er ei mogleg forklaring.
Ein pose 05 skulle ikkje ha noko problem med å dra i land dette ølet, sjølv om det er litt i underkant av det som er tilrådd å bruke, i alle høve om du har rista dunken godt, og hatt styring med temperaturen. Låg temperatur kan gjere at du får ein treigare gjæringsprosess. Noko som kan ha hendt, er at temperaturen har falle etter at hovudgjæringa er over. Då vil gjæringa kunne stoppe opp. Dette siste er det eg reknar som mest sannsynleg.
20 l batch BIAB, 72% effektivitet. Skal vere nog gjær til denne OG.Dette ser ut som en 25 liters batch. Kun en pose US - 05? Det ser slik ut i oppskriften. Jeg benytter minimum to...
Takk for konstruktivt svar. Eg meska på 68 grader og traff på denne i følge mine notat, men det kan vere at det var her eg bomma. Eg hadde vørteren over gjærkaka til eit anna øl eg nett hadde stukke om, og dette gjekk ut til forventa FG. Dette betyr at et nok var rikeleg med gjær, så dette skulle ikkje vere problemet. Tilsette og O2 i eit minutt for oksyginering. Har prøvd å auke temperaturen og "rousa" gjær (utan å skvulpe), men det later til at den ikkje tek seg opp att. Muleg at eg skulle ha meska i 90 i staden for 60 minutt, eller har dette lite å sei ift. gjærbart sukker?
Takk igjen for svar. Hadde ikkje i ein pakke 05 i tillegg, men likevel er det nok i meste laget. Fyrste gong eg freistar å ha ny vørter på gjærkaka. Får slå vekk halvdelen slik eg ser er anbefalt på andre forum og meske litt lågare og lengre neste gong, så får vi sjå. Har i seinare tid ikkje hatt problem med utgjæringa, men har då nytta starter eller tørrgjær.Om du både hadde i ein pose 05 og bruka heile kaka frå eit anna øl, har du drive grov overpitching. Og der kan forklaringa liggje. Gjæren vil ikkje trengje å formere seg, og sjølv om du har mykje gjær, vil ha vere i dårleg stand når han kjem til slutten av gjæringa.
Eg er litt usikker på denne forklaringa, men dårleg utgjæring er noko som kan verte ein effekt av overpitching.
Elles er kombinasjonen av at du kan hende har meska inn vel høgt, og har bruka litt kort tid, vere ein del av forklaringa. Etter 60 minutt på 68 gradar vil det ikkje vere att noko beta-amylase, men alfa-amylasen lagar óg maltose, berre ikkje så effektivt som beta-amylasen. Så å forlengje tida med 30 minutt ville nok ha hjelpt litt.
Takk igjen for svar. Hadde ikkje i ein pakke 05 i tillegg, men likevel er det nok i meste laget. Fyrste gong eg freistar å ha ny vørter på gjærkaka. Får slå vekk halvdelen slik eg ser er anbefalt på andre forum og meske litt lågare og lengre neste gong, så får vi sjå. Har i seinare tid ikkje hatt problem med utgjæringa, men har då nytta starter eller tørrgjær.
Sent fra min SM-G920F via Tapatalk