Steinar Huneide
Norbrygg-medlem
Hva mener erfarne lagerbryggere - er mine bekymringer berettiget?
@Holmentoppen svarer deg egentlig greit i innlegg 10 og 12.
Hva mener erfarne lagerbryggere - er mine bekymringer berettiget?
Du hadde såpass høy OG at du uansett ikke kunne forventet en veldig lav FG. Ølet er ganske sikkert trygt å flaske om FG har vært stabil i mer enn 3 døgn. Jeg ville uansett latt det stå i 3 uker.Han svarer vel mest ift viktigheten av å ha nok gjær og hvordan få det til? Den diskusjonen fikk en klar avklaring, det er viktig med nok gjær, en konsekvens av flere kan være at gjæren ikke klarer å gjære helt ned til target FG Jeg spør om erfaringer rundt lyse lagerøl med høy FG smaksmessig og om det er risikabelt å flaske øl som har stoppet opp for tidlig.
Du hadde såpass høy OG at du uansett ikke kunne forventet en veldig lav FG. Ølet er ganske sikkert trygt å flaske om FG har vært stabil i mer enn 3 døgn. Jeg ville uansett latt det stå i 3 uker.
Jeg ville latt det være i fred i 3 uker. Blindtester har vist at mange ikke klarer å plukke ut øl med høy FG. (Dekstriner er praktisk talt helt smakløse.) Det blir selvsagt ikke tørt, men kanskje vil det bli helt greit etter noen måneders lagring?Ja, det og gjærmengde gjorde vel at det var lite håp for at dette kunne blitt et tørt og crispy øl. Dersom jeg hadde kjørt på med f. eks en pakke s-05 (evtn i en flaske vørterøl et døgn eller to som foreslått over) tror du det hadde tatt FG betydelig ned? Og ville det isåfall kunne ha påvirket smaken negativt?
Jeg satte det til CC igår, tenkte å la det stå på 1 C et par døgn. Ville du latt det stå 3 uker for å sikre utgjæring og/eller for å rydde opp og få et renere øl?
Ja gjør det. Men er uansett interessert i å høre litt om alternativene. Kunne jeg hatt oppi en pk s-05? Stikket om og hatt gjærkaka oppi på nytt? Som over men lagd ny starter av gjærkaka?Jeg ville latt det være i fred i 3 uker. Blindtester har vist at mange ikke klarer å plukke ut øl med høy FG. (Dekstriner er praktisk talt helt smakløse.) Det blir selvsagt ikke tørt, men kanskje vil det bli helt greit etter noen måneders lagring?
WLP940 er oppgitt med en utgjæring på 70-78 %. Du endte på 72 %, så det er innafor. US-05 skal i teorien kunne ta den et par poeng lenger ned. Du kan sette en liten starter – og tilsette når gjæringen er godt i gang (high krausen). Det finnes også mer aggressive gjær (diastaticus/saison) om du har lyst å teste. Siste utvei er amigase enzym – som lett tar ølet ned til 1.000. Hva med å dele opp batchen – og prøve de ulike alternativene opp mot hverandre?Ja gjør det. Men er uansett interessert i å høre litt om alternativene. Kunne jeg hatt oppi en pk s-05? Stikket om og hatt gjærkaka oppi på nytt? Som over men lagd ny starter av gjærkaka?
Da tar jeg en tur på Bryggselv og hører hva de kan diske opp med. Går nok for tørrgjær - litt usikker på hva du mente med "Du kan sette en liten starter – og tilsette når gjæringen er godt i gang (high krausen)" skal jeg tilsette f. eks s-05 hydrert og ved high krausen tilsetter jeg en starter altså mer vørter for å holde den i gang? Skulle gjerne splittet batch i vitenskapens navn men har dessverre ikke utstyr til det.WLP940 er oppgitt med en utgjæring på 70-78 %. Du endte på 72 %, så det er innafor. US-05 skal i teorien kunne ta den et par poeng lenger ned. Du kan sette en liten starter – og tilsette når gjæringen er godt i gang (high krausen). Det finnes også mer aggressive gjær (diastaticus/saison) om du har lyst å teste. Siste utvei er amigase enzym – som lett tar ølet ned til 1.000. Hva med å dele opp batchen – og prøve de ulike alternativene opp mot hverandre?
Mente at du setter en starter med rehydrert US-05, og lar den gå noen timer til den gjærer kraftig. Så tømmer du starteren i ølet.Da tar jeg en tur på Bryggselv og hører hva de kan diske opp med. Går nok for tørrgjær - litt usikker på hva du mente med "Du kan sette en liten starter – og tilsette når gjæringen er godt i gang (high krausen)" skal jeg tilsette f. eks s-05 hydrert og ved high krausen tilsetter jeg en starter altså mer vørter for å holde den i gang? Skulle gjerne splittet batch i vitenskapens navn men har dessverre ikke utstyr til det.
Av epidemiske årsaker ble det for mye styr å få tak i mer gjær så lot det stå til med FG 1.018. Vel, ølet er i utgangspunktet ganske godt rent smaksmessig men den tunge søtsmaken er ganske ille i en lys lager. Til alt overmål valgte jeg denne gang å følge oppskrifta med 6 g sukker pr liter (ligger stort sett på 9-10 g for lyse øl) i tilfelle sukkeret skulle få gjæra i gang men det skjedde ikke så den er i tillegg ganske daff og søtsmaken kommer enda bedre frem. Velvel, er lærdom i dette.
Høstet ganske mye gjær og vurderer å sette ny batch ganske snart. Kjører da på med 2x starter. Kan jeg sette begge to samtidig eller er det et poeng å gjøre dette i to steg?
Å ikke gjenbruke gjær fra sterkøl, som @Steinar Huneide sier, er et godt råd, men til nød kan du nok gjøre det. Det finnes bryggerier som gjør det, siden de ikke har annen gjær å gjenbruke. Men du skal heller ikke gjenbruke gjær fra et øl der du har hatt en trøblete gjæringsprosess, siden det er en risiko for at problemet vil gjenta seg. Og hvis risikofaktorene hoper seg opp, så ville jeg nok satsa på å vente til jeg fikk tak i ny gjær.
Vanskelig, dette.
Det endte på 5,8 %. Med trøblete mener du sliten gjær antar jeg? Vil ikke den få ny pepp i en starter?
Den hadde en drøy arbeidsuke i et behagelig tempo og jevn fordeling av arbeidsoppgaver. Snart skal den vel ha helseforsikring også. Et nytt og ikke minst mindre oppdrag får den bare tåle. I så måte tilbake til det opprinnelige spørsrmålet mitt, er dobbel starter eller stegvis starter i prinsippet det samme?Jeg tror problemet er at stress provoserer fram mutasjoner. Men jeg skal ikke si tvert at du ikke kan rette opp mye gjennom å bruke bare litt av det du har høsta, og sette en starter som så sørger for at det aller meste blir ny gjær.
Den hadde en drøy arbeidsuke i et behagelig tempo og jevn fordeling av arbeidsoppgaver. Snart skal den vel ha helseforsikring også. Et nytt og ikke minst mindre oppdrag får den bare tåle. I så måte tilbake til det opprinnelige spørsrmålet mitt, er dobbel starter eller stegvis starter i prinsippet det samme?
Her er ei god framstillinga av relevante grunner for å ikke overdrive forholdet mellom den gjærmengden du starter med og startervolumet: What is the purpose of stepping up a starter . Samtidig ser jeg ikke at det ut fra det som står her, er noen grunn til ikke å sette en treliter på f.eks. en halv dl. grei slurry.