Jeg har et nybegynnerspørsmål angående en pils jeg lagde for en tid siden. Den har nå stått på flasker i kjøleskap på 2'c. i 3 uker. Problemet mitt er at jeg ikke synes den klarner! Det er lite bunnfall i flaska, og pilsen er blakk. Den smaker uferdig, men ikke fæl på noen måte. Mangler jeg bare tålmodighet?
Litt info:
Laget på utelukkende pilsnermalt, stegmesket (men har ikke stegene for hånden nå), kokt 90 min, Saaz humle, gjæret med WLP800. Pitchet en oppsteppet starter laget ihht. mr. malty og wyeasts kalkulator. Kanskje noe underpitchet. Ingen gjærnæring. Pitchet dessverre på 20'c. Deretter kjeller på ca. 13'c. i 4 uker. Frisk gjæring med kräusen og det hele. Da jeg tok den opp fra kjelleren la jeg merke til at bunnfallet blandet seg med pilsen utrolig lett, uansett hvor varsom jeg var. Jeg lot den derfor stå i romtemp (20'c.) i to dager før tapping på flasker, for at den skulle få roe seg litt. Det kan vel kanskje kalles en tilfeldig diacetyl-rest. Tilsatte sukkerlake i rent kar (6gr./l.) og tappet derfra over på flasker for kondisjonering i romtemp i 14 dager. Satte flaskene så i kjøleskap.
Vil den klarne med tiden, og bli knakende god etter f.eks. 2 mnd.?
Jeg beklager å poste en type "plopper ikke i gjærlåsen"-tråd, men kanskje kan det være av interesse for flere ferske lagerbryggere?
Litt info:
Laget på utelukkende pilsnermalt, stegmesket (men har ikke stegene for hånden nå), kokt 90 min, Saaz humle, gjæret med WLP800. Pitchet en oppsteppet starter laget ihht. mr. malty og wyeasts kalkulator. Kanskje noe underpitchet. Ingen gjærnæring. Pitchet dessverre på 20'c. Deretter kjeller på ca. 13'c. i 4 uker. Frisk gjæring med kräusen og det hele. Da jeg tok den opp fra kjelleren la jeg merke til at bunnfallet blandet seg med pilsen utrolig lett, uansett hvor varsom jeg var. Jeg lot den derfor stå i romtemp (20'c.) i to dager før tapping på flasker, for at den skulle få roe seg litt. Det kan vel kanskje kalles en tilfeldig diacetyl-rest. Tilsatte sukkerlake i rent kar (6gr./l.) og tappet derfra over på flasker for kondisjonering i romtemp i 14 dager. Satte flaskene så i kjøleskap.
Vil den klarne med tiden, og bli knakende god etter f.eks. 2 mnd.?
Jeg beklager å poste en type "plopper ikke i gjærlåsen"-tråd, men kanskje kan det være av interesse for flere ferske lagerbryggere?