Usmaker fra uvanlige steder...

Hallstein

Norbrygg-medlem
Jeg ser på meg selv som rimelig erfaren. Jeg har brygget øl i over 10 år nå, men dette problemet har rett og slett fått meg til å reflektere litt over at man fort kan sette seg fast i gamle rutiner og at man fort kan finne feil i prosessen sin der man minst venter det.

Jeg har bytta en del utstyr og teknikk nå på nyåret. Jeg har gått fra en 20-liters speidel til en Brewtools B80, og jeg har brygga en 60 liters batch med english bitter.
Fermentert i bulk med en speidel gjæringstank. Smakte fint ut av gjæringstanken. Ølet gikk deretter på 3 corneliusfat hvorav to ble karbonert i kegerator fra et brukt brannslukningsapparat og ett ble karbonert med sodastreamflaske med oxyturbo-regulator.

Et av fatene fra kegeratoren og fatet karbonert med sodastreamflaske ble bokset.
Etter jeg hadde boksa det ene fatet ble kegerator frakoblet ved en feil fordi jeg skulle lade batteri til drill og manglet stikkontakt. Ølet ble stående varmt på fat i en drøy uke.

Jeg la fort merke til at fatet på kegeratoren smakte... Vel, det er vanskelig å beskrive, men smakte verre enn ølet på boks.
Mistenkte først at varmen hadde tatt knekken på ølet eller kickstarta en infeksjon på fatet. Eventuelt at jeg ikke hadde bytta slanger på kegeratoren på en stund.
Bytta slanger, rengjorde kraner osv. Smakte fortsatt likens.
Smakte på noen av de boksene jeg boksa først (altså fra fatet som hadde blitt karbonert i kegerator). Disse smakte også like høgg som på fat.
De boksene som hadde blitt karbonert fra sodastreamflaske smakte derimot bra.

Jeg vet ikke helt hvordan jeg skal beskrive usmaken, men ølet som har blitt kontaminert av brannslukningsapparatet har lite humlearoma fra goldings-humla, noe som jeg bruker å kjenne igjen, og den er nesten litt overdrevent bitter eller metallisk.

Så det viser seg altså at det er et eller annet med det brukte brannslukningsapparatet mitt (CO2) som gjør at ølet smaker dritt.
Jeg kommer til å karbonere øl med CO2 fra sodastreampatroner fra nå av... Kommer nok ikke til å bruke det gamle brannslukningsapparatet lenger... Man lærer hele tiden med denne hobbyen!
 
Jeg ser på meg selv som rimelig erfaren. Jeg har brygget øl i over 10 år nå, men dette problemet har rett og slett fått meg til å reflektere litt over at man fort kan sette seg fast i gamle rutiner og at man fort kan finne feil i prosessen sin der man minst venter det.

Jeg har bytta en del utstyr og teknikk nå på nyåret. Jeg har gått fra en 20-liters speidel til en Brewtools B80, og jeg har brygga en 60 liters batch med english bitter.
Fermentert i bulk med en speidel gjæringstank. Smakte fint ut av gjæringstanken. Ølet gikk deretter på 3 corneliusfat hvorav to ble karbonert i kegerator fra et brukt brannslukningsapparat og ett ble karbonert med sodastreamflaske med oxyturbo-regulator.

Et av fatene fra kegeratoren og fatet karbonert med sodastreamflaske ble bokset.
Etter jeg hadde boksa det ene fatet ble kegerator frakoblet ved en feil fordi jeg skulle lade batteri til drill og manglet stikkontakt. Ølet ble stående varmt på fat i en drøy uke.

Jeg la fort merke til at fatet på kegeratoren smakte... Vel, det er vanskelig å beskrive, men smakte verre enn ølet på boks.
Mistenkte først at varmen hadde tatt knekken på ølet eller kickstarta en infeksjon på fatet. Eventuelt at jeg ikke hadde bytta slanger på kegeratoren på en stund.
Bytta slanger, rengjorde kraner osv. Smakte fortsatt likens.
Smakte på noen av de boksene jeg boksa først (altså fra fatet som hadde blitt karbonert i kegerator). Disse smakte også like høgg som på fat.
De boksene som hadde blitt karbonert fra sodastreamflaske smakte derimot bra.

Jeg vet ikke helt hvordan jeg skal beskrive usmaken, men ølet som har blitt kontaminert av brannslukningsapparatet har lite humlearoma fra goldings-humla, noe som jeg bruker å kjenne igjen, og den er nesten litt overdrevent bitter eller metallisk.

Så det viser seg altså at det er et eller annet med det brukte brannslukningsapparatet mitt (CO2) som gjør at ølet smaker dritt.
Jeg kommer til å karbonere øl med CO2 fra sodastreampatroner fra nå av... Kommer nok ikke til å bruke det gamle brannslukningsapparatet lenger... Man lærer hele tiden med denne hobbyen!
Jeg ville nok ikke tatt sjansen med å bruke et gammelt, kanskje rustent brannslukkingapperat. Jeg bruker en 2(?)kg flaske fra brygg selv i keggeratoren. Den kostet jo litt å kjøpe, men ikke mer enn et ukontrollert fat å fylle opp. I tillegg bruker jeg sodasrream til tsppeprosser etc. Kiloprisen for co2 er omtrent det samme på europris som brygg selv.

Godt øl er alt for kostbart til å bli utsatt for tilfeldigheter.
 
Mistenker du gasstanken din, så kan det vel også hende at du har hatt kontaminering på en ball lock eller slange på denne. Jeg fikk lacto infeksjon i to av fire fat pils. Ølet blei surt og totalt ugjennomsiktig. Her var årsaken skitne ballocks. Hadde en annen episode nylig med to batcher IPA som gikk i sluket. Der var det faktisk amarillo 2020 som var synderen. Fant det ganske tydelig etter litt splitbatch testing. Men tvilte på meg selv ei stund da jeg foreløpig ikke hadde forklaringa på pils problemet.
 
Om du fremdeles har brannslukkeren, kan du se om gassen lukter noe annet enn gassen fra sodastream?

eventuelt karbonere vann i brusflasker med carbonation caps og se om de lukter forskjellig.
 
Det er definitivt en litt rar lukt på kullsyra fra brannslukningsapparatet. Var å handla en adapter for sodastream i dag. Kommer til å gå over til sodastream fra nå av. Er jo bare 29kr for fylling på rusta når det er supertilbud der, så det er bare å bunkre opp med 8-10 flasker og bytte når det er tilbud! :)
 
Det er definitivt en litt rar lukt på kullsyra fra brannslukningsapparatet. Var å handla en adapter for sodastream i dag. Kommer til å gå over til sodastream fra nå av. Er jo bare 29kr for fylling på rusta når det er supertilbud der, så det er bare å bunkre opp med 8-10 flasker og bytte når det er tilbud! :)
Europris har også hatt tilbud til 30kr så bare å følge med :)
 
Ved neste fylling hos brannvernservice skal jeg be de åpne flaskene og se om der er noe rusk og rask nedi. En ekstra trygghet om ikke anna.
 
Tilbake
Topp