Hallstein
Norbrygg-medlem
Jeg ser på meg selv som rimelig erfaren. Jeg har brygget øl i over 10 år nå, men dette problemet har rett og slett fått meg til å reflektere litt over at man fort kan sette seg fast i gamle rutiner og at man fort kan finne feil i prosessen sin der man minst venter det.
Jeg har bytta en del utstyr og teknikk nå på nyåret. Jeg har gått fra en 20-liters speidel til en Brewtools B80, og jeg har brygga en 60 liters batch med english bitter.
Fermentert i bulk med en speidel gjæringstank. Smakte fint ut av gjæringstanken. Ølet gikk deretter på 3 corneliusfat hvorav to ble karbonert i kegerator fra et brukt brannslukningsapparat og ett ble karbonert med sodastreamflaske med oxyturbo-regulator.
Et av fatene fra kegeratoren og fatet karbonert med sodastreamflaske ble bokset.
Etter jeg hadde boksa det ene fatet ble kegerator frakoblet ved en feil fordi jeg skulle lade batteri til drill og manglet stikkontakt. Ølet ble stående varmt på fat i en drøy uke.
Jeg la fort merke til at fatet på kegeratoren smakte... Vel, det er vanskelig å beskrive, men smakte verre enn ølet på boks.
Mistenkte først at varmen hadde tatt knekken på ølet eller kickstarta en infeksjon på fatet. Eventuelt at jeg ikke hadde bytta slanger på kegeratoren på en stund.
Bytta slanger, rengjorde kraner osv. Smakte fortsatt likens.
Smakte på noen av de boksene jeg boksa først (altså fra fatet som hadde blitt karbonert i kegerator). Disse smakte også like høgg som på fat.
De boksene som hadde blitt karbonert fra sodastreamflaske smakte derimot bra.
Jeg vet ikke helt hvordan jeg skal beskrive usmaken, men ølet som har blitt kontaminert av brannslukningsapparatet har lite humlearoma fra goldings-humla, noe som jeg bruker å kjenne igjen, og den er nesten litt overdrevent bitter eller metallisk.
Så det viser seg altså at det er et eller annet med det brukte brannslukningsapparatet mitt (CO2) som gjør at ølet smaker dritt.
Jeg kommer til å karbonere øl med CO2 fra sodastreampatroner fra nå av... Kommer nok ikke til å bruke det gamle brannslukningsapparatet lenger... Man lærer hele tiden med denne hobbyen!
Jeg har bytta en del utstyr og teknikk nå på nyåret. Jeg har gått fra en 20-liters speidel til en Brewtools B80, og jeg har brygga en 60 liters batch med english bitter.
Fermentert i bulk med en speidel gjæringstank. Smakte fint ut av gjæringstanken. Ølet gikk deretter på 3 corneliusfat hvorav to ble karbonert i kegerator fra et brukt brannslukningsapparat og ett ble karbonert med sodastreamflaske med oxyturbo-regulator.
Et av fatene fra kegeratoren og fatet karbonert med sodastreamflaske ble bokset.
Etter jeg hadde boksa det ene fatet ble kegerator frakoblet ved en feil fordi jeg skulle lade batteri til drill og manglet stikkontakt. Ølet ble stående varmt på fat i en drøy uke.
Jeg la fort merke til at fatet på kegeratoren smakte... Vel, det er vanskelig å beskrive, men smakte verre enn ølet på boks.
Mistenkte først at varmen hadde tatt knekken på ølet eller kickstarta en infeksjon på fatet. Eventuelt at jeg ikke hadde bytta slanger på kegeratoren på en stund.
Bytta slanger, rengjorde kraner osv. Smakte fortsatt likens.
Smakte på noen av de boksene jeg boksa først (altså fra fatet som hadde blitt karbonert i kegerator). Disse smakte også like høgg som på fat.
De boksene som hadde blitt karbonert fra sodastreamflaske smakte derimot bra.
Jeg vet ikke helt hvordan jeg skal beskrive usmaken, men ølet som har blitt kontaminert av brannslukningsapparatet har lite humlearoma fra goldings-humla, noe som jeg bruker å kjenne igjen, og den er nesten litt overdrevent bitter eller metallisk.
Så det viser seg altså at det er et eller annet med det brukte brannslukningsapparatet mitt (CO2) som gjør at ølet smaker dritt.
Jeg kommer til å karbonere øl med CO2 fra sodastreampatroner fra nå av... Kommer nok ikke til å bruke det gamle brannslukningsapparatet lenger... Man lærer hele tiden med denne hobbyen!