AndyHagen
Norbrygg-medlem
Hei dere,
Jeg kunne vel nesten skrevet en PM direkte til @Holmentoppen , men det er sikkert flere erfaringer som kan deles fra andre.
Jeg har laget en wiener med semihurtig metode. En stund trodde jeg at denne hadde en infeksjon. Nå er jeg ikke så sikker lenger, og lurer på om det er en naturlig utvikling. Med unntak av en schwarzbier har jeg kun brygget lyse lagere hittil (pils, helles), og disse har vært rimelig drikkeklare (etter min gane) en uke etter fating fra et 14d gjæringsforløp - selvfølgelig med ytterligere smaksforbedring ved ytterligere lagring.
Med denne wieneren, som det skal sies at var på fjerde generasjon av WLP833 da den ble brygget 31/3, så var det et eller annet funky fra starten. Noen av dere (@Oberstbräu @Finn Berger og @msevland senere) smakte denne på Hjemmebryggerhelgen, og det ble da vel nevnt grønne epler. Selv har jeg ikke kjent noe av eplene, men kanskje noe annet med hint i retning av infeksjon. Det er imidlertid ingen andre tegn på infeksjon pr i dag, og på en prøvesmaking i går synes jeg det begynte å smake ganske feilfritt. Bedre enn Aass sin variant, i det minste.
Derfor: Er det større lagringsbehov på wiener? Hvordan pleier smaksutviklingen å fortone seg for dere? For meg har det vanligvis vært «smak av uferdig lager--->smak av ferdig lager». Har dere opplevd noe som smaker direkte ugreit underveis slik at dere har vurdert å tømme ut? Dette ølet stod på lista til å bli benyttet til andre formål.
Jeg kunne vel nesten skrevet en PM direkte til @Holmentoppen , men det er sikkert flere erfaringer som kan deles fra andre.
Jeg har laget en wiener med semihurtig metode. En stund trodde jeg at denne hadde en infeksjon. Nå er jeg ikke så sikker lenger, og lurer på om det er en naturlig utvikling. Med unntak av en schwarzbier har jeg kun brygget lyse lagere hittil (pils, helles), og disse har vært rimelig drikkeklare (etter min gane) en uke etter fating fra et 14d gjæringsforløp - selvfølgelig med ytterligere smaksforbedring ved ytterligere lagring.
Med denne wieneren, som det skal sies at var på fjerde generasjon av WLP833 da den ble brygget 31/3, så var det et eller annet funky fra starten. Noen av dere (@Oberstbräu @Finn Berger og @msevland senere) smakte denne på Hjemmebryggerhelgen, og det ble da vel nevnt grønne epler. Selv har jeg ikke kjent noe av eplene, men kanskje noe annet med hint i retning av infeksjon. Det er imidlertid ingen andre tegn på infeksjon pr i dag, og på en prøvesmaking i går synes jeg det begynte å smake ganske feilfritt. Bedre enn Aass sin variant, i det minste.
Derfor: Er det større lagringsbehov på wiener? Hvordan pleier smaksutviklingen å fortone seg for dere? For meg har det vanligvis vært «smak av uferdig lager--->smak av ferdig lager». Har dere opplevd noe som smaker direkte ugreit underveis slik at dere har vurdert å tømme ut? Dette ølet stod på lista til å bli benyttet til andre formål.