Valg av gjæringkar

Men altså, du må ha såpass med vørter i måleglasset at hydrometeret flyter. Ellers blir det meningsløst å forsøke å avlyse, dersom det hviler på bunnen.
 
Kanskje jeg lar det gå 10 dager bare for å være helt sikker at SG er der den skal være før jeg humler. Jeg har noen spørsmål til her, når kan jeg begynne å tenke på karbonering. Hele prosessen tar 3 uker i følge bruksanvisningen, første uka er gjæring, deretter er det humle, jeg regner med at de to siste ukene er for at smaken skal godgjøre seg ordentlig. Skal jeg karbonere etter de 2 siste ukene? Kan jeg karbonere rett i gjæringskaret og sette det ut til kjøling den tiden det tar å karbonere og så kan det drikkes?
Du vil se ganske fort at det blir fres i gjærlåsen. La det druse på, og når det roer seg så tørrhumler du. Litt etter hvilken gjær du har, men i 20C rom temperatur uten kjøling så bør du tenke på tørrhumle etter tre dager, vil jeg tro. Når det ikke lenger er aktivitet i gjærlåsen, kan du ta av en SG, og notere. Det gjør du igjen to dager seinere, er det samme SG, så kan du flaske. Enklest er sikkert å ha karboneringsdrops eller sukkerbit på hver flaske. Avhengig av hvor mye kullsyre du liker kan du ha en, to eller tre sukkerbiter på flaska. Det vanlige ved overgjæret øl er 3 gram sukker pr halvliter. Flaskene må så stå i romtemperatur 7-10 dager for karbonering før du setter de kaldt. Til mer sukker du tilsetter for karbonering, til viktigere er det at flaskene er tilstrekkelig avkjølt over tid for å unngå at de skummer over når du åpner.
 
Bra, bra. Jeg var redd du ikke hadde tønna ut enda.
Neida. Jeg brukte fornuften så langt det lot seg gjøre Etter vørteren var ferdig helte jeg den i en 10l bøtte med litermåling. Det ble 4l i bøtta etter sirupen og brew enchancer var kokt sammen. I gjæringskaret var det også 4l kaldt vann som de anbefalte, det sto: ha i noen liter vann, noen liter fikk meg til å tenke at 4l burde være greit. Etter jeg helte 4l vørter i karet og da hadde totalt 8l i det så etterfylte jeg med 15l vann og fylte den med 1dl rehydrert gjær til slutt når vørteren var kjølet ned til romtemperatur
 
Du vil se ganske fort at det blir fres i gjærlåsen. La det druse på, og når det roer seg så tørrhumler du. Litt etter hvilken gjær du har, men i 20C rom temperatur uten kjøling så bør du tenke på tørrhumle etter tre dager, vil jeg tro. Når det ikke lenger er aktivitet i gjærlåsen, kan du ta av en SG, og notere. Det gjør du igjen to dager seinere, er det samme SG, så kan du flaske. Enklest er sikkert å ha karboneringsdrops eller sukkerbit på hver flaske. Avhengig av hvor mye kullsyre du liker kan du ha en, to eller tre sukkerbiter på flaska. Det vanlige ved overgjæret øl er 3 gram sukker pr halvliter. Flaskene må så stå i romtemperatur 7-10 dager for karbonering før du setter de kaldt. Til mer sukker du tilsetter for karbonering, til viktigere er det at flaskene er tilstrekkelig avkjølt over tid for å unngå at de skummer over når du åpner.
Det bobler og kommer noen plopp lyder i gjærlåsen ca hvert 6 sekund. Bra tegn? Kan jeg karbonere rett i gjæringskaret?
 
Skjønner. Ja det gir jo mening det. Får vel gå til anskaffelse av en kegmenter 29l så jeg har plass til hele brygget
Hvis du skal karbonere på fat må du også ha CO2 utstyr for servering, og da kan du like gjerne karbonere "kunstig" med CO2.
 
Sant sant. Får titte litt rundt på utvalget. Skulle gjerne ha funnet en sånn 30l fatpakke med alt utstyr
Det er dyrt å brygge billig øl, hehe. Det billigste er å fylle øl på flasker via en tappestav på krane på dunken din, og få kullsyre i ølet ved å tilsette sukker. Karboneringsdrops eller sukkerbiter er supert, bare å slippe nedi flaska før du fyller den med øl.

Ideelt er jo mørke glassflasker, men drikker du ølet fort og lagrer det mørkt så kan du bruke hvilke som helst flasker. Hvis varmtvannet i springen din er over 70C kan du vaske flaskene i *varmt* vann før du tapper til de. Funker med brusflasker også, det brukes jo fortsatt av mange bryggere rundt om kring. Bruskorker er tette og kan gjenbrukes, husk bare å la de få en tur ned i varmtvannet også. Har du ikke krane på dunken, må du stikke om til en med krane. Eventuelt flaske rett fra en hevert - men det blir mye søl (erfaringsmessig).

Har du råd til en fatpakke fra f. eks. Mesterbrygg så trenger du bare en hevert eller kran/tappeslange, og ei sodastream flaske. Det er mye mindre styr å holde på med enn flasker, som tar mye plass også.
 
Det er dyrt å brygge billig øl, hehe. Det billigste er å fylle øl på flasker via en tappestav på krane på dunken din, og få kullsyre i ølet ved å tilsette sukker. Karboneringsdrops eller sukkerbiter er supert, bare å slippe nedi flaska før du fyller den med øl.

Ideelt er jo mørke glassflasker, men drikker du ølet fort og lagrer det mørkt så kan du bruke hvilke som helst flasker. Hvis varmtvannet i springen din er over 70C kan du vaske flaskene i *varmt* vann før du tapper til de. Funker med brusflasker også, det brukes jo fortsatt av mange bryggere rundt om kring. Bruskorker er tette og kan gjenbrukes, husk bare å la de få en tur ned i varmtvannet også. Har du ikke krane på dunken, må du stikke om til en med krane. Eventuelt flaske rett fra en hevert - men det blir mye søl (erfaringsmessig).

Har du råd til en fatpakke fra f. eks. Mesterbrygg så trenger du bare en hevert eller kran/tappeslange, og ei sodastream flaske. Det er mye mindre styr å holde på med enn flasker, som tar mye plass også.
Det er også en mulighet. Jeg ser at felleskjøpet har sånne 8l oppbevaringsglass med tappekran. Disse burde vel tåle karboneringstrykket?
 
Den tåler ikke trykket.

Det har du selvfølgelig helt rett i, så det ville være et håpløst prosjekt. Men speidelkar er relativt solide greier. Reint teoretisk kunne en kanskje bruke det som cask - og ha et lavkarbonert øl der?
Det er også en mulighet. Jeg ser at felleskjøpet har sånne 8l oppbevaringsglass med tappekran. Disse burde vel tåle karboneringstrykket?

Det der er ikke beregna på å holde trykk, og da skal du ligge unna det. Dessuten trur jeg at det å tappe fra den krana ville bli problematisk.

Begynn med det enkleste. Drops i brusflasker, og tappestav påmontert krana på speidelkaret ditt er en veldig grei og billig løsning. Jeg har flaska noen tonn øl fra et sånt kar, og kan love deg at det er såre enkelt. Det eneste ekstrautstyret du trenger, er noen centimeter silikonslange med diameter 10 mm som overgang mellom tappestaven og krana.
 
Det har du selvfølgelig helt rett i, så det ville være et håpløst prosjekt. Men speidelkar er relativt solide greier. Reint teoretisk kunne en kanskje bruke det som cask - og ha et lavkarbonert øl der?


Det der er ikke beregna på å holde trykk, og da skal du ligge unna det. Dessuten trur jeg at det å tappe fra den krana ville bli problematisk.

Begynn med det enkleste. Drops i brusflasker, og tappestav påmontert krana på speidelkaret ditt er en veldig grei og billig løsning. Jeg har flaska noen tonn øl fra et sånt kar, og kan love deg at det er såre enkelt. Det eneste ekstrautstyret du trenger, er noen centimeter silikonslange med diameter 10 mm som overgang mellom tappestaven og krana.
Hva med 8l oppbevaringsglass? De burde vel tåle trykket?
 
Hva med 8l oppbevaringsglass? De burde vel tåle trykket?
Om pengene strekker til burde du kjøpe ølflasker, korker og korke maskin, i tillegg til 1 meter 10mm slange, tappestav og karboneringsdrops . Alt annet blir bare triste greier. :(
 
Uten å tilføre trykk vil glasset måtte suge inn luft for å få ut ølet. Luft ødelegger ølet, så det er en dårlig plan med mindre du tenker å drikke 8 liter på en sitting.
Om pengene strekker til burde du kjøpe ølflasker, korker og korke maskin, i tillegg til 1 meter 10mm slange, tappestav og karboneringsdrops . Alt annet blir bare triste greier. :(
Ja du sier noe der ja. Skal være lufttett de 8l glassene, det vil altså ikke bli noe greie på å ha ølet i de og tilsette karboneringsdrops eller sukre det?
 
Ja du sier noe der ja. Skal være lufttett de 8l glassene, det vil altså ikke bli noe greie på å ha ølet i de og tilsette karboneringsdrops eller sukre det?
Nei det blir et håpløst prosjekt hvor beste utfall blir flatt og oksidert øl, og verste utfall blir en 8 liters glassbombe. o_O
 
Tilbake
Topp