Ser nå at det ikke er endring i slutt pH selv om jeg justerer fra 8 til 7 på vannet mitt. Jeg har trodd at det ville være en liten forskjell. Takk, nå har jeg lært noe nytt.
Hvis det spørres etter pH i kalkulatorene, får kalkulatorene ta ansvaret for at folk tror det er viktig
.
Jeg skal ikke prøve å holde noen lang forelesning om noe jeg ikke skjønner altfor mye av. Men det vi er ute etter når vi mesker, er å treffe "riktig" pH, som gjerne sies å ligge mellom 5,2 og 5,6, og vi kan ikke regne oss fram til hva som må til for å nå dit med utgangspunkt i vannets pH. Det interessante er alkaliniteten, altså vannets evne til å motstå senkning av pH ("bufferkapasiteten"). (Det står litt om dette her:
https://byo.com/mr-wizard/measuring-mash-ph/ , og har du Palmers
How to Brew, står det om det på s.338.)
Jeg bruker ikke kalkulatorer til å beregne vannjusteringstilsetninger, men så vidt jeg veit er de gode på å treffe riktig pH i mesken. (Jeg bruker pH-meter, og har etter hvert rimelig greit med erfaring med vannet mitt
.) Jeg er ikke så sikker på Norbrygg-kalkulatoren når det gjelder det, så jeg ville nok brukt en av de nyere kalkulatorene.
Kanskje skal man likevel være litt forsiktig med å bli veldig avhengig av kalkulatorene? Jeg skal ikke mene noe sterkt om det, men kan det være at du mister litt "frihet"?
Jeg driver altså med vannjustering på frihånd, og bruker egentlig lite tid på det. Jeg bestemmer meg for hvilken balanse jeg vil ha mellom sulfat,som framhever bitterhet, og klorid, som framhever maltkarakteren, og for hvilken total mengde salter (TDS, Total Dissolved Solids) jeg vil ha, som påvirker hvor du havner på en skala fra vandig/bløt til fast/hard/mineralsk karakter på ølet. Summen av disse to gir ølet en slags "grunnkarakter". Når den er klar har jeg en slags ide om hvor mye syre jeg trenger for å få pH'en ned dit jeg vil (for lyse øl), eller om jeg eventuelt må tilsette noe natron for å få pH'en opp (mørke øl).
Og så brygger jeg
.