Du må vite hvor mye av disse stoffene vannet ditt inneholder for å kunne beregne hvor mye du skal tilsette.
Jeg ville konsentret meg om å sikre at du har nok kalsium. Det er det vel heller lite av i vannet på Romerike. Sleng i to ts kalsiumklorid, eller en blanding av kalsiumklorid og gips. (Det kommer an på om vekta i smaken skal ligge på malt eller humle. CaCl for malt, gips for humle.) Forøvrig dreier det seg om å treffe ph i mesken; 5,2-5,5. Den påvirkes sterkt av hva slags malt du bruker. Må ph justeres ut over det som salttilsetningene og malten sørger for, bør du bruke syre (mjølkesyre eller fosforsyre).
Er det et veldig mørkt øl, kan det være at ph blir liggende for lavt - avhengig av vannet ditt. Da må du ty til noe som kan få den opp. Natron er en løsning.
Dette kan vanskelig regnes ut. Det enkleste er å måle ph i mesken raskt, og så justere. Ph-strips funker, sjøl om de er litt omtrentlige.