Har aldri prøvd vannjusteing før. Gikk inn på nettsiden til kommunen for å sjekke drikkevannet.
Hardheten på drikkevann
Vårt drikkevann: 0,50dH - meget bløtt vann
Les mer
Hardhetsklasse
milligram kalsium per liter
mg Ca/l
Tyske hardhetsgrader
°dH
Meget bløtt vann
0 - 15 0 - 2,1
Bløtt vann
15 - 35 2,1 - 4,9
Middels hardt vann
35 - 70 4,9 - 9,8
Hardt vann
70 - 150 9,8 - 21
Meget hardt vann
> 150 > 21
Hva kan jeg lese ut av dette? Vil det være noe å hente mtp smak på sluttproduktet her ved å justere vannet?
Dette betyr at du har et vann som, når du brygger med det, har liten evne til å stå i mot den forsurende effekten som maltet har. Lyst malt har mye mindre forsurende effekt enn mørkt malt, så vannet ditt egner seg godt for lyse øl. Du vil trenge å gjøre noe for å senke pH'en ekstra, faktisk, om du skal treffe helt riktig. Et øl med mye mørk malt, og særlig mørkt krystallmalt, vil du derimot få problemer med om du ikke tilsetter noe som kan heve pH'en.
Høyst sannsynlig er vannet ditt så fattig på mineraler at du med tanke på smakseffekter kan betrakte det som mineralløst.
I lyse øl kan du tilsette et par teskjeer med kalsiumklorid (veisalt, men obs: næringsmiddelkvalitet) eller kalsiumsulfat (gips), eller en blanding, til et brygg på 25 liter, og ende opp med en grei pH i mesken. Det senker pH'en, og tilfører samtidig kalsium, som vannet ditt har svært lite av. Klorid og sulfat påvirker smaken. De understreker henholdsvis maltsødme og humlebitterhet/-tørrhet, så du må tenke på dem som krydder du tilsetter for å oppnå en ønsket smakseffekt.
I mørke øl må du bruke en del salter med motsatt effekt; natron (NB! Du kan ikke bruke bakepulver) og/eller kalsiumkarbonat (kalk, kritt).
Basert på gjennomsnittstall for norsk vann fra Gahr Smith-Gahrsen har Glenn R. Lie laget en kalkulator du kan bruke:
Vannjustering - Bryggekalkulator.no Vannet ditt er noe bløtere enn kalkuatoren forutsetter, men det gjør neppe særlig forskjell.