VonRabben
Norbrygg-medlem
Jeg har nettopp gått til innkjøp av speidel 50L og har noen spørsmål angående volumer.
Vil det gå greit å gjøre følgende:
12kg malt
53 liter til innmesk
Skylle med 25-26 liter (fordelt på 3 skyllinger)
Ende opp med 66-67 liter til kok (53-10+26+2=67) (10 liter går bort i malten og +2 liter på grunn av temperaturøkningen)
Koke bort 9-10 liter på 90 minutter (67-10=57)
Miste 2 liter på grunn av temperatur(100C til 20C) (57-2=55)
Miste 2 liter til trub (55-2=53)
Sitte igjen med 52-53 liter i gjæringsspann
80%eff 1.057OG
Ser dette rimelig ut eller er jeg helt på bærtur?
Hadde vært kjekt å ha på plass de ulike volumene sånn ca slik at jeg slipper å bomme så kraftig på første gangen.
Vil vel tro at det er like mange framgangsmåter som det er bryggere rundt omkring, men hadde vært kjekt med litt input av erfarne speidelbryggere.
Edit: Hvilke volumer bruker du/dere?
Vil det gå greit å gjøre følgende:
12kg malt
53 liter til innmesk
Skylle med 25-26 liter (fordelt på 3 skyllinger)
Ende opp med 66-67 liter til kok (53-10+26+2=67) (10 liter går bort i malten og +2 liter på grunn av temperaturøkningen)
Koke bort 9-10 liter på 90 minutter (67-10=57)
Miste 2 liter på grunn av temperatur(100C til 20C) (57-2=55)
Miste 2 liter til trub (55-2=53)
Sitte igjen med 52-53 liter i gjæringsspann
80%eff 1.057OG
Ser dette rimelig ut eller er jeg helt på bærtur?
Hadde vært kjekt å ha på plass de ulike volumene sånn ca slik at jeg slipper å bomme så kraftig på første gangen.
Vil vel tro at det er like mange framgangsmåter som det er bryggere rundt omkring, men hadde vært kjekt med litt input av erfarne speidelbryggere.
Edit: Hvilke volumer bruker du/dere?