Vørterstyrke?

Hei

Greide ikke finne noe om dette så jeg måtte bare lage en trå på det (kanskje jeg er dårlig å lete :) )

Hvis oppskriften står at vørtret skal ha en styrke på 12%
Hvordan måler jeg dette med et hydrometer ? eller må jeg da bruke Refraktometer?
Ble litt usikker her jeg sitter.
Oppskriften jeg fikk med et sånn easy brew sett var minimal tildels utelatt :/

Andreas
 
For ordens skyld, det er ikke alkohol i vørter. Et hydrometer brukes for å måle en væskes spesifikke tetthet, altså for vørter sin del sukkerinnhold som skal bli til alkohol gjennom gjæringsprosessen. Puttes i væsken og leses av på skalaen ved 20 oC. Det samme brukes et refractometer til. Husk at hydrometeret vil måle riktig selv etter at gjæringen er i gang. Det vil ikke et refractometer. På basis av disse målte verdiene kan du regne ut hvilken alkoholstyrke du til en hver tid har i vørteren som er i ferd med å omdannes til øl.
 
En vørterstyrke på 12% betyr vel bare at det er 12% sukker i vørtern, 12 plato
noe som tilsvarer ca. OG 1.048
 
Takker for alle svar :) vanskelig å være nybegynner når det ikke er samme måleenhetene som blir brukt alltid
 
% sukker og BRIX (som er det samme) er en måleenhet som ikke er så godt innarbeidet her på berget. Det finnes kalkulatorer og tabeller for omregning.
http://www.enotecnochimica.it/tabelle/hydrometer-scale.htm

Endre glimrende kalkulatorer finner du her. http://www.glennrlie.net/Default

°Brix brukes egentlig ikke i ølbrygging, det er en måleenhet brukt i vinindustrien. °Plato er standard i brygging (stort sett bare briter og hjemmebryggere som bruker SG). Tallene for °Brix sammenfaller ikke helt med °Plato, men hvis man deler °Brix på 1,04 får man omtrent rett verdi. SG- og °Plato-skalaene er heller ikke helt lineære, men krysser hverandre på ca. 1.044/11 °P. Under dette er °P litt mer enn SG/4, over blir °P litt mindre enn SG/4.
 
Tilbake
Topp