WLP004 Irish Ale, Wyeast 1084, Imperial 004, Omega OYL-005

Finn Berger

Moderator
Jeg har en dry stout med oppskrifta fra Zainasheffs Brewing Classic Styles (Guinness-klone) stående til gjæring nå. Pitcha ei nokså fersk pakke WLP004 Irish Ale direkte i 22 liter. Brygget har oppført seg eksemplarisk og ser ut til å snart være ferdig, og planen er å bruke gjæren videre, i første omgang i en porter. (Porterartikkel her.)

Men det ville jo være synd å stoppe der når man først har fått en god gjær i hus. Jeg har brukt WLP004 før, men det er ei stund sida, og jeg opplever den nesten som ny. Og sida jeg ikke fant noen egen tråd om den, oppretter jeg en, og håper å få opp en del erfaringer folk har med denne gjæren - og med tilsvarende gjær fra andre produsenter. (Det er Wyeast 1084 Irish Ale, Imperial A10 Darkness, Omega OYL-005 Irish Ale. Det finnes så vidt jeg veit ingen tørrgjærversjon av denne, som forøvrig ikke stammer fra Guinness. )

Spesifikasjonene fra de ulike produsentene stemmer godt overens. De er enige om at den har middels utgjæring, maks 74-75%, at den skal gjæres på +/- 20 grader, og ikke gå hverken mye lavere eller mye høyere, at den tåler mye alkohol, og at den flokkulerer middels (Whitelabs sier middels til høy grad).

Jeg har hørt at den skal kunne gi mye acetaldehyd om en ikke steller den riktig, og at den også kan gi diacetyl. Jeg har også sett at flere har hatt problemer med utgjæringa.

Så langt ser denne gjæren veldig grei ut. Brygget mitt har stått i 4 dager, har steget jevnt fra 19 til 21 grader, og har gått fra 1.047 til 1.013 (72%) uten at den ser ut til å stoppe der, sjøl om det begynner å bli greit opphold mellom klukkene. Smaken er rund og god, ingen tegn til usmaker eller overdrevne estere, og alt tyder på at den skal bli tørr og fin. (Jeg meska halvannen time på 65 grader og tappa ut derfra, hvilket skulle gi maks gjærbarhet.)

Kort sagt, jeg opplever at WLP004 lever opp til forventningene så langt, og at den er verdt å satse på videre. Men til hva - etter porteren?

Jeg hadde forøvrig tenkt at den skulle kunne topphøstes. Det var en del skum på dag 2, men på dag 3 hadde det klappa helt sammen. Noen som har fått til topphøsting?

Og generelt: Hva slags erfaringer har dere med denne gjærtypen?
 
Kort sagt, jeg opplever at WLP004 lever opp til forventningene så langt, og at den er verdt å satse på videre. Men til hva - etter porteren?
Du kan jo lage en Irsk rød. Dette er en øltype som lenge var borte og glemt, men som har fått en liten renesanse. Jeg smakte den for en del år siden i Sullivans Taproom i Kilkenny. Jeg liker dette ølet og brygger en versjon jeg fant i Zymurgy Mars/April 2009. Oppskriften er tilgjengelig på nett, her er linken: https://homebrewersassociation.org/homebrew-recipe/better-red-than-dead/
 
Du kan jo lage en Irsk rød. Dette er en øltype som lenge var borte og glemt, men som har fått en liten renesanse. Jeg smakte den for en del år siden i Sullivans Taproom i Kilkenny. Jeg liker dette ølet og brygger en versjon jeg fant i Zymurgy Mars/April 2009. Oppskriften er tilgjengelig på nett, her er linken: https://homebrewersassociation.org/homebrew-recipe/better-red-than-dead/
Takk:)! Det finnes en lengre tråd om Irish Red, så jeg svarer deg der.
 
Jeg har en dry stout med oppskrifta fra Zainasheffs Brewing Classic Styles (Guinness-klone) stående til gjæring nå. Pitcha ei nokså fersk pakke WLP004 Irish Ale direkte i 22 liter. Brygget har oppført seg eksemplarisk og ser ut til å snart være ferdig, og planen er å bruke gjæren videre, i første omgang i en porter. (Porterartikkel her.)

Men det ville jo være synd å stoppe der når man først har fått en god gjær i hus. Jeg har brukt WLP004 før, men det er ei stund sida, og jeg opplever den nesten som ny. Og sida jeg ikke fant noen egen tråd om den, oppretter jeg en, og håper å få opp en del erfaringer folk har med denne gjæren - og med tilsvarende gjær fra andre produsenter. (Det er Wyeast 1084 Irish Ale, Imperial A10 Darkness, Omega OYL-005 Irish Ale. Det finnes så vidt jeg veit ingen tørrgjærversjon av denne, som forøvrig ikke stammer fra Guinness. )

Spesifikasjonene fra de ulike produsentene stemmer godt overens. De er enige om at den har middels utgjæring, maks 74-75%, at den skal gjæres på +/- 20 grader, og ikke gå hverken mye lavere eller mye høyere, at den tåler mye alkohol, og at den flokkulerer middels (Whitelabs sier middels til høy grad).

Jeg har hørt at den skal kunne gi mye acetaldehyd om en ikke steller den riktig, og at den også kan gi diacetyl. Jeg har også sett at flere har hatt problemer med utgjæringa.

Så langt ser denne gjæren veldig grei ut. Brygget mitt har stått i 4 dager, har steget jevnt fra 19 til 21 grader, og har gått fra 1.047 til 1.013 (72%) uten at den ser ut til å stoppe der, sjøl om det begynner å bli greit opphold mellom klukkene. Smaken er rund og god, ingen tegn til usmaker eller overdrevne estere, og alt tyder på at den skal bli tørr og fin. (Jeg meska halvannen time på 65 grader og tappa ut derfra, hvilket skulle gi maks gjærbarhet.)

Kort sagt, jeg opplever at WLP004 lever opp til forventningene så langt, og at den er verdt å satse på videre. Men til hva - etter porteren?

Jeg hadde forøvrig tenkt at den skulle kunne topphøstes. Det var en del skum på dag 2, men på dag 3 hadde det klappa helt sammen. Noen som har fått til topphøsting?

Og generelt: Hva slags erfaringer har dere med denne gjærtypen?
Stouten som jeg brygget i vår med WLP004 hadde OG 1.046 og endte på FG 1.009
Jeg har brukt samme oppskriften før og brukt div. tørrgjær, men aldri fått samme utgjæring og og ikke minst smak.:)

OT: øye operasjonen gikk bra så nå ser jeg mye bedre på det ene øyet som jeg fremdeles ser på:)
 
Sist redigert:
Stouten som jeg brygget i vår med WLP004 hadde OG 1.046 og endte på FG 1.009
Jeg har brukt samme oppskriften før og brukt div. tørrgjær, men aldri fått samme utgjæring og og ikke minst smak.:)

OT: øye operasjonen gikk bra så nå ser jeg mye bedre på det ene øyet som jeg fremdeles ser på:)
Godt å høre - om både øye og gjær:).

Brukte den lang tid på å gjøre seg ferdig? Min har riktignok bare stått fire dager, og den klukker ganske sakte - men jeg skulle gjerne sett at den saktna seg litt fortere - om du skjønner:). (Den er nok ikke langt unna FG.)
 
Ja som hos deg så stupte den i SG de første dagene, men brukte lang tid på å gjøre seg ferdig, jeg lot den stå i 14 dager og passet på at den holdt temperaturen på ca. 20C
Hvis du ser på White Labs sine sider hvor de sammenligner forskjellige gjærstammer i forskjellige brygg så er det tydeligvis sånn den oppfører seg: link
 
Ja som hos deg så stupte den i SG de første dagene, men brukte lang tid på å gjøre seg ferdig, jeg lot den stå i 14 dager og passet på at den holdt temperaturen på ca. 20C
Hvis du ser på White Labs sine sider hvor de sammenligner forskjellige gjærstammer i forskjellige brygg så er det tydeligvis sånn den oppfører seg: link
Ah, den var fin. Har satt dunken opp på kjøkkenet, og den holder 21-22 grader. Så da er det bare å la den klukke seg ferdig i ro og fred:).

Takk, det var godt for sjelefreden :p :p .
 
Tilbake
Topp