Grande
Norbrygg-medlem
I går satte jeg en gjærstarter med WLP351 Bavarian Weizen. Jeg ristet starteren godt for å belufte den, og etter få minutter lå all gjæren på bunnen. Selve starteren var helt klar. Jeg ristet gjæren opp igjen, men den sank igjen til bunns med det samme.
Etter at starteren hadde stått i ro en halvtimes tid, begynte dog gjæren å røre på seg små klumper steg opp og sank ned igjen, omtrent som i en lavalampe. Da jeg så ristet litt igjen, klumpet gjæren seg umiddelbart og sank ned igjen, etter et minutts tid var starteren helt klar. I dag er starteren tåkete, men det ligger fremdeles mye gjær på bunnen. Og gjæren ser ut som en haug med klumper, ikke som en jevn gøgge.
Hva er det som skjer her? Er dette normal oppførsel for denne gjæren? Jeg ville jo forvente av en weissbier-gjær at den nettopp ikke skulle klumpe seg så lett. Vil den oppføre seg på samme måte i det ferdige ølet? Jeg er ikke spesielt interessert i å ha gjærklumper i weissbieren min, så jeg er egentlig tilbøyelig til å ville helle ut starteren og kjøpe ny gjær. Bør jeg gjøre det?
Starteren ble laget på forskriftsmessig måte (100 g spraymalt til 1 liter starter, helt over på desinfisert flaske sammen med gjær, desinfisert aluminiumsfolie over tuten), bortsett fra at jeg kom på litt for sent at jeg måtte ta gjæren ut av kjøleskapet. Den rakk antagelig ikke å få romtemperatur, men jeg tror heller ikke det skal ha vært så veldig langt unna. Kan allikevel temperaturforskjell være grunnen til at gjæren oppfører seg så eksentrisk?
Etter at starteren hadde stått i ro en halvtimes tid, begynte dog gjæren å røre på seg små klumper steg opp og sank ned igjen, omtrent som i en lavalampe. Da jeg så ristet litt igjen, klumpet gjæren seg umiddelbart og sank ned igjen, etter et minutts tid var starteren helt klar. I dag er starteren tåkete, men det ligger fremdeles mye gjær på bunnen. Og gjæren ser ut som en haug med klumper, ikke som en jevn gøgge.
Hva er det som skjer her? Er dette normal oppførsel for denne gjæren? Jeg ville jo forvente av en weissbier-gjær at den nettopp ikke skulle klumpe seg så lett. Vil den oppføre seg på samme måte i det ferdige ølet? Jeg er ikke spesielt interessert i å ha gjærklumper i weissbieren min, så jeg er egentlig tilbøyelig til å ville helle ut starteren og kjøpe ny gjær. Bør jeg gjøre det?
Starteren ble laget på forskriftsmessig måte (100 g spraymalt til 1 liter starter, helt over på desinfisert flaske sammen med gjær, desinfisert aluminiumsfolie over tuten), bortsett fra at jeg kom på litt for sent at jeg måtte ta gjæren ut av kjøleskapet. Den rakk antagelig ikke å få romtemperatur, men jeg tror heller ikke det skal ha vært så veldig langt unna. Kan allikevel temperaturforskjell være grunnen til at gjæren oppfører seg så eksentrisk?