Hei, jeg har et spørsmål angående kobber i bryggeprosessen. Jeg har lest noen plasser at irr fra kobber er giftig, men hvor giftig er det og kan jeg risikere i bli syk av utstyret mitt?
Jeg har en god del kobberrør i mitt bryggeri. Herms kveilen er på 5 meter av biltemaer 12mm kobberrør, motstrømskjøleren er av kobber, og jeg har sikkert 5-6 meter med 12mm kobberrør fra biltema i til resten av bryggeriet. Jeg husker jeg brygget for en stund siden og skulle resirkulere noen liter med kokt vørter før jeg kjølte ned og tappet til gjæring. De første litrene hadde en mistenkelig grønnfarge, så disse gikk i sluken, selv om jeg ikke var klar over "faren" da. Er det som sagt farlig dette eller holder det å kjøre gjennom systemet med varmt vann e.l. før brygging for å sjekke om vannet er grønt?
Håper på tilbakemelding fra noen som vet og helst ikke de som tror
Jeg har en god del kobberrør i mitt bryggeri. Herms kveilen er på 5 meter av biltemaer 12mm kobberrør, motstrømskjøleren er av kobber, og jeg har sikkert 5-6 meter med 12mm kobberrør fra biltema i til resten av bryggeriet. Jeg husker jeg brygget for en stund siden og skulle resirkulere noen liter med kokt vørter før jeg kjølte ned og tappet til gjæring. De første litrene hadde en mistenkelig grønnfarge, så disse gikk i sluken, selv om jeg ikke var klar over "faren" da. Er det som sagt farlig dette eller holder det å kjøre gjennom systemet med varmt vann e.l. før brygging for å sjekke om vannet er grønt?
Håper på tilbakemelding fra noen som vet og helst ikke de som tror