Erfaringer med GF innendørs

Vi er 2 venner som vurderer anskaffelse av GF. Men det er to ting jeg lurer på, Hvor mye damp blir det under koking? Og lukt?

Leier i sokkel, og er ikke interessert at det skal lukte malt og humle i flere dager etter brygging. For min del er ikke dette noe problem, men dama og huseier er kanskje ikke like fornøyd :) Har sett BeerBrew 60 i aksjon, i en kjeller der malingen begynner å flakke av i taket. og er litt skeptisk til hvor mye avdamping det blir av GF?
 
@Finn Berger kan du ut dype litt?
Jeg brygger inne med GF, uten å merke noe fukt som legger seg noe sted, ikke noe dugg på ruter, taket føles tørt når jeg tar på det, ingen ting inne på kjøkkenet kjennes fuktig etter en bryggerunde.
 
Vanndamp utvider seg opptil 1500-1600 ganger. Så koker du bort 4 liter vann, så har du produsert minst 5000 liter damp. Slikt blir det fuktig miljø av, selv om du gjerne ikke legger merke til det.
 
@Gade Når jeg koker, fordamper det 5 liter i timen. Det er en del vann. Jeg har gjort det én gang inne på badet, uten vifte, og det er jeg i alle fall sikker på at ikke er noe jeg bør gjøre mye av. Vannet rant av tak og vegger. (Nå trekker jeg ut komfyren, setter inn et lite bord under vifta, og plasserer BB60'n der.) Du har vel veldig god lufting, da; jeg er virkelig overrasket over at du ikke engang får dugg på vinduene dersom du koker innendørs uten noen form for avtrekk. Jeg er rimelig sikker på at det ikke er noe du bør gjøre mye av.
 
burde kanskje lagt til at jeg har åpent vindu selvfølgelig.
Men takk for utfyllende svar, skjønner jo utifra svar at det kanskje er værre enn det kan virke.
Får se litt på å skaffe ordentlig avtrekk :)
 
Jeg koker inne, og har elendig avtrekk. Første gang hadde jeg 2-3 vinduer oppe, og dro på meg en influensa. Kjøpte så en vifte+ rør på Biltema som jeg nå legger ut et vindu som står på gløtt. Funker som fjell:) ungen grunn til å ikke kjøpe GF:)
 
Jeg koker inne, og har elendig avtrekk. Første gang hadde jeg 2-3 vinduer oppe, og dro på meg en influensa. Kjøpte så en vifte+ rør på Biltema som jeg nå legger ut et vindu som står på gløtt. Funker som fjell:) ungen grunn til å ikke kjøpe GF:)
Har du bilde av dette i bruk? Jeg koker på det lille badet vårt, og det blir temmelig tropisk der inne.
 
FYI er det vel ingen forsikringselskap som dekker skader på bygg pga kondens innenfra da det blir ansett som brukerfeil. Så er noe å tenke på for de som brygger inne, spesielt i kjellere med mur/betong bak, da vil dampen trekke ut mot kald mur, konsendere og renne ned. Så, om en stund, gjerne år vil en se soppen og råten komme frem nede på vegger og bak lister...

Så både effektivt avtrekk, og tilluft er viktig. Som nevnt over blir noen liter avkok til mange tusen liten damp, så viktig å kontinuerlig skifte ut all luft i rommet der en brygger.
 
Jeg bruker en lampeskjerm fra IKEA som jeg har kappet toppen av og satt på et fleksirør. Er den lampa som heter foto med Ø35cm. Null damp og akseptabelt lite lukt (i følge kona som tidligere har rømt huset på bryggedag)
 
Kostprisen på mitt avtrekk er litt over 500,- men det funker gull.
Har en del brygg med denne på kjøkkenet, slange henger ut vinduet, og det er ikke tegn til kondens inne.
Mindre humlelukt blir det også, men du merker humlelukt.

20160429_185949b.jpg 20160429_190055b.jpg 20160429_190332b.jpg

Du trenger:
http://www.ikea.com/no/no/catalog/products/30081467/#/50057254
http://www.biltema.no/no/Bygg/VVS/Ventilasjon/Ventilasjonsror/Rormuffe-100125-mm-2000022193/
http://www.biltema.no/no/Bygg/VVS/Ventilasjon/Ventilasjonsslange/Ventilasjonsslange-2000020663/
http://www.biltema.no/no/Bygg/VVS/Ventilasjon/Vifter/Rorvifte-o100-mm-2000028256/
http://www.biltema.no/no/Bil---MC/B...g/Slangeklemmer-2-stk-2000019557/?artId=61863
http://www.biltema.no/no/Bygg/Belys...d-strombryter-ujordet-transparent-2000020840/

Totalt 535,- og så brukte jeg en silikonslange som pakning nede på hetten. Den er strengt tatt ikke nødvendig, men gir tettere og tightere passform.

Skjærer hull i Blandat skålen. Setter rørmuffe inn fra innsiden.
Trer avtrekkslange på muffen fra utsiden og fester med slangeklemme.
I andre enden av slangen festes rørvifte med slangeklemme.
Kobler ledning med av og på-knapp til viften. Voila!
 
Mektig snedig opplegg:) - men som Per-Åge sier, du vil jo få drypping av kondens. Men så lenge du koker, og så lenge du holde det rimelig reint i røret ditt, så spiller vel det liten rolle. Jeg har vondt for å tro du vil få smak i ølet av noen dråper - nåja, det blir vel noe mer - noenlunde rein kondens; det kan være verre om du koker under ei feit kjøkkenvifte:p.

Men jeg ville tatt vekk avtrekket og kostet på meg å få litt damp ut i rommet de siste par minuttene av kokingen (kanskje litt lite?). Når du starter kjølingen, synker jo temperaturen raskt, og da trenger du ikke avtrekket lenger.
 
Vel, om noe drypper ned igjen, så blir det kokt og fordampet igjen.
Merker knapt forskjell i avdamping pr time ved bruk av denne, kontra å koke i uten avtrekk.
Har en del brygg på dette oppsettet, og de smaker fortreffelig.
 
Tilbake
Topp