Beregning av lengde på linje til tappekraner

Hei forum!

.. jeg sitter her og klør meg litt i hodet mens jeg prøver å finne ut av optimal lengde på en øl-linje til en tappekran. Har kjøleskap i kjelleren og planlegger å trekke rør til kjøkkenet i etasjen over med tappekran på benk der (ca 200cm over fat i etasjen under). Prøver litt diverse kalkulatorer på nett, men finner at det er mye forskjellige resultater ute å går.

Har planer om å kjøpe Perlick 650SS kraner med flow-kontroll så mulig lengde ikke har så mye å si (om noen har gode eller dårlige erfaringer med disse kranene; rop ut :) ). Hadde også i utgangspunktet tenkt å kjøpe 3/16" ID linje (Bev-Seal ultra) med John Guest koblinger for å forenkle kobling, se koblinger og linjer her:

http://www.birdmanbrewing.com/tubing/

.. men mulig dette blir for tynt:

Om jeg bruker kalkulator på @glennrlie sin side: http://www.glennrlie.net/kalk_tappelinje og taster inn:
- Linje: 3/16" ID PE
- høydeforskjell: 300 cm
- karboneringstrykk: 20 PSI
- serveringstrykk: 1 PSI

.. kommer den fram til at linjen må være 153cm... ganske mye for kort siden kranene er 3m unna. Om jeg velger 1/4" ID linje, kommer kalkulatoren fram til 675cm linje, muligens litt for langt for å være praktisk, og vet ikke om man får tak i Bev-Seal og John Guest koblinger i denne dimensjonen.


Men om jeg finner en annen kalkulator, f.eks en tilfeldig valgt her:

http://www.mikesoltys.com/2012/09/17/determining-proper-hose-length-for-your-kegerator/#CO

.. og taster inn:
- Tappetrykk: 20 PSI
- Hose diameter 3/16
- Flow rate: 10 sec/pint (som ser ut til å være anbefalt passe)
- Høydeforskjell: 10ft

.. så kommer denne fram til at linjen bør være 13.92ft (4.2m). Antakeligvis passende om jeg kjøper Perlick kranene med flow-kontroll og jeg lager linjene 3.5 meter eller så.

Så til de store spørsmålene! Hvilke kalkulator har folk brukt når de har laget seg tappeanlegg, og hvordan har kalkulert resultat stemt med praksis? Har noen en kalkulator de kan anbefale? Er det realistisk å bruke 3/16" rør når kranene står 3m høyere enn fat?

Beklager wall of text, men er takknemmelig om noen har noe erfaring å stille med :D

/Øyvind
 
Bruker 2.5m 3/16" slanger og .7-.8 bar trykk med Perlic 525SS og det funker fint.

Du får ta deg en tur og sjekke :)
 
Har samme forhold, bruker 4 m. 3/16 slange, konstant 1-1,25 bar trykk, perlic 525 kraner men fugerer med picnik også.
 
Phew, det var svarene jeg håpet på å få! Da kjører jeg bestilling med 3/16" rør, takker!

( @SvErD - må på høstferie, kommer hjem før neste helg. Gir deg en lyd da så jeg kan inspisere :) )
 
Slange, ikke rør.
En 3/16" slange har indre mål på 3/16" mens et 3/16" rør har ytre mål, på 3/16"
Et 3/16" pex rør kan fort bli tatt for og være en slange men det er et rør.
 
En 3/16" slange har indre mål på 3/16" mens et 3/16" rør har ytre mål, på 3/16"
Tja, er ikke det egentlig omvendt?
http://www.engineeringtoolbox.com/pipes-tubes-d_347.html
I alle fall når man er på US standard. På norsk er 'pipe' alltid rør, mens 'tube' kan være rør eller slange, avhengig av hva de er laget av.

Bryggebutikkene i Norge angir ofte bare ytre diameter på slanger. Så da må man finne ut hva indre diameter er for å kunne beregne lengder. For korte avstander pleier jeg å bruke 3/16" slange, og der har jeg funnet ut at det er 1/8" indre diameter. Det funker bra for ca 1, 5 meters lengde men slett ikke for 4 meter.
 
Tja, er ikke det egentlig omvendt?
http://www.engineeringtoolbox.com/pipes-tubes-d_347.html
I alle fall når man er på US standard. På norsk er 'pipe' alltid rør, mens 'tube' kan være rør eller slange, avhengig av hva de er laget av.

Bryggebutikkene i Norge angir ofte bare ytre diameter på slanger. Så da må man finne ut hva indre diameter er for å kunne beregne lengder. For korte avstander pleier jeg å bruke 3/16" slange, og der har jeg funnet ut at det er 1/8" indre diameter. Det funker bra for ca 1, 5 meters lengde men slett ikke for 4 meter.

Går du på en butikk (I Norge) og bestiller et 12 mm rør så er det røret 12 mm utvendig og bestiller du en 12 mm slange så er den 12 mm innvendig,
men og få ølbryggere til og følge en standard skal man vist bare gi opp. :)
 
men og få ølbryggere til og følge en standard skal man vist bare gi opp
Så lenge mye av inspirasjonen kommer fra USA vil vi vel slite med å bli metriske i alle fall. Og standarden der er også variabel. Når det er snakk om tube gjelder det også instrumentrør (kalles også tubing) i kobber, svart og diverse rustfritt. Oppgitt med ytre diameter. Pipe er tydeligvis ikke så standardisert hverken her eller "over there". Tror nesten alle over i denne tråden har rett..
 
Lærdommen er i tilfelle å ikke henge seg opp i navnet, men sjekke indre diameter før man klikker 'check out' :) Jeg ser enn så lenge ut til å falle ned på 3/16 ID Bev-Seal ultra:

http://www.ritebrew.com/product-p/843564.htm

.. etter å ha lest (litt av) rør-setter-smak-på-øl-tråden på HomeBrewTalk.
Den slangen er et stivt PET rør som er så stivt at du ikke kan bøye det uten å få knekk.

Prøv heller slange

https://www.bryggselv.no/fat-og-co2...lslanger/Ølslange-UBS-3-16-400619-p0000000874
 
Lite tips: Om du finner ut at slangen er for lang, eller høydeforskjellen for stor er det bare å kjøre på med høyere serveringstrykk. Det beste er jo om serveringstrykk og karboneringstrykk er det samme ;)
 
Den slangen er et stivt PET rør som er så stivt at du ikke kan bøye det uten å få knekk.

Prøv heller slange

https://www.bryggselv.no/fat-og-co2...lslanger/Ølslange-UBS-3-16-400619-p0000000874

... litt spent på hvor stiv den er, ja. Diverse tråder på HomeBrewTalk og dataarket til Accuflex påstår 1 tomme svingradius, mens andre påstår langt større. Trenger uansett ikke å bøye den noe særlig før jeg når tappekranene, så jeg får heller lage ett litt dypere tårn på kjøkkenet så jeg har plass. Kommer til å snekre noe tilsvarende dette:

1.jpg

.. som er min kjøkkenbenk, men snekret tårnet til min bror, så må snekre ett til... men med 3 kraner er planen. Men uansett trenger jeg bare å klare å svinge slangen ned gjennom benken fra kranene der. Har kjøpt de korteste shankene jeg fant så jeg får best mulig plass.


Lite tips: Om du finner ut at slangen er for lang, eller høydeforskjellen for stor er det bare å kjøre på med høyere serveringstrykk. Det beste er jo om serveringstrykk og karboneringstrykk er det samme ;)

Javisst, om det blir for lite trykk tror jeg heller at jeg bytter slanger enn å løpe ned i kjelleren for å justere hver gang jeg skal tappe ett glass :D
 
Ved krappe bøyer anbefaler jeg en 'elbow'
johnguest-sample.jpg
 
Karboneringstrykk og serveringstrykk skal være det samme, det er seff. ingen lov men vil du lage enda mer problemer så juster trykket vær gang du skal ha deg en øl og skift regulator en gang i blandt, slik går det med de som ikke hører etter :) de skrur regulatoren i filler.
 
Karboneringstrykk og serveringstrykk skal være det samme, det er seff. ingen lov men vil du lage enda mer problemer så juster trykket vær gang du skal ha deg en øl og skift regulator en gang i blandt, slik går det med de som ikke hører etter :) de skrur regulatoren i filler.

Visste faktisk ikke at man kunne skru den i filler :eek:. Men trådstarter har jo brukt 1PSI serveringstrykk og 20PSI karboneringstrykk i kalkulatoren, så da har han en god del å gå på om slangene er for tynne eller for lange for 1PSI!
 
Tviler på at en kvalitetsregulator blir lett skrudd ihjel. Billig kina greier kan vel gå feil. Men det er tross alt bare et fjærpress som justeres.
 
Er der noen som benytter disse https://www.bryggselv.no/ølslanger/400619/ølslange-ubs-3-16-id-3-16-od-7-16 slangene i sin tappelinje? Hvilken lengde har dere i så fall? Jeg liker at de er myke, og således enklere å organisere oppi keezeren. Har ikke funnet den optimale lengden enda kan en si... Har en på 2 meter som blir mye skum, og en på 3,5 som nå fungerer uten så mye skum, men ølet virker noe dødt når det kommer frem. Så en plass mellom der bør det ligge.
 
Tilbake
Topp