Hei forum!
.. jeg sitter her og klør meg litt i hodet mens jeg prøver å finne ut av optimal lengde på en øl-linje til en tappekran. Har kjøleskap i kjelleren og planlegger å trekke rør til kjøkkenet i etasjen over med tappekran på benk der (ca 200cm over fat i etasjen under). Prøver litt diverse kalkulatorer på nett, men finner at det er mye forskjellige resultater ute å går.
Har planer om å kjøpe Perlick 650SS kraner med flow-kontroll så mulig lengde ikke har så mye å si (om noen har gode eller dårlige erfaringer med disse kranene; rop ut ). Hadde også i utgangspunktet tenkt å kjøpe 3/16" ID linje (Bev-Seal ultra) med John Guest koblinger for å forenkle kobling, se koblinger og linjer her:
http://www.birdmanbrewing.com/tubing/
.. men mulig dette blir for tynt:
Om jeg bruker kalkulator på @glennrlie sin side: http://www.glennrlie.net/kalk_tappelinje og taster inn:
- Linje: 3/16" ID PE
- høydeforskjell: 300 cm
- karboneringstrykk: 20 PSI
- serveringstrykk: 1 PSI
.. kommer den fram til at linjen må være 153cm... ganske mye for kort siden kranene er 3m unna. Om jeg velger 1/4" ID linje, kommer kalkulatoren fram til 675cm linje, muligens litt for langt for å være praktisk, og vet ikke om man får tak i Bev-Seal og John Guest koblinger i denne dimensjonen.
Men om jeg finner en annen kalkulator, f.eks en tilfeldig valgt her:
http://www.mikesoltys.com/2012/09/17/determining-proper-hose-length-for-your-kegerator/#CO
.. og taster inn:
- Tappetrykk: 20 PSI
- Hose diameter 3/16
- Flow rate: 10 sec/pint (som ser ut til å være anbefalt passe)
- Høydeforskjell: 10ft
.. så kommer denne fram til at linjen bør være 13.92ft (4.2m). Antakeligvis passende om jeg kjøper Perlick kranene med flow-kontroll og jeg lager linjene 3.5 meter eller så.
Så til de store spørsmålene! Hvilke kalkulator har folk brukt når de har laget seg tappeanlegg, og hvordan har kalkulert resultat stemt med praksis? Har noen en kalkulator de kan anbefale? Er det realistisk å bruke 3/16" rør når kranene står 3m høyere enn fat?
Beklager wall of text, men er takknemmelig om noen har noe erfaring å stille med
/Øyvind
.. jeg sitter her og klør meg litt i hodet mens jeg prøver å finne ut av optimal lengde på en øl-linje til en tappekran. Har kjøleskap i kjelleren og planlegger å trekke rør til kjøkkenet i etasjen over med tappekran på benk der (ca 200cm over fat i etasjen under). Prøver litt diverse kalkulatorer på nett, men finner at det er mye forskjellige resultater ute å går.
Har planer om å kjøpe Perlick 650SS kraner med flow-kontroll så mulig lengde ikke har så mye å si (om noen har gode eller dårlige erfaringer med disse kranene; rop ut ). Hadde også i utgangspunktet tenkt å kjøpe 3/16" ID linje (Bev-Seal ultra) med John Guest koblinger for å forenkle kobling, se koblinger og linjer her:
http://www.birdmanbrewing.com/tubing/
.. men mulig dette blir for tynt:
Om jeg bruker kalkulator på @glennrlie sin side: http://www.glennrlie.net/kalk_tappelinje og taster inn:
- Linje: 3/16" ID PE
- høydeforskjell: 300 cm
- karboneringstrykk: 20 PSI
- serveringstrykk: 1 PSI
.. kommer den fram til at linjen må være 153cm... ganske mye for kort siden kranene er 3m unna. Om jeg velger 1/4" ID linje, kommer kalkulatoren fram til 675cm linje, muligens litt for langt for å være praktisk, og vet ikke om man får tak i Bev-Seal og John Guest koblinger i denne dimensjonen.
Men om jeg finner en annen kalkulator, f.eks en tilfeldig valgt her:
http://www.mikesoltys.com/2012/09/17/determining-proper-hose-length-for-your-kegerator/#CO
.. og taster inn:
- Tappetrykk: 20 PSI
- Hose diameter 3/16
- Flow rate: 10 sec/pint (som ser ut til å være anbefalt passe)
- Høydeforskjell: 10ft
.. så kommer denne fram til at linjen bør være 13.92ft (4.2m). Antakeligvis passende om jeg kjøper Perlick kranene med flow-kontroll og jeg lager linjene 3.5 meter eller så.
Så til de store spørsmålene! Hvilke kalkulator har folk brukt når de har laget seg tappeanlegg, og hvordan har kalkulert resultat stemt med praksis? Har noen en kalkulator de kan anbefale? Er det realistisk å bruke 3/16" rør når kranene står 3m høyere enn fat?
Beklager wall of text, men er takknemmelig om noen har noe erfaring å stille med
/Øyvind