Paulaner Hefe-Weissbier oppskrift?

Jeg skal klargjøre alt i løpet av helga. Bryggedagen er på mandag:)

Jeg har revidert oppskrifta littegrann (30l pre-boil):
3 kg Hvete - 60% (Bestmalz)
1,7 kg Bohemian floor malted pilsner - 34% (Weyermann)
0,25 kg Munich 2 - 5% (Weyermann)
0,05 kg Caramunich III - 1% (Weyermann)

OG: 1050-ish
Brewersfriend sier 9,5 EBC, blir nok litt mørkere pga dekoksjonen.

25g saaz@90
20g saaz@15
14 IBU

WLP300@17 grader

Karboneres med speise.

Spørsmål til dere som bruker speise:
Er det nødvendig å fryse vørteren? Eller er det OK å bare ha den i kjelleren (ca 3 grader) frem til flaskinga?
 
Jeg skal klargjøre alt i løpet av helga. Bryggedagen er på mandag:)

Jeg har revidert oppskrifta littegrann (30l pre-boil):
3 kg Hvete - 60% (Bestmalz)
1,7 kg Bohemian floor malted pilsner - 34% (Weyermann)
0,25 kg Munich 2 - 5% (Weyermann)
0,05 kg Caramunich III - 1% (Weyermann)

OG: 1050-ish
Brewersfriend sier 9,5 EBC, blir nok litt mørkere pga dekoksjonen.

25g saaz@90
20g saaz@15
14 IBU

WLP300@17 grader

Karboneres med speise.

Spørsmål til dere som bruker speise:
Er det nødvendig å fryse vørteren? Eller er det OK å bare ha den i kjelleren (ca 3 grader) frem til flaskinga?
Jeg har bare hatt den i kjøleskap i sanitert beholder, har ikke ført til noe jeg har stusset over.
 
Jeg skal klargjøre alt i løpet av helga. Bryggedagen er på mandag:)

Jeg har revidert oppskrifta littegrann (30l pre-boil):
3 kg Hvete - 60% (Bestmalz)
1,7 kg Bohemian floor malted pilsner - 34% (Weyermann)
0,25 kg Munich 2 - 5% (Weyermann)
0,05 kg Caramunich III - 1% (Weyermann)

OG: 1050-ish
Brewersfriend sier 9,5 EBC, blir nok litt mørkere pga dekoksjonen.

25g saaz@90
20g saaz@15
14 IBU

WLP300@17 grader

Karboneres med speise.

Spørsmål til dere som bruker speise:
Er det nødvendig å fryse vørteren? Eller er det OK å bare ha den i kjelleren (ca 3 grader) frem til flaskinga?

Speise går rett i «green beer» og så flasker du.....uten noe extra gjær?
 
Jeg skal klargjøre alt i løpet av helga. Bryggedagen er på mandag:)

Jeg har revidert oppskrifta littegrann (30l pre-boil):
3 kg Hvete - 60% (Bestmalz)
1,7 kg Bohemian floor malted pilsner - 34% (Weyermann)
0,25 kg Munich 2 - 5% (Weyermann)
0,05 kg Caramunich III - 1% (Weyermann)

OG: 1050-ish
Brewersfriend sier 9,5 EBC, blir nok litt mørkere pga dekoksjonen.

25g saaz@90
20g saaz@15
14 IBU

WLP300@17 grader

Karboneres med speise.

Spørsmål til dere som bruker speise:
Er det nødvendig å fryse vørteren? Eller er det OK å bare ha den i kjelleren (ca 3 grader) frem til flaskinga?
Jeg har hatt vørter stående på juiceflasker av PET i kjelleren (10-14 grader) i over et år, og den har vært helt fin. Men den har jeg brukt til starter, og jeg har kokt den før bruk. Den jeg bruker til speise, fryser jeg rett ned, og så bruker jeg den uten å koke den.

Det går høyst sannsynlig bra å la den stå i 3 grader. Men sjøl om frysing kanskje er litt overkill, så gjør jeg det. Better safe than sorry:). PET-flaskene er glimrende. Når vørteren fryser og ekspanderer, dytter den bare bunnen, som er litt konkav, utover. Jeg fyller flaskene opp til det er igjen "normalt" frirom, og så klemmer jeg ut lufta før jeg skrur på korken.
 
Ferdig med bryggedagen:)

Jeg gjorde en liten feil da jeg kokte den første dekoksjonen - temperaturen i hovedmesken må ha droppet altfor mye, og jeg endte med et ekstra temperatursteg på ca 69 grader. Så dette ølet fikk 6 meskesteg :p.

Boil-off var ikke som forventa - jeg endte med lavere OG og mer vørter enn det jeg hadde planlagt.
Jeg fikk omtrent 21l vørter i gjæringskaret og 3,5l speise i tillegg. OG ca. 1044 - i underkant av Norbrygg sin definisjon, men tilsvarende Paulaner i butikkstyrke. Hefe i butikkstyrke kan jeg godt leve med, så jeg er fornøyd:)

Her er bildet av vørteren før kok:)
YIAC0935.JPG

Jeg skal prøve å gjære i åpent gjæringskar (med løstliggende lokk). Med en gang jeg ser at skummet nærmer seg toppen, setter jeg på lokket med blow-off. Dette blir spennende:beercheers:
 
Ferdig med bryggedagen:)

Jeg gjorde en liten feil da jeg kokte den første dekoksjonen - temperaturen i hovedmesken må ha droppet altfor mye, og jeg endte med et ekstra temperatursteg på ca 69 grader. Så dette ølet fikk 6 meskesteg :p.

Boil-off var ikke som forventa - jeg endte med lavere OG og mer vørter enn det jeg hadde planlagt.
Jeg fikk omtrent 21l vørter i gjæringskaret og 3,5l speise i tillegg. OG ca. 1044 - i underkant av Norbrygg sin definisjon, men tilsvarende Paulaner i butikkstyrke. Hefe i butikkstyrke kan jeg godt leve med, så jeg er fornøyd:)

Her er bildet av vørteren før kok:)
Vis vedlegget 49675

Jeg skal prøve å gjære i åpent gjæringskar (med løstliggende lokk). Med en gang jeg ser at skummet nærmer seg toppen, setter jeg på lokket med blow-off. Dette blir spennende:beercheers:
Det kan være at skummet nærmer seg toppen temmelig raskt.

Det første skummet, som er tynt og lett og gjerne har en del brun materie med seg, kan du bare spa ut og kaste. "Skitskummet" kaller Espen Lothe det, og tyske bryggere mener vel også at det ikke bør få være der sånn at de bitterstoffene det innholder får falle tilbake i ølet. Seinere blir skummet tykkere, og inneholder også mer gjær. Det kan du høste, og ta vare på. Finere gjær får du ikke:). Hvis poenget er å simulere åpen gjæring, skal lokket ligge løst på til stormgjæringa er unnagjort, og da kan du ikke montere blow off med en gang skummet når toppen av karet. Gjør du det, kan du vel nesten like gjerne montere blow off'en med det samme.
 
Det kan være at skummet nærmer seg toppen temmelig raskt.

Det første skummet, som er tynt og lett og gjerne har en del brun materie med seg, kan du bare spa ut og kaste. "Skitskummet" kaller Espen Lothe det, og tyske bryggere mener vel også at det ikke bør få være der sånn at de bitterstoffene det innholder får falle tilbake i ølet. Seinere blir skummet tykkere, og inneholder også mer gjær. Det kan du høste, og ta vare på. Finere gjær får du ikke:). Hvis poenget er å simulere åpen gjæring, skal lokket ligge løst på til stormgjæringa er unnagjort, og da kan du ikke montere blow off med en gang skummet når toppen av karet. Gjør du det, kan du vel nesten like gjerne montere blow off'en med det samme.
Jeg vil helst gjære i åpent gjæringskar. Poenget er at jeg ikke vet om det lar seg gjøre. Det er snakk om ca 21l vørter i en europris-bøtte (33l om jeg husker riktig). Jeg har brukt wlp300 kun en gang før, og husker ikke hvordan det gikk, men jeg antar at den trenger masse headspace.
Går det bra, så går det bra:). Begynner gjæren å komme seg ut i verden, er jeg nødt til å sette på lokket med blow off. Da vet jeg ihvertfall hva kan jeg forvente til neste gang:)
 
Jeg vil helst gjære i åpent gjæringskar. Poenget er at jeg ikke vet om det lar seg gjøre. Det er snakk om ca 21l vørter i en europris-bøtte (33l om jeg husker riktig). Jeg har brukt wlp300 kun en gang før, og husker ikke hvordan det gikk, men jeg antar at den trenger masse headspace.
Går det bra, så går det bra:). Begynner gjæren å komme seg ut i verden, er jeg nødt til å sette på lokket med blow off. Da vet jeg ihvertfall hva kan jeg forvente til neste gang:)
Arbeidslivet setter grenser for hvor grundig man kan gjete brygget sitt, ja:). Men om du brygger denne sånn at stormgjæringa foregår i helga, kunne det kanskje la seg gjøre? Jeg har opplevd at jeg har måttet spa ut gjær hver annen time på det verste - men det der står jo ikke på så lenge. Det er jo i denne perioden det bygger seg opp mest trykk, også - skjønt jeg veit ikke hvor stort det trykket kan bli med en blow off-tube, eller hvor mye "skade" det kan gjøre.
 
Arbeidslivet setter grenser for hvor grundig man kan gjete brygget sitt, ja:). Men om du brygger denne sånn at stormgjæringa foregår i helga, kunne det kanskje la seg gjøre? Jeg har opplevd at jeg har måttet spa ut gjær hver annen time på det verste - men det der står jo ikke på så lenge. Det er jo i denne perioden det bygger seg opp mest trykk, også - skjønt jeg veit ikke hvor stort det trykket kan bli med en blow off-tube, eller hvor mye "skade" det kan gjøre.
24 timer etter at jeg pitchet gjæren. Skummet har kommet til 23 liters-merket. Heldigvis ble jeg forkjøla (eller fikk korona for andre gang?), så jeg kan være hjemme og passe på hefe-en min.
YIAC0936.JPG
 
Det første skummet, som er tynt og lett og gjerne har en del brun materie med seg, kan du bare spa ut og kaste. "Skitskummet" kaller Espen Lothe det, og tyske bryggere mener vel også at det ikke bør få være der sånn at de bitterstoffene det innholder får falle tilbake i ølet.
Jeg har akkurat fjernet skitskummet. Måtte jo smake på det - for science. Ingen tvil på hvorfor vil tyske bryggere ikke ha det i ølet sitt :p
 
I dag er det tredje dag siden brygginga. Skummet er overraskende tamt og snilt. Det har aldri kommet seg over 23l-merket på gjæringskaret. Kan det være fordi gjæringskaret er åpent og kullsyre kan bare forsvinne uten at det bygger seg noe som helt trykk? Eller fordi jeg fjernet skitskummet? Forholdsvis lav OG? Jeg klager ikke altså:p. Bare interessant at gjæringa foregår på en såpass rolig måte. Hele kjelleren lukter deilig bananbrød:).

Husker et av mine første øl - Weissbier ølsett fra ølbrygging. Gjæren var Mauribrew weiss. Den gjæren went ballistic ila. de første 24 timene og krausen tetta gjærlåsen. Gjæringskaret var oppblåst som et ballong da jeg kom hjem fra jobb - men ølet ble ganske ålreit til slutt egenlig:p.
 
I dag er det tredje dag siden brygginga. Skummet er overraskende tamt og snilt. Det har aldri kommet seg over 23l-merket på gjæringskaret. Kan det være fordi gjæringskaret er åpent og kullsyre kan bare forsvinne uten at det bygger seg noe som helt trykk? Eller fordi jeg fjernet skitskummet? Forholdsvis lav OG? Jeg klager ikke altså:p. Bare interessant at gjæringa foregår på en såpass rolig måte. Hele kjelleren lukter deilig bananbrød:).

Husker et av mine første øl - Weissbier ølsett fra ølbrygging. Gjæren var Mauribrew weiss. Den gjæren went ballistic ila. de første 24 timene og krausen tetta gjærlåsen. Gjæringskaret var oppblåst som et ballong da jeg kom hjem fra jobb - men ølet ble ganske ålreit til slutt egenlig:p.
Interessant teori:). Verdt å teste i neste weiss-brygg.
 
Weiss-en min er 4 uker gammel, ferdigkarbonert og ganske deilig. Så det er kanskje ålreit å oppsumere litt:

Fint skum, vakker gyllen farge, rund og fin maltsmak - tross for lavere OG enn planlagt. Bra balansert. Skulle ønske litt mer fruktighet, så jeg skal gjære litt varmere neste gang, og går for høyere OG. Jeg mener at denne var litt rundere/ mer malty enn vanlig butikk-weiss, men jeg vil ikke uttale meg før jeg har sammenlikna den direkte med f. eks. Paulaner.

Jeg er ikke helt overbevist at dekoksjon, åpen gjæring, fjerning av braun hefe, og karbonering med speise har virkelig så mye å si om resultaten, men jeg skal fortsette med det.

Neste gang vil jeg kanskje modne ølet litt før flasking, for å få litt mindre bunnfall på flasker.

Det er utrolig deilig følelse å kunne brygge en weiss jeg er virkelig fornøyd med - og jeg håper på mange dager med sol nå fremover :).

DSC_2940.JPG DSC_2941.JPGDSC_2937.JPG
 
Weiss-en min er 4 uker gammel, ferdigkarbonert og ganske deilig. Så det er kanskje ålreit å oppsumere litt:

Fint skum, vakker gyllen farge, rund og fin maltsmak - tross for lavere OG enn planlagt. Bra balansert. Skulle ønske litt mer fruktighet, så jeg skal gjære litt varmere neste gang, og går for høyere OG. Jeg mener at denne var litt rundere/ mer malty enn vanlig butikk-weiss, men jeg vil ikke uttale meg før jeg har sammenlikna den direkte med f. eks. Paulaner.

Jeg er ikke helt overbevist at dekoksjon, åpen gjæring, fjerning av braun hefe, og karbonering med speise har virkelig så mye å si om resultaten, men jeg skal fortsette med det.

Neste gang vil jeg kanskje modne ølet litt før flasking, for å få litt mindre bunnfall på flasker.

Det er utrolig deilig følelse å kunne brygge en weiss jeg er virkelig fornøyd med - og jeg håper på mange dager med sol nå fremover :).

Vis vedlegget 50198 Vis vedlegget 50199Vis vedlegget 50200
Vakkert syn - bortsett fra mango-ølet til Hansa:).

Bunnfallet er vel egentlig ikke noe problem - det skal jo med i ølet?
 
Vakkert syn - bortsett fra mango-ølet til Hansa:).

Bunnfallet er vel egentlig ikke noe problem - det skal jo med i ølet?
Bunnfallet skal selvfølgelig med - tenker bare på å redusere mengden littegran:)

Samboeren hadde lyst til å prøve mango IPAen - og hun likte den. Fair enough. Jeg syns at den var forferdelig - hverken øl, eller brus - tynn, rar, null maltsmak. Men jeg er åpenbart i minoritet - mango IPAen er jo så utrolig populær...
 
Bunnfallet skal selvfølgelig med - tenker bare på å redusere mengden littegran:)

Samboeren hadde lyst til å prøve mango IPAen - og hun likte den. Fair enough. Jeg syns at den var forferdelig - hverken øl, eller brus - tynn, rar, null maltsmak. Men jeg er åpenbart i minoritet - mango IPAen er jo så utrolig populær...
Ah, det var godt å høre. Tenkte nok at det ikke var du som drakk det der, og at om det var bikkja, så var det bikkjas sak. Men det er klart, samboere må få drikke hva de vil, de også.

Min godkjente nettopp 1.020-prøven av weissbieren som står til gjæring:). Hun er en hun(d) etter weissbier - og NEIPA. Det siste dog definitivt uten mango!
 
Tilbake
Topp