Finn Berger
Moderator
Har du sett denne?Jeg er kjempeglad i weissbier. Samboeren min er dessverre ikke det. Derfor har jeg ikke prøvd å brygge en weiss på kjempelenge (og de gangene jeg har prøvd var ølet ikke særlig bra).
Jeg startet å leke med tanken på å prøve å brygge en weiss igjen. Hvis jeg brygger i følgende uker, har jeg ølet klart til våren. Og hva som er bedre en en bra weiss ute på terassen i vårsol?
Det er veldig mange dyktige bryggere her på forumet, så jeg vil gjerne høre hva som funker hos dere når dere brygger weiss mtp. meskeskjema, gjæring, karbonering osv.
Jeg har lyst til å brygge en balansert weiss, men jeg foretrekker banan foran nellik. Paulaner er min favoritt.
Enn så lenge har jeg tenkt på følgende oppskrifta og fremgangsmåten (vanlig batch, ca 30l pre boil):
RO-vann, justert med kalsiumklorid, slikt at jeg får ca 50 ppm kalsium.
OG: ca 1050
Malt:
60% hvete
32% bohemian floor malted pilsner
5% mørk munich
2% syremalt
1% caramunich
Meskeskjemaet:
Innmesk på 45 grader, 15 minutter
Tilsetter kokende vann og holder en kort proteinrast (5-10 min) på 55 grader
Tilsetter kokende vann og holder mesken på 63-65 grader i 40 minutter
Fjerner ca 1/3 av mesken, koker 1. dekoksjonen i 15 minutter og heller tilbake til hovedmesken
Holder 72 grader i 20 minutter
Fjerner ca 1/3 av mesken, koker 2. dekoksjonen i 15 minutter og heller tilbake til hovedmesken
Utmesk på 78 grader
Vorlauf og batch sparge
Kokes i 90 minutter
Humle:
ca 20 gr Mittelfruh@90 til 14 IBU
20 gr Mittelfruh @15
Gjær: WLP 300
Tenker å sette starter slik, at jeg kan pitche hele starteren når den når høyest aktivitet. Hvor lang tid trenger WLP 300 på å komme i gang? Holder det med 24 timer?
Primærgjæring på ca 17 grader i to uker. Gjæringsskapet er opptatt nå, men jeg skal finne et sted i huset som holder 15-17 grader.
Åpent gjæringskar (les: løstliggende lokk) under stormgjæringa, setter på lokket etterpå.
Modning i to uker i kjelleren (lar naturen bestemme temperatur).
Komersielle bryggerier bruker karboneringsgjær (ofte lagergjær). Kan det være en god ide å karbonere med sukker og bruke CBC-1? Eller er det best å bruke speise og satse på at WLP300 klarer jobben?L
Det ferdige ølet skal modnes i kjelleren frem til jeg kan drikke det ute på terassen.
Noen ideer, eller forslag?
Min erfaring er at dekoksjon ikke har noe for seg.
Jeg er ute etter nellik, og bruker ferulsyresteget på 45 grader. Men vil du ha banan, er det ingen grunn til noe annet enn enkel infusjonsmesk på 67 grader.
Folk bruker alle mulige slags gjæringstemperaturskjemaer. Zainasheff påstår at 17 grader er tingen, så kjør det. (Jeg gjærer på 14.)
Denne gjæren vil gjerne ut i verden. Det lokket kommer ikke til å bli liggende i ro. Jeg vill rigga til en blow-off med det samme. Lar du den munne ut i luft, blir det jo ikke noe trykk i karet. Men noen gassutveksling får du nok ikke da, så du kan jo vente med å trykke lokket nedpå til du ser at gjæren kommer veltende.