Bryggertabber

Mulig jeg gikk på en bryggertabbe her. Ølet som står til gjæring nå er et vestkystsett. Siden den skulle gjæres med tørrgjær tenkte jeg jeg skulle prøve moderne teknikker og droppa både rehydrering og oksygenering. Gjæringa starta fint, og gikk så det spruta i et par dager, men så var det stopp. Ser ut som den flata ut på 1,019 eller deromkring. Hadde nok forventa at den gikk litt lenger ned.

For å komplisere beregningene blei denne stående i over tre timer på 72 grader (@Finn Berger nevnte at et sånt steg gjerne kunne være ganske langt), for jeg blei sittende fast i et møte, så det kan jo ha flytta forventa FG noen knepp.

Jaja. Den får stå litt til. Flytter den seg ikke mer blir det CC der den er nå. Det som skal på fat er jo greit. Flaskene får vel ha et håndklede over seg.

Hvilken tørrgjær?
Hvis det er S-04 er jeg ikke overraska
 
Tre timer på 72 gjør neppe noen særlig forskjell. Med "langt" mente jeg minimum 40 minutter, men det er sikkert ingen grunn til å forlenge det noe særlig, heller - eller det har jeg i alle fall aldri sett anbefalt.

Jeg har slitt med utgjæringa på alle IPAer og NEIPAer med litt lavt attenuerende gjær ei stund nå. Og det har ikke vært tørrgjær. Kanskje det er en slags pest:)?
 
Tre timer på 72 gjør neppe noen særlig forskjell. Med "langt" mente jeg minimum 40 minutter, men det er sikkert ingen grunn til å forlenge det noe særlig, heller - eller det har jeg i alle fall aldri sett anbefalt.

Jeg har slitt med utgjæringa på alle IPAer og NEIPAer med litt lavt attenuerende gjær ei stund nå. Og det har ikke vært tørrgjær. Kanskje det er en slags pest:)?

mine havner stadig på 1.010 -1.012 med US-05 også etter jeg droppa rehydrering (OG: 1.060 -62)
 
Litt av begge deler. Har bare brukt den et par ganger og sist var den ikke lavere enn 1.019 etter 5 dager
Ah, da får det bare være sånn. Takk!
Tre timer på 72 gjør neppe noen særlig forskjell. Med "langt" mente jeg minimum 40 minutter, men det er sikkert ingen grunn til å forlenge det noe særlig, heller - eller det har jeg i alle fall aldri sett anbefalt.

Jeg har slitt med utgjæringa på alle IPAer og NEIPAer med litt lavt attenuerende gjær ei stund nå. Og det har ikke vært tørrgjær. Kanskje det er en slags pest:)?
Jeg trodde ikke du mente tre timer, altså, og det var ikke meninga heller. Det er bare ikke alltid så lett å beregne tidsbruk i møter. :)
 
Stemmer. :) Attenuerer den så dårlig, eller er den bare lat?
Blir i hvert fall raskt ferdig vanligvis. Er oppgitt med 73-78% utgjæring, om du traff OG 1.073 er du vel akkurat innenfor med 1.019? Jeg har fått bare 71% med den en gang før, men fikk 78% og 1.013 sist på en Bygdeoriginal klone.
 
Blir i hvert fall raskt ferdig vanligvis. Er oppgitt med 73-78% utgjæring, om du traff OG 1.073 er du vel akkurat innenfor med 1.019? Jeg har fått bare 71% med den en gang før, men fikk 78% og 1.013 sist på en Bygdeoriginal klone.
Nei, jeg bomma ganske stygt. Jeg fulgte ikke så nøye med når jeg skylte, så det blei for mye vann. Endte opp på 1,063 eller noe sånt. Det var et venstrehåndsprosjekt hele veien, dette her. Men da gidder jeg ikke vente mer og dumper temperaturen på den.
 
Tror det var den jeg brukte på en golden ale. Splitbatch med 3 forskjellige gjærtyper. S-04 la seg en 4 poeng over de 2 andre.
Men det tok den igjenn etter noen mndr på flaske....
Ble et godt og sprudlende øl til slutt.
Auda. Hehe, får drikke opp flaskene først.
 
  • Like
Reaksjoner: Mc.
Dette er kun en potensiell bryggetabbe, vi får se. Første forsøk på "lys lager" (med de gåseste gåseøyne) med den sagnomsuste Oslo-kveiken. Gjæringskar på varmeplate i kjøleskap, temperaturprobe teipet på utsiden av gjæringskar. På grunn av varmen har teipen løsna i løpet av natta, og temperaturen som måles er da temperaturen i skapet etter at det oppvarma gjæringskaret har varma det opp.

Da jeg teipa proben på plass igjen, målte den nærmere 40 grader, og gjærlåsen var død. Tenkte jeg hadde drept den stakkars kveiken. Så prøvde jeg å klemme litt på lokket, og joda, det hadde løsna i løpet av natta. Når jeg poppa det på plass igjen så skjønte jeg hvorfor. Det begynte å bule utover i løpet av under et minutt, og det finnes ikke det måleinstrument i verden som klarer å måle antall plopp i minuttet på den gjærlåsen. Plaato Airlock hadde nok bare hatt "I surrender" med store røde bokstaver, og bilde av et hvitt flagg, i appen. 1.053 til 1.025 på 15 timer. Så får vi da se hvor fusel- og esterfri denne Oslo-kveiken faktisk er med denne behandlinga.
 
Dette er kun en potensiell bryggetabbe, vi får se. Første forsøk på "lys lager" (med de gåseste gåseøyne) med den sagnomsuste Oslo-kveiken. Gjæringskar på varmeplate i kjøleskap, temperaturprobe teipet på utsiden av gjæringskar. På grunn av varmen har teipen løsna i løpet av natta, og temperaturen som måles er da temperaturen i skapet etter at det oppvarma gjæringskaret har varma det opp.

Da jeg teipa proben på plass igjen, målte den nærmere 40 grader, og gjærlåsen var død. Tenkte jeg hadde drept den stakkars kveiken. Så prøvde jeg å klemme litt på lokket, og joda, det hadde løsna i løpet av natta. Når jeg poppa det på plass igjen så skjønte jeg hvorfor. Det begynte å bule utover i løpet av under et minutt, og det finnes ikke det måleinstrument i verden som klarer å måle antall plopp i minuttet på den gjærlåsen. Plaato Airlock hadde nok bare hatt "I surrender" med store røde bokstaver, og bilde av et hvitt flagg, i appen. 1.053 til 1.025 på 15 timer. Så får vi da se hvor fusel- og esterfri denne Oslo-kveiken faktisk er med denne behandlinga.
Det blir interessant. Noen idé om hvor varmt det har vært i karet?

Edit: Kanskje ikke over 40? Det kan jo ha gått bra. Kanskje?
 
Det blir interessant. Noen idé om hvor varmt det har vært i karet?

Edit: Kanskje ikke over 40? Det kan jo ha gått bra. Kanskje?
Tja, det tør jeg ikke gjette på. Den målte 39-komma-noe når proben ble teipa på utsiden av karet igjen, og vil tro det er litt varmere på innsiden, spesielt i nærheten av varmeplata. Men under stormgjæring er det jo såpass stor bevegelse at det kanskje ikke er de største temperaturforskjellene.
 
Dagens bryggeøkt: Har akkurat installert camlock på grainfatheren for å gjøre ting lettere for meg selv. Og jeg må si jeg var veldig fornøyd med det. Helt til de siste 10 minuttene av bryggedagen min da jeg skulle sterilisere motstrømskjøleren. Der var det pottetett! Tenkte at det måtte være pumpa i grainfatheren (igjen...) som ikke liker mye humle, og jeg hadde kasta 100g rett oppi karet da jeg skulle teste ut om falskbunn kunne fungere istedenfor hop-spideren. Men når jeg ikke fikk sterilisert kjølern så jeg tilslutt ingen annen utvei enn å løfte grainfatheren og helle herligheten rett i gjæringskaret og sette det ut i minusgradene. Har stått der ute nå i 9 timer og fortsatt 7 grader for varmt til å pitche.
men..vel.... Det viste seg at det ikke var noe i veien med pumpa på grainfatheren. Men jeg hadde klart å kile slangen til motstrømskøleren idet jeg hadde bytta slange og monterte camlock på den.... note to self å teste utstyret før en bryggeøkt er lurt...
 
Dagens bryggeøkt: Har akkurat installert camlock på grainfatheren for å gjøre ting lettere for meg selv. Og jeg må si jeg var veldig fornøyd med det. Helt til de siste 10 minuttene av bryggedagen min da jeg skulle sterilisere motstrømskjøleren. Der var det pottetett! Tenkte at det måtte være pumpa i grainfatheren (igjen...) som ikke liker mye humle, og jeg hadde kasta 100g rett oppi karet da jeg skulle teste ut om falskbunn kunne fungere istedenfor hop-spideren. Men når jeg ikke fikk sterilisert kjølern så jeg tilslutt ingen annen utvei enn å løfte grainfatheren og helle herligheten rett i gjæringskaret og sette det ut i minusgradene. Har stått der ute nå i 9 timer og fortsatt 7 grader for varmt til å pitche.
men..vel.... Det viste seg at det ikke var noe i veien med pumpa på grainfatheren. Men jeg hadde klart å kile slangen til motstrømskøleren idet jeg hadde bytta slange og monterte camlock på den.... note to self å teste utstyret før en bryggeøkt er lurt...
Du risikerer nok litt ekstra bitterhet fra humla, men ellers tror jeg din "no-chill by accident" kan fungere helt fint.
 
Tilbake
Topp