Det gjør ikke noe så lenge det ikke starter opp igjen på flaske.Litt sødme i en IPA er vel ok, hadde vært verre hvis det var en pils![]()
Mulig jeg gikk på en bryggertabbe her. Ølet som står til gjæring nå er et vestkystsett. Siden den skulle gjæres med tørrgjær tenkte jeg jeg skulle prøve moderne teknikker og droppa både rehydrering og oksygenering. Gjæringa starta fint, og gikk så det spruta i et par dager, men så var det stopp. Ser ut som den flata ut på 1,019 eller deromkring. Hadde nok forventa at den gikk litt lenger ned.
For å komplisere beregningene blei denne stående i over tre timer på 72 grader (@Finn Berger nevnte at et sånt steg gjerne kunne være ganske langt), for jeg blei sittende fast i et møte, så det kan jo ha flytta forventa FG noen knepp.
Jaja. Den får stå litt til. Flytter den seg ikke mer blir det CC der den er nå. Det som skal på fat er jo greit. Flaskene får vel ha et håndklede over seg.
Stemmer.Hvilken tørrgjær?
Hvis det er S-04 er jeg ikke overraska
Attenuerer den så dårlig, eller er den bare lat?
Tre timer på 72 gjør neppe noen særlig forskjell. Med "langt" mente jeg minimum 40 minutter, men det er sikkert ingen grunn til å forlenge det noe særlig, heller - eller det har jeg i alle fall aldri sett anbefalt.
Jeg har slitt med utgjæringa på alle IPAer og NEIPAer med litt lavt attenuerende gjær ei stund nå. Og det har ikke vært tørrgjær. Kanskje det er en slags pest?
Ah, da får det bare være sånn. Takk!Litt av begge deler. Har bare brukt den et par ganger og sist var den ikke lavere enn 1.019 etter 5 dager
Jeg trodde ikke du mente tre timer, altså, og det var ikke meninga heller. Det er bare ikke alltid så lett å beregne tidsbruk i møter.Tre timer på 72 gjør neppe noen særlig forskjell. Med "langt" mente jeg minimum 40 minutter, men det er sikkert ingen grunn til å forlenge det noe særlig, heller - eller det har jeg i alle fall aldri sett anbefalt.
Jeg har slitt med utgjæringa på alle IPAer og NEIPAer med litt lavt attenuerende gjær ei stund nå. Og det har ikke vært tørrgjær. Kanskje det er en slags pest?
Blir i hvert fall raskt ferdig vanligvis. Er oppgitt med 73-78% utgjæring, om du traff OG 1.073 er du vel akkurat innenfor med 1.019? Jeg har fått bare 71% med den en gang før, men fikk 78% og 1.013 sist på en Bygdeoriginal klone.Stemmer.Attenuerer den så dårlig, eller er den bare lat?
Jeg syns den er konge, den eneste svakheten, som jeg ser det, er at den er rask å flokkulerer om man ikke er tilstedet å setter opp tempen noen grader mot slutten av gjæringa.Stemmer.Attenuerer den så dårlig, eller er den bare lat?
Nei, jeg bomma ganske stygt. Jeg fulgte ikke så nøye med når jeg skylte, så det blei for mye vann. Endte opp på 1,063 eller noe sånt. Det var et venstrehåndsprosjekt hele veien, dette her. Men da gidder jeg ikke vente mer og dumper temperaturen på den.Blir i hvert fall raskt ferdig vanligvis. Er oppgitt med 73-78% utgjæring, om du traff OG 1.073 er du vel akkurat innenfor med 1.019? Jeg har fått bare 71% med den en gang før, men fikk 78% og 1.013 sist på en Bygdeoriginal klone.
Har hatt noen høyrehåndsbrygg som gikk skeis, men nå er jo jeg kjevhendt da.....Nei, jeg bomma ganske stygt. Jeg fulgte ikke så nøye med når jeg skylte, så det blei for mye vann. Endte opp på 1,063 eller noe sånt. Det var et venstrehåndsprosjekt hele veien, dette her. Men da gidder jeg ikke vente mer og dumper temperaturen på den.
Ja, hadde jeg vært montert omvendt hadde det jo vært en bra ting, men neida.Har hatt noen høyrehåndsbrygg som gikk skeis, men nå er jo jeg kjevhendt da.....
Tror det var den jeg brukte på en golden ale. Splitbatch med 3 forskjellige gjærtyper. S-04 la seg en 4 poeng over de 2 andre.Stemmer.Attenuerer den så dårlig, eller er den bare lat?
Auda. Hehe, får drikke opp flaskene først.Tror det var den jeg brukte på en golden ale. Splitbatch med 3 forskjellige gjærtyper. S-04 la seg en 4 poeng over de 2 andre.
Men det tok den igjenn etter noen mndr på flaske....
Ble et godt og sprudlende øl til slutt.
Det blir interessant. Noen idé om hvor varmt det har vært i karet?Dette er kun en potensiell bryggetabbe, vi får se. Første forsøk på "lys lager" (med de gåseste gåseøyne) med den sagnomsuste Oslo-kveiken. Gjæringskar på varmeplate i kjøleskap, temperaturprobe teipet på utsiden av gjæringskar. På grunn av varmen har teipen løsna i løpet av natta, og temperaturen som måles er da temperaturen i skapet etter at det oppvarma gjæringskaret har varma det opp.
Da jeg teipa proben på plass igjen, målte den nærmere 40 grader, og gjærlåsen var død. Tenkte jeg hadde drept den stakkars kveiken. Så prøvde jeg å klemme litt på lokket, og joda, det hadde løsna i løpet av natta. Når jeg poppa det på plass igjen så skjønte jeg hvorfor. Det begynte å bule utover i løpet av under et minutt, og det finnes ikke det måleinstrument i verden som klarer å måle antall plopp i minuttet på den gjærlåsen. Plaato Airlock hadde nok bare hatt "I surrender" med store røde bokstaver, og bilde av et hvitt flagg, i appen. 1.053 til 1.025 på 15 timer. Så får vi da se hvor fusel- og esterfri denne Oslo-kveiken faktisk er med denne behandlinga.
Tja, det tør jeg ikke gjette på. Den målte 39-komma-noe når proben ble teipa på utsiden av karet igjen, og vil tro det er litt varmere på innsiden, spesielt i nærheten av varmeplata. Men under stormgjæring er det jo såpass stor bevegelse at det kanskje ikke er de største temperaturforskjellene.Det blir interessant. Noen idé om hvor varmt det har vært i karet?
Edit: Kanskje ikke over 40? Det kan jo ha gått bra. Kanskje?