Fenolsk usmak?

Kold Brygg

Moderator
Har brygget en Sparkling Ale med Coopers tørrgjær som har fått en fenolsk? usmak (plasteraktig ettersmak).

Årsaken til at den har kommet er fortsatt litt det blå. Jeg har ikke fått denne usmaken tidligere.

Brukte litt humle fra 2018 som bitterhumle disse har ligget i fryser. De så og luktet greit. Resten var fersk pose fra 2020.
Gjæren var produsert i 2019, som burde være greit. 2 pakker på 7g burde være nok til 25L på 1.054. men jeg vet jo ikke hvordan den har vært oppbevart.

Gjæren skal være tolerant på høyere temperatur. Startet gjæring på 20°C, gjæret 90% (48 t. inkl 12 ventetid før aktivitet) her, skulle heve temperaturen til 23°C for siste rest. Her gjør min far feil slik at temperaturen når 27° før den synker til ønsket temperatur. Fra 20 til 27 og videre ned til 23° tar ca 24 timer og ølet er mer eller mindre ferdig utgjæret i løpet av tida.

Mine foreløpige hypoteser er at enten har usmaken kommet som følge av for høy temperatur eller at den har vært oppbevart dårlig slik at jeg reelt sett har underpitchet. Kanskje en kombinasjon.

Jeg brygget en pale ale på deler av slurryen, denne smaker bra.

Hva tenker dere?
 
Ikke godt å si om den temperaturøkningen har gjort noe med smaken. Kan bare håpe at det går seg til med noe lagring.
Du har vel ikke drevet med maling før du smakte? Jeg malte veggene innvendig i huset. Samme kveld smakte jeg på 3 forskjellige øl og alle hadde plasteraktig ettersmak. Det ble en del banning før det begynte å demre for meg hva årsaken kunne være. :-D
 
Har brygget en Sparkling Ale med Coopers tørrgjær som har fått en fenolsk? usmak (plasteraktig ettersmak).

Årsaken til at den har kommet er fortsatt litt det blå. Jeg har ikke fått denne usmaken tidligere.

Brukte litt humle fra 2018 som bitterhumle disse har ligget i fryser. De så og luktet greit. Resten var fersk pose fra 2020.
Gjæren var produsert i 2019, som burde være greit. 2 pakker på 7g burde være nok til 25L på 1.054. men jeg vet jo ikke hvordan den har vært oppbevart.

Gjæren skal være tolerant på høyere temperatur. Startet gjæring på 20°C, gjæret 90% (48 t. inkl 12 ventetid før aktivitet) her, skulle heve temperaturen til 23°C for siste rest. Her gjør min far feil slik at temperaturen når 27° før den synker til ønsket temperatur. Fra 20 til 27 og videre ned til 23° tar ca 24 timer og ølet er mer eller mindre ferdig utgjæret i løpet av tida.

Mine foreløpige hypoteser er at enten har usmaken kommet som følge av for høy temperatur eller at den har vært oppbevart dårlig slik at jeg reelt sett har underpitchet. Kanskje en kombinasjon.

Jeg brygget en pale ale på deler av slurryen, denne smaker bra.

Hva tenker dere?
Jeg har et par ganger opplevd en fenolsk usmak som svarer til beskrivelsen din, og som jeg ikke er i stand til å finne årsaken til. Alt har så vidt har kunnet se vært normalt - bortsett fra smaken. Så jeg er stadig interessert i kunnskap om hva noe sånt kan være.
 
Kan det være litt hva jeg opplevde i en IPA jeg brygga tidligere i vår. Skikkelig ekkel usmak som ble værende i munnen etter man svalgte/spytta ut ølet. Er ikke så ivrig på å spise plaster, så helt hvordan det smaker vet jeg ikke, men det var beskt og den ellers normalt friske gode aromaen fra Simcoe, Citra og Amarillo var fraværende. Etter iherdig feilsøking og splitbatching fant jeg ut at det var ei av humlene som gjorde dette. Ølet var tilsynelatende helt normalt utenom usmaken. Bytta ut Amarillo (2020) til Southern Passion (2020) og ølet blei perfekt. Har igjen noen flasker med ølet med Amarillo single hop, og smakte på det for to uker siden. Da var mye av den verste usmaken vekk, men langt fra like frisk som sine split batcher med Simcoe og Citra single hop. Har aldri før hatt lignende problem, og kommer nok ikke til å stusse på å kjøpe Amarillo igjen.
 
Jeg har opplevd aceton/medikalsk lignende smak i noen brygg der jeg enten har under pitcha, eller brukt alt for gammal gjær. Mener å ha lest at stresset gjær kan avgi disse smakene.
 
Gammel tråd, men like aktuell.
I går kveld smakte jeg på en pils fra et fat som var helt innafor. Luktet friskt, skummet holdt seg og smakte godt.
Jeg fikk noen liter vørter/øl til overs som jeg flasket med 2 drops pr. 0.5 liters flasker . Åpnet en av disse i kveld og kjente med en gang en lukt som minner om plaster/bandasje.
Skummet la seg tvert selv om ølet var godt karbonert.
Smaken var litt stikkende og smakte ett eller annet som gjorde at jeg tok 2 små super før det gikk i vasken.
Sjekket de resterende flaskene og de hadde samme lukt og skum som la seg med en gang.
Årsaken vet jeg ikke, men snedig at ølet forandret seg så mye fra det som ble fatet. Det som gikk på fat ble overført i lukket system med co2 purging fra gjæringen.
Øl på flaske ble tappet forsiktig uten plasking og satt til karbonering i romtemperatur.
 
Tror det skal være i orden.
Men vanskelig å være 100 % sikker.
Har flasket litt fra flere batcher etter den uten at ølet var ødelagt.
 
Er nøye med skylling etter ølet er hellet ut av flasken.
Så bløtlegging i kaustikksoda eller i vann med oppvaskmaskinpulver.
Så skrubbing med kost/drill før skylling 2 ganger med varmtvann og 2 ganger med kaldtvann.
Starsann før flasking.
Men selvfølgelig så kan det skje infeksjoner. Men i samtlige 8 flasker ?
Det virker ikke logisk.
 
Så skrubbing med kost/drill før skylling 2 ganger med varmtvann og 2 ganger med kaldtvann.
Enkelte plast typer skal ikke utsettes for temperaturer over 50 grader. Var en som fikk noen flasker av meg, og skulle være så snill at han vaska de før han leverte tilbake. Han brukte kokvarmt vann, drill og en flaskekost. Ølet vi fylte på de flaskene ble bare til at vi måtte slå ut, det var en usmak der som ikke var fra fat eller boksene våre. Kan og være at flaskekosten ikke tåler kaustisk så godt.
 
Sist redigert:
Enkelte plast typer skal ikke utsettes for temperaturer over 50 grader. Var en som fikk noen flasker av meg, og skulle være så snill at han vaska de før han leverte tilbake. Han brukte kokvarmt vann, drill og en flaskekost. Ølet vi fylte på de flaskene ble bare til at vi måtte slå ut, det var en usmak der som ikke var fra fat eller boksene våre. Kan og være at flaskekosten ikke tåler kaustisk så godt.
Jeg aner ikke.
Vannet med kaustikksoda er kaldt bare for å nevne det. Varmtvann bare for å skylle.
 
Jeg aner ikke.
Vannet med kaustikksoda er kaldt bare for å nevne det. Varmtvann bare for å skylle.
Google sier;
Plast: Effekten av kaustisk soda på plast avhenger av typen plast. Noen plaster, som polyetylen og polypropylen, er motstandsdyktige mot natriumhydroksid og kan trygt lagres eller transporteres i kaustiske sodaløsninger. Imidlertid kan annen plast, som PVC (polyvinylklorid), polystyren og visse typer akryl, brytes ned eller oppløses når de utsettes for kaustisk soda.
 
Brukte tidligere plastbalje fra Europris.Nå står oppløsningen i en gjæringsdunk fra samme butikk. Aner ikke hva slags type plast det er.
 
Tilbake
Topp