Birger Eriksen-dagen

Dagen før dagen så tenker jeg at kanskje det blir litt stusselig med denne forberedte litt for enkle oppskrifta til Stone Imperial Stout. Hallo, bare fire malttyper? Og til tross for at det var et enormt antall mennesker med aner fra Norge i USA, fikk vi fint lite hjelp derfra (ut av hva jeg har lest av historien). Sitter derfor å mekker ei ny oppskrift nå. Litt som mange måtte i 1940, ta det man har for å yte motstand. Forsvare seg med hva man har innafor husets fire vegger. At det for det meste blir tysk krutt som lades med i morgen unntatt Bonsak sin Spesial N og Castle sin Whisky, det får gå!

Vis vedlegget 67104

Nei, nei helomvending i siste liten er sjelden god ide
Hold deg til planen ;-)
 
Da var det mesket inn, jeg kjører dobbel mesk, en standard 2 timers mesk på BZ gen 4 med 3l/kg og kontinuerlig skylling når den tid kommer. Ved siden av kjører jeg BIAB med 3l/kg og partiskylling.

Kvernet i to omganger, BIAB uten 2% kondisjonering, og BZ med, med mølla satt på ca 0,75mm(17% Rug), men kjørte alt samtidig, ganske stor forskjell de 2 prosentene med vann gjør.

Før kverning
IMG_20240409_053750_copy_3968x2976.jpg

Etter kverning(kondisjonert)
IMG_20240409_061248_copy_3968x2976.jpg

Etter kvernkning(uten kondisjonering)
IMG_20240409_053718_copy_3968x2976.jpg

Motstand kommer tidlig, total feilberegning av hvor mye temperaturen ville falle i BIAB delen gjør at den nå ligger på 56 grader, men det får stå sin prøve frem til kone og barn har våknet av seg selv, jeg har ikke tenkt å få flere fiender under dette slaget.
IMG_20240409_062252_copy_3968x2976.jpg
 
Da var det mesket inn, jeg kjører dobbel mesk, en standard 2 timers mesk på BZ gen 4 med 3l/kg og kontinuerlig skylling når den tid kommer. Ved siden av kjører jeg BIAB med 3l/kg og partiskylling.

Kvernet i to omganger, BIAB uten 2% kondisjonering, og BZ med, med mølla satt på ca 0,75mm(17% Rug), men kjørte alt samtidig, ganske stor forskjell de 2 prosentene med vann gjør.

Før kverning
Vis vedlegget 67111

Etter kverning(kondisjonert)
Vis vedlegget 67112

Etter kvernkning(uten kondisjonering)
Vis vedlegget 67109

Motstand kommer tidlig, total feilberegning av hvor mye temperaturen ville falle i BIAB delen gjør at den nå ligger på 56 grader, men det får stå sin prøve frem til kone og barn har våknet av seg selv, jeg har ikke tenkt å få flere fiender under dette slaget.
Vis vedlegget 67113
Ser du bygger muskler også, forventer du nærkamp med tyske soldater?
 
Nå som BIAB gryta er innafor godkjent temperatur og skyllevann er satt på, er det tid for å klargjøre en vitalitetsstarter.
IMG_20240409_072738_copy_3968x2976.jpg

Ca 1,5 liter 1.040 vørter, 2 gram fermaid O, og rørepinnen i kolben.
IMG_20240409_073656_copy_3968x2976.jpg
 
Jeg har aldri kokt vørter i 4 timer, så det slo meg, burde jeg ta en titt under falskbunnen før jeg starter skylling?
IMG_20240409_084640_copy_2976x3968.jpg
IMG_20240409_084653_copy_3968x2976.jpg

Det føles som et strategisk godt valg, 4 timer kok med den gugga der ville trolig ha gitt et "røstet" preg som ikke hadde gjort seg så godt i ølet :eek:

Jaja, det var fort gjort å unngå den tabben, ingenting litt varmt vann og en dæsj fosforsyre ikke fjerner(mye kalk i vannet).
IMG_20240409_085604_copy_3968x2976.jpg

Når jeg først hadde gjort det føltes det litt stusselig å skulle helle tilbake vørter med gudene vet hva av grums, og siden det ikke blir mangel på ting å vaske i dag kan man like gjerne slenge på en dings til, så fikk filtrert vekk litt mer gugge der.
IMG_20240409_090652_copy_2976x3968.jpg

Da gjenstår det å skvise BIAB posen og skylle mesken i maltrøret før det er klart for kok.
IMG_20240409_090923_copy_2976x3968.jpg

Mens det pågår har vitalitetsstarteren fått kjølt seg og gjæra står å rehydrere før jeg setter i gang røreren.
IMG_20240409_090318_copy_2976x3968.jpg
 
Jeg har aldri kokt vørter i 4 timer, så det slo meg, burde jeg ta en titt under falskbunnen før jeg starter skylling?
Vis vedlegget 67116
Vis vedlegget 67117

Det føles som et strategisk godt valg, 4 timer kok med den gugga der ville trolig ha gitt et "røstet" preg som ikke hadde gjort seg så godt i ølet :eek:

Jaja, det var fort gjort å unngå den tabben, ingenting litt varmt vann og en dæsj fosforsyre ikke fjerner(mye kalk i vannet).
Vis vedlegget 67118

Når jeg først hadde gjort det føltes det litt stusselig å skulle helle tilbake vørter med gudene vet hva av grums, og siden det ikke blir mangel på ting å vaske i dag kan man like gjerne slenge på en dings til, så fikk filtrert vekk litt mer gugge der.
Vis vedlegget 67119
Siden jeg ikke fyrer av kanonen før nærmere 12, lurer jeg på om jeg skal adoptere den tanken...men hva mellomlagret du i? Tåler normale gjæringsbøtter mesketemperaturer, eller bør jeg finne frem det jeg har av kjeler for å oppbevare det i mens jeg "mellomvasker"?
 
Siden jeg ikke fyrer av kanonen før nærmere 12, lurer jeg på om jeg skal adoptere den tanken...men hva mellomlagret du i? Tåler normale gjæringsbøtter mesketemperaturer, eller bør jeg finne frem det jeg har av kjeler for å oppbevare det i mens jeg "mellomvasker"?
Jeg har brukt både jula bøtter og gjæringskar fra bryggselv, aldri fått problemer med det, nå delte jeg opp mesken så det var ikke snakk om mer enn 10 liter. Så da blei det en jula bøtte :)
 
Nå har det kokt en halvtime, kastet maltet og skylt både meskepose og maltrør.
IMG_20240409_104553_copy_2976x3968.jpg

Så da var det tiden for å sette vitalitetsstarteren på snurr, var greit med liv før snurringa, men litt "gammel" og ompakket gjær har sikkert godt av en liten snur.
IMG_20240409_102517_copy_2976x3968.jpg
IMG_20240409_104827_copy_2976x3968.jpg

Og så, første kontroll måling da, skal dette gå veien så skulle pre boil være 1.043...
IMG_20240409_110329_copy_2976x3968.jpg

Jeg lurer pinadø på om jeg kan koke litt kortere og skvise litt mer vørter i karet. 1.052 og meskeeffektivitet på 84,65% :)
 
Og så, første kontroll måling da, skal dette gå veien så skulle pre boil være 1.043...
IMG_20240409_110329_copy_2976x3968.jpg


Jeg lurer pinadø på om jeg kan koke litt kortere og skvise litt mer vørter i karet. 1.052 og meskeeffektivitet på 84,65% :)

Er dette riktig tråd, eller noe jeg ikke har fått med meg :oops:
Hvor lenge har du tenkt å koke..?
 
Tilbake
Topp