1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Birger Eriksen-dagen

En tråd i 'Generelt og nybegynnerspørsmål' startet av Miguel, 15 Feb 2018.

  1. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    "Visst fanden skal der skytes med skarpt!"

    09.04. Hvert eneste år.

    Til glede for nye lesere så er Birger Eriksen et øl som er en hyllest til Birger Eriksen, kommandant på Oscarsborg festning 9 April 1940. Fyren som var ansvarlig for å skyte i stykker Blücher, et skip som var lastet med intet annet enn onde intensjoner.

    Han fikk mye tyn for det her til lands i ettertid pga hvordan han handlet. Men i moderne tid så har hans handliger blitt erkjent, og er vel nå det man kan kalle for en nasjonalhelt. Han fortsetter den dag i dag å forsvare landet våres med sin inspirasjon fra sitt hvilested på Vår Frelsers Gravlund i Oslo.

    Saken er at man brygger "Birger Eriksen", den niende april hvert år.
    Under er grunnoppskriften slik jeg alltid har brygget ølet, med små variasjoner på enkelte batcher. Dette er basen for Birger Eriksen, lokale variasjoner er jo greit etter hva man får tak i, men er det ikke minst 10% og like svart som den natten tyskerne kom, sett med norske øyne, er det ikke en Birger Eriksen. Målet med ølet er at det skal være like kompromissløst på samme måte som Kommandanten var den 9 april 1940.

    Name Type # %/IBU
    Maris Otter (Crisp) (6,5 EBC) Grain 1 77,0 %
    CHÂTEAU SPECIAL B® (300,2 EBC) Grain 2 3,5 %
    CHÂTEAU WHEAT BLANC (4,5 EBC) Grain 3 3,5 %
    Oats, Flaked (2,0 EBC) Grain 4 3,5 %
    Carafa Special III (Weyermann) (1400,0 EBC) Grain 5 3,0 %
    CHÂTEAU ARÔME (100,0 EBC) Grain 6 2,5 %
    CHÂTEAU CARA RUBY® (50,0 EBC) Grain 7 2,0 %
    CHÂTEAU ROASTED BARLEY (1200,9 EBC) Grain 8 2,0 %
    CHÂTEAU BLACK (1301,0 EBC) Grain 9 1,0 %
    CHÂTEAU CARA GOLD® (120,0 EBC) Grain 10 1,0 %
    CHÂTEAU CHOCOLAT (900,7 EBC) 1,0 %


    Sitat fra Birger Eriksens dagbok:

    "Oscarsborg festnings oppgave i farlige tider har alltid vært å stoppe enhver ubuden gjest som vil trenge seg inn til Oslo. Om morgenen den 9.april hadde festningen gjennom eget samband allerede et par timer kjent til at noen ukjente skip fortsatte nordover forbi Bolærene tross beskytning. Det måtte da anses å være voldsmenn som kom.

    Straks fartøyene såes tydelig nok, hadde kommandanten derfor ingen betenkeligheter eller anfektelser ved å bestemme seg til å slå til med fulleste kraft. Mangelen på krigserklæring måtte derunder overses. Noe forsøk på først å spørre høyere myndigheter ble ikke gjort. Noen tid til parlamentering var der ikke. Heller ikke tid til kontroll av nasjonaliteten. Varselsskudd måtte hoppes over. Bluff fra angripernes side måtte ikke godtas.

    Noen ergrelse eller kritikktanke over at festningen ikke hadde full styrke var det heller ikke tid til i de avgjørende få minutter. Det gjaldt bare om å "make the best of it"

    Selvfølgelig innså jeg det meget alvorlige i å åpne plutselig ild med groveste skyts mot en "fredelig", overmektig flåte. For å ha full oversikt, og for at der ikke skulle være noen tvil om hvem som hadde det fulle ansvar, var jeg gått frem til forreste ildlinjen, hvor kommandantens plass normalt ikke er under kamp.

    Jeg var også oppmerksom på at tidspunktet for ildåpningen var et historisk øyeblikk som burde nøye tidfestes. I det jeg gav ordre så jeg på klokken og noterte meg kl.04.21."

    "Enten blir jeg stilt for krigsrett, eller så blir jeg behandlet som krigshelt. FYR!"


    For historiebøkene vil jeg legge til at de som møtte til tjeneste i år (2018) er:

    @bjartenataas
    @1Morten
    @Mats Ø.
    @LarsUlv
    @ullrotta
    @KriHart
    @Miguel

    Takk for god og tro tjeneste 2018! Jaggu så det ut som torpedert oljetank i alle bildene som ble postet!

    Her er skjema for felles loggføring

    https://docs.google.com/spreadsheets/d/1GchFUjEeASGw2oi1FMTTRi8vkobp8vtl5LIf3iP8FO4
     
    #1 Miguel, 15 Feb 2018
    Sist redigert: 11 Sep 2018
    kortulf, ullrotta, Christer76 og 9 andre liker dette.
  2. 1Morten

    1Morten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Mesker man inn kl 04.21 da?
     
    erikraude liker dette.
  3. bjartenataas

    bjartenataas
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bra påminnelse, her må det planlegges.
     
  4. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Hehe, hvis man er virkelig hardcore så burde man vel det.
     
    Sarge og ullrotta liker dette.
  5. Einar Michelsen

    Einar Michelsen
    Expand Collapse
    Styremedlem

    Bosted:
    Oppegård
    [​IMG]

    Dette må ikke gå i glemmeboken.
     
    Sersjanten, Mats Ø., Botnen og 2 andre liker dette.
  6. 1Morten

    1Morten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Er dette grunn nok til å skaffe et tredje gjæringsskap?
     
    Botnen liker dette.
  7. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Helt klart. Og så må du ha ett eget et til kun gjærslurryen i tillegg.
     
    1Morten liker dette.
  8. 1Morten

    1Morten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Det står faktisk på programmet
     
    LarsUlv liker dette.
  9. 1Morten

    1Morten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Burde jo vært en Birger Eriksen klasse i NM 2019 da.
     
    Sarge liker dette.
  10. Forvirret

    Forvirret
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bømlo
    @Miguel, med 10% ABV, vil du ikke kjenne alkoholsmak?
    Må snart lage noe mørkt men liker de bedre hvor denne ikke kjennes.
    Da velger jeg heller en Moses:)
    Tror jeg har malten og wlp028 kan vel brukes.
     
  11. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Det er fint lite alkoholpreg egentlig. Masse malt som overskygger.

    Edit leeenge etter dette innlegget egentlig ble skrevet: Det er et greit alkoholpreg i ølet som jeg iallefall brygget.
     
    #11 Miguel, 15 Feb 2018
    Sist redigert: 5 Apr 2018
    Chiefen og Forvirret liker dette.
  12. Chiefen

    Chiefen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Fitjar
    Helt enig, er ikke vanskelig å skjule alkoholen i ett skikkelig malt drevet øl... min Baltick porter (rocket fuel, Atomic good) smaker kraftg øl... er en Imperial stout gjæret med WLP830, kan ikke forstå att den er over 10% før etter 3 flaska... da skjønner jeg det.. er blitt ett gi bort øl.
    Men skal lage meg en sånn Blucher buttom up... og den skal bli sterk..
     
    YngveKL liker dette.
  13. Einar Michelsen

    Einar Michelsen
    Expand Collapse
    Styremedlem

    Bosted:
    Oppegård
    Jørgen O og 1Morten liker dette.
  14. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Hahaha, "blucher bottom up". Så treffende ;)
     
  15. mongojarle

    mongojarle
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Kristiansand
    Fader, kjerringa føder min førstefødte den dagen. Får ta igjen neste år.
     
    YngveKL liker dette.
  16. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Det må jo feires med å brygge en Birger! Evt så kan du be henne knipe igjen et døgns tid.
     
    Kari R og YngveKL liker dette.
  17. 1Morten

    1Morten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Her er det nok en bedre halvdel som må kjenne sin besøkelsestid.
     
    YngveKL og Miguel liker dette.
  18. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Eller at bryggeren selv ikke tenkte så mye på sin egen "besøkelsestid" for ni måneder siden. Man høster som man sår :p
     
    YngveKL og 1Morten liker dette.
  19. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    For å følge opp. Trikset til så store øl er å ha god temperaturkontroll og MASSE frisk gjær samt oksygen, helst en gjær som har gått noen gererasjoner synes jeg selv. Ved ca ti dager på oppskriften min (OG 1.115) så vil man få et massivt alkoholpreg og man kan lure på om det blir noe godt, men så lenge du har brukt nok sprek gjær så vil dette dempe seg kraftig. Alkholpreget kan også være til stede i noen få uker i ettertid, men da veldig mye mer dempet, og hvis gjæren på flaskene/fatet får tid til å gjøre sin greie så er det så godt som borte etter en stund. Det som er artig derimot er å ta jevnlige smaksprøver av dette ølet. Det går fra sterk alkohol under gjæring, og etter tapping går det over i sterk lakris, så mye direkte kaffe, og så blir det etterhvert bare jevnet ut til en nydelig balansert malt smak uten noe spes alkoholpreg man kan sette fingeren sin på, og kroppen oppleves tynnere. Til å begynne med er det som å drikke olje fra nordsjøen.

    Har også brygget dette i svakere versjoner, da kan man ta det ved "lakris" eller "kaffe", uten at man har alkohol-bismak siden det er et svakere øl. Men gjæren er iallefall et stikkord.
     
    #19 Miguel, 16 Feb 2018
    Sist redigert: 16 Feb 2018
  20. 1Morten

    1Morten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Har en imperial stort som var sånn. Første flasken var so, å bli sparket i kjeften og jeg måtte lete etter tennene. Etter ett år pirrende og mykt.
     
    Viraverk liker dette.

Del denne siden