1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
 2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
  Fjern notisen

100W varmeelement fra ebay

En tråd i 'Utstyr' startet av EspenL, 27 Sep 2012.

 1. EspenL

  EspenL
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Hop, Bergen
  Jeg tidligere linket til et 100W varmeelement jeg fant på ebay. Mottok det tidligere denne uken og testet det i kveld.
  http://www.ebay.com.au/itm/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=160880376770&ssPageName=ADME:L:OC:US:3160

  Målet med testen var å se om elementet uten aktiv kjøling kan bli så varmt at det utgjør en brannfare. Koblet elementet opp og la det vannrett på en korkplate. Dette gir dårligere konveksjon enn om det står loddrett, og skal således stabilisere seg på varmere temperatur enn med den monteringen jeg har tenkt meg. Temperaturen ble målt mellom "varmeribbene" på elementet og stabiliserte seg etter en time på 74C.

  Jeg planlegger å montere elementet loddrett og for å være helt sikker så kommer jeg til å bruke avstandstykker på skruene slik at elementet ikke er direkte i kontakt med veggen i kjøleskapet.

  Godt fornøyd, dette er en mye bedre løsning enn lyspære i blikkboks :)
   

  Vedlagte filer:

 2. Bjornendre

  Bjornendre
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Ålesund
  Jeg lurte faktisk på hva det ble til med dette elementet her i går kveld. :) spent på å høre resultatet. Virker jo helt perfekt for gjærskap. :)
   
 3. magne1972

  magne1972
  Expand Collapse
  Moderator

  Innteresante greier, jeg driver med noe lignende til mitt "nye" kjøleskap i garasjen.
  Men lurer på om 100W holder der... Jeg har bestilt et element på 200.
  Men her i midtnorge blir det fort -30 en vinterdag, så jeg lurer på om det holder også  :)
   
 4. EspenL

  EspenL
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Hop, Bergen
  Mulig at det er lite ja. Hvor mye effekt trenger motoren i et fryseskap for å holde 30 minus? Burde jo være omtrent symmetrisk der hvis vi tar med at kjøleaggregatet har mye mindre enn 100% effektivitet.

  Forøvrig, jeg planlegger (fortsatt) nytt gjæringsskap i garasjen: Tåler kjøleskapet ditt vinteren? Har du gjort noe for at det skal tåle kulden eller går det bra? Jeg har alltid hørt at kjøleskap ikke tåler minusgrader.
   
 5. mikslen

  mikslen
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Stjørdal
  Jeg mener å vite at ett fryseskap fungerer på lik måte som ei varmepumpe. Det vil si at den leverer større kjøleffekt enn den effekten den forbruker. Virkningsgraden måles i COP og står nevnt på allle varmepumper. Så det trenger ikke å være så enkelt.
  Kjøleskap skal helst ikke gå i minusgrader, men det gjør det oftest ikke da vi kun bruker varmen i kjøleskapet på vinteren. Vi er jo som oftest ute etter romtemperaturer eller nært det og med minus grader så vil ikke kjøleskapet gå. Men anbefaler egentlig å ikke koble stikket til ett kjøleskap direkte i en stc-1000 eller ut-200. Dette fordi at du da bypasser ett evnt. varmebelte som ligger rundt kompressoren. Dette beltet holder temperaturen opp slik at gassen ikke samler seg i kompressoren og den starter med væske i seg. Du får da væskeslag og kompressoren er ødelagt. På samme måte skal den også holde oljen varm.
   
 6. EspenL

  EspenL
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Hop, Bergen
  Godt poeng med varmebeltet. Antar at dette ikke er et problem så lenge ikke kjøleskapet blir slått på første væsken fordamper igjen?

  Ang virkningsgrad: Det er riktig at varmepumper gir mer varme enn du putter inn varme ut = effekt motor + varme transportert ut fra kald side. Virkningsgrad på kjølesiden er imidlertid mindre enn 100%. Hvis ikke hadde vi hatt en maskin vi kunne blitt steinrike på :)
   
 7. magne1972

  magne1972
  Expand Collapse
  Moderator

  Riktig det, kjøleskapet mitt er med R600a gass som de fleste nye er, med den ulempen at det krever minimum romtemperatur på 12-15 grader. Men ved slike temperaturer går ikke kjøleskapet likevell, og gassen fryser ikke slik at skapet ryker håper jeg.
   
 8. mikslen

  mikslen
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Stjørdal
  Væsken strømmer til det kaldeste stedet i kretsen. Og hvis varmebeltet er på, så vil den ikke legge seg i kompressoren. Men så lenge væsken når en temperatur slik at den fordamper før du starter kompressoren er dette ikke ett problem.
  Jeg må fremdeles krange litt, de fleste varmepumpe leverer både kjøling og varme. Ved varmeproduksjon er gjenvinningsgraden ofte 300-400%
  Ved kjøling er gjenvinningsgraden ofte 200-300%. Ihvertfall er min varmepumpe det. Du reverserer jo bare kondensator med fordamper, og jeg ser ikke hvorfor du ikke skal ha avgitt effekt over 100%?
  Gjerne forklar.. Mulig jeg har misforstått dette.
   
 9. magne1972

  magne1972
  Expand Collapse
  Moderator

  Enkelt forklart... :)
  Åpner du kjøleskapdøra blir det da kaldere eller varmere i rommet?  ;D
  Vanskelig forklart....
  http://en.wikipedia.org/wiki/Thermal_efficiency
   
 10. EspenL

  EspenL
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Hop, Bergen
  Siden jeg skal lage en Arduino kontroller for temperaturkontroll og denne tillater kobling av akkurat så mange temperaturfølere som jeg skulle ønske så er det kandkje en idé å overvåke temp på kompressor også og ikke starte denne under 15 grader f.eks. Evt forvarme før start. :)
   
 11. mikslen

  mikslen
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Stjørdal
  Hva har oppvarmingen av rommet via kjøleskapet med virkningsgrad på kjøleproduksjon å gjøre?  Kan du ikke forklare meg så jeg forstår det. Jeg er ærlig og oppriktig nysgjerrig da jeg da undrer på hva forskjellen imellom kjøleproduksjon/gjenvinning i en varmepumpe og kjøleproduksjon/gjenvinning i ett kjøleskap er? Hvorfor kan jeg ha over 100% virkningsgrad på en varmepumpe men ikke på ett kjøleskap?


  Beklager kapring av tråden din:(
   
 12. magne1972

  magne1972
  Expand Collapse
  Moderator

  Fordi varmesiden blir oppvarmet av tilført energi fra e-verket + tilført energi fra varmen sugd ut av det du har i kjøleskapet og skapet i seg selv, vil varmesiden ha en effektivitet over 100% av tilført energi.
  Mens kuldesiden kun kan trekke ut energi tillsvarende tilført energi fra e-verket - effektkoeffisienten på kompressoren/varmevekslersløyfen.(ifølge visse fysiske lover er den alltid under hundre prosent)
  Derfor får du fra en varmepumpe mer varme en tilført energi. Mens et kjølesystem eller en aircondition aldri vil klare mer en oppimot 100% (det reelle tallet ligger langt lavere)

  Edit. Enkelt sagt vil alt av efekttap generere varme :)
   
 13. mikslen

  mikslen
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Stjørdal
  Men hvordan kan da min varmepumpe levere kjøling på over 100% av forbrukt energi?
   
 14. SverreK

  SverreK
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Skodje
  Det er en del som blander litt her.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Heat_pump

  TL:DR : Du kan fint ha en varmepumpe som air condition med effektivitet over 100%, men så snart du prøver å kjøle ned noe veldig kaldt, gjør temperaturforskjellen mellom ute og inne at effektiviteten dropper under 100%.
   
 15. Bjornendre

  Bjornendre
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Ålesund
  Husk at effektiviteten regnes i forhold til tilført energi, altså strøm. Grunnen til at den klarer over 100% er at den drar nytte av energien (temperaturen) av alt rundt seg.
   
 16. Tor-Henning

  Tor-Henning
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Askøy
  Ser du har litt whisky, vil anbefale Bergen maltwhisky lag, holder til på hotel Terminus
   
 17. EspenL

  EspenL
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Hop, Bergen
  Takker, har maltwhiskylaget i tankene men er for det meste fullbooket med øl for tiden :)

  Her kommer mitt forsøk på forklaring av varmepumper:
  Effektiviteten er av hengig av hva du måler. Som nevnt gir en varmepumpe varmeenergi inne:

  Avgitt varmeeffekt = Tilført strøm + Varme hentet utenfra.

  Effekten blir da (i forhold til den tilførte strømmen): Effekt = Avgitt varmeeffekt / Tilført strøm = (Tilført strøm + Varme hentet utenfra) / Tilført strøm

  som er større enn 100%

  Tenk nå på denne varmepumpen som et kjøleskap som forsøker å kjøle ned luften utenfor huset. Kjøleeffekten er kun varmen som er hentet utenfra. Effekten av denne i forhold til tilført energi er

  Effekt = Varme hentet utenfra / tilført strøm

  Derfor vil en varmepumpe gi effektivitet over 100% dersom man måler for varmeeffekt, og under 100% dersom man måler for kjøleeffekt.
   
 18. Rune Alm

  Rune Alm
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Saltdal
  Jeg har en gammel fryseboks som jeg bruker til ølskap. Det står ute og temperaturen kan stikke ned i -30 på vinteren.
  Fryseboksen er koblet til en STC-1000 og jeg bruker to varmeplater fra Petit inne i fryseren. Varmeplatene er på 25W hver, så det blir bare 50W totalt.
  Dette har gått bra i to vintre, eneste problemet er at pakningen har en tendens til å fryse fast på vinteren.
   
 19. SverreK

  SverreK
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Skodje
  [​IMG]
  [​IMG]
  Sakset fra wikipedia.  COP er coefficient of performance, eller ratio mellom input/output. En COP på 3 gir 3 enheter varme per enhet elektrisitet. Som man ser er formelen lik bortsett fra at for oppvarming legger man til tilført energi. Det er altså ingenting i veien for at en varmepumpe kjøler med en COP over 1, så lenge forholdene ligger til rette for det. En varmepumpe bryr seg kun og temperatur, ikke hva som er inne og ute!
   
 20. Bjornendre

  Bjornendre
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Ålesund
  Tilbake til topic. Hvordan ligger det an med testingen? Funker elementet bra eller? :)
   

Del denne siden