120min IPA

Runeska

Norbrygg-medlem

Vedlegg

  • IMGP9004small.jpg
    410,5 KB · Sett: 530
Skrevet av: Odland
Fett.

Du må gjerne dele oppskriften om dette blir noe
Oppskriften kan du få læll (funnet på nettet):

Generell informasjon
Navn på brygget: 120 Minutter IPA Clone 23 liter

Øltype: All Grain
OG: 1.197
FG: ca 1.043
Farve (beregnet): 5,8 SRM
Beregnet bitter:  69,2 IBU
Vørtermengde: 24,0 Liter
Sluttvolum:  18,9 Liter

Malt & sukker
7257,5 gram Pilsner (2 Row)  1,6 SRM   
    227 gram  Amber Malt  22,0 SRM


Meskeskjema
15 min 35C Acide Rest
15 min 50C Protein Rest
15 min 57C Gluten Rest
60 min 63C Beta Sacrification
15 min 74C Mashout


Humle
42,6 gram  Warrior    15,5 % alfa  koketid 120 min  28,6 IBU
42,6 gram  simcoe 11,10 % alfa  koketid 120 min  21,9 IBU
42,6 gram  Amarillo 12 % alfa  koketid 120 min  18,7 IBU
28,35 gram  Warrior    16,4 % alfa  Tørrhumle i 14 dager
28,35 gram Simcoe 12 % alfa  Tørrhumle i 14 dager
28,35 gram  Amarillo 9,5 % alfa  Tørrhumle i 14 dager


Sukker
4989,5 gram Corn Sugar (Dextrose, druesukker) (0.0 SRM) Sugar 40.00 %

Koketid
Total koketid vørter: 120 min

Gjær
Betegnelsen på gjæren: 
1 Pkgs American Ale Wyeast Labe #1056, Starter 2500ml Yeast Ale
1 Pkgs Super High Gravity Ale (White labs#WLP099) Starter 2500ml
Add to secondary

Gjæringstemperatur og -tid
Gjæring/primærgjæring    ved 19-21 ºC 4 uke
Gjæring/sekundærgjæring  ettet dag 5

Flasking temp 15,5C La flasken stå i 2 uker i romtemp.
Lagring temp 11C,  Lagring 28dager


Øvrig informasjon
I en bolle, blandet sammen 42,6g. Amarillo, 42,6g. Warrior, 42,6g. Simcoe.
Lag 40 Dixie kopper med 3,2 gram i hver kopp.
Ha oppi 1 kopp hver 3 minutter for alle 120 minutters koking.

Del Dextrose(Druesukker) inn 28 individuelle 12 cl ziplock poser.
Dag 2 etter gjæring startet ha i to ganger daglig
(170g om morgenen og 170g om ettermiddag) i 14 dager.
Mot slutten, se hvordan gjæring går før en har oppi.
Hvis gjæring avtar, vurder før du legger mer sukker som kan gjøre ølet for søtt, hvis gjæren ikke brukt opp alt

1/2 liter vørter blandes med high gravity yeast å lage en starter.
high gravity yeast has oppi på dag 5 av gjæring.

Oksygen ble innført en gang daglig i 4 dager.
30 sekunder @ 1200 psi med 0,2 mikronSS Stone.

Tørr hopping:
Bland 28,35g. Amarillo, 28,35g. Warrior og 28,35g. Simcoe i en bolle.
28 ziplock poser fylles med 3 gram humle hver.
1 pose ble tilført hver kveld i tillegg til Dextrose(druesukker).
Til sammen 28 tilføyelser eller 4 uker.




Fermentering var på den kalde siden, ca 66-70 F. Massevis av varme fra gjær.
OF endte på 1.050. La stå noen dager får å gjære ferdig.
Stoppet å legge i sukker på dag 13.
Total druesukker lagt til som 9,7Kg. Re-beregnet OG var 1.200.
Tappet på flasker, ingen tilleggs gjær eller tilsatt sukker.
Slutt % med høy gravitasjon hydrometer var 20,7% alkohol.
Øl har alderen pent og en herlig godbit for en kald natt eller for en øl smaking

Estimated Alcohol by Vol: 20,63 %
Calories: 1,068 cal/pint

Skrevet av: Aleksander_B
Stilig
Er det slik de gjør det hos DogFish mtp. druesukkeret?
Det vet jeg ikke. så episode 3 av BREW MASTER fra Discovery forleden, så ikke at de hadde i ekstra sukker der.
Men hørte han sa at de skulle nå 18%. og at de benyttet dobbelt så mye malt og humle som vanlig.

Vi får se hva det blir til  :biersmile:
 
Runeska skrev:
Sukker
4989,5 gram Corn Sugar (Dextrose, druesukker) (0.0 SRM) Sugar 40.00 %

Det var da voldsomt. (Men jada, dette er vel faktisk identisk med klonen fra Can You Brew It.)
 
Her er noen lenker som kan være interessante å lese før du går løs på dette ølet:

En artikkel fra BYO om øl på 21%
http://www.byo.com/component/resource/article/51-21-alcohol-all-grain-beer
Artikkel om "store" øl fra Maltose Falcons
http://www.maltosefalcons.com/tech/thinking-big-getting-handle-brewing-big-beers
Et par andre forsøk på 120
http://www.homebrewtalk.com/f13/1-200-20-120-minute-iipa-100549/ http://www.homebrewchef.com/120minuteIPArecipe.html
http://www.homebrewtalk.com/f12/two-hours-ipa-my-dogfish-head-120-minute-ipa-esque-beer-98337/
Litt om sukkerarter og gjæring
http://www.brewery.org/brewery/library/EnzStuckFermAW1095.html http://www.brewmorebeer.com/brewing-sugars/

Tips for bruk at WLP099
http://www.whitelabs.com/beer/homebrew_super.html
 
Tilbake
Topp