Endre
Norbrygg-medlem
1. gjærstarter. Jeg har prøvd ut Jamils kalkulator for gjærstartere og finner ut at med litt gammel gjær og ved brygging av litt sterke øl 1.070+, trengs en STOR gjærstarter ved simple starter
Er det noen som har noen smarte triks for å få ned mengden på denne, uten bruk av magnetrører?
Jeg har tilfeldigvis en helt ubrukt akvariumspumpe jeg kjøpte ved en feil for en tid siden. Noen som har erfaringen med å bruke dette til lufting av gjær?
Må vel kunne brukes hvis jeg finner en lur måte å få slangen ned i dunken og samtidig lukke åpningen med litt folie? Fint om jeg kunne fått brukt denne pumpa til noe(kosta 500 smacks!)
2. Trub? Hører litt forskjellig ting om hvor viktig det er å fjerne dette? Har hørt både at alt trub skal fjernes før gjæren introduseres, og at det ikke gjør noen verdens ting om den er med i gjæringskaret?
Har brygget uten å sile ut truben, og ølet ble både rimelig klart og smakte godt. Kan ikke se at det skulle innebære noen infeksjonsfare da det er kokt, og det meste sedimenteres rimelig fort uansett? brukte da pellets og ikke blomst. Ved blomst bør det vel fjernes etter koking? Det som bekymrer meg er om smak og aroma-humlen skulle produsere mer bitterhet ved at det ligger så lenge sammen med ølet..?
Har brukt å sile bort trub gjennom en (steril) finmasket nettingpose, slik som brukes til saftpressing. Fordelen med dette er at ølet blir veldig godt luftet før gjæren introduseres.
3. Div smaker:
Melanoiden eller aroma malt? Har brukt mest aroma malt, men leser at melanoiden gir mange de samme smakene som aroma. Hva er forskjellen?
Bruk av eik-spon i øl.. Når? Hvor lenge? Hvor mye? virkning?
Er det noen som har noen smarte triks for å få ned mengden på denne, uten bruk av magnetrører?
Jeg har tilfeldigvis en helt ubrukt akvariumspumpe jeg kjøpte ved en feil for en tid siden. Noen som har erfaringen med å bruke dette til lufting av gjær?
Må vel kunne brukes hvis jeg finner en lur måte å få slangen ned i dunken og samtidig lukke åpningen med litt folie? Fint om jeg kunne fått brukt denne pumpa til noe(kosta 500 smacks!)
2. Trub? Hører litt forskjellig ting om hvor viktig det er å fjerne dette? Har hørt både at alt trub skal fjernes før gjæren introduseres, og at det ikke gjør noen verdens ting om den er med i gjæringskaret?
Har brygget uten å sile ut truben, og ølet ble både rimelig klart og smakte godt. Kan ikke se at det skulle innebære noen infeksjonsfare da det er kokt, og det meste sedimenteres rimelig fort uansett? brukte da pellets og ikke blomst. Ved blomst bør det vel fjernes etter koking? Det som bekymrer meg er om smak og aroma-humlen skulle produsere mer bitterhet ved at det ligger så lenge sammen med ølet..?
Har brukt å sile bort trub gjennom en (steril) finmasket nettingpose, slik som brukes til saftpressing. Fordelen med dette er at ølet blir veldig godt luftet før gjæren introduseres.
3. Div smaker:
Melanoiden eller aroma malt? Har brukt mest aroma malt, men leser at melanoiden gir mange de samme smakene som aroma. Hva er forskjellen?
Bruk av eik-spon i øl.. Når? Hvor lenge? Hvor mye? virkning?