ABC Tappetårn/fat anlegg

Hei,

Har søkt litt her, men ikke funnet en tråd/artikkel med full oversikt over hva man trenger for å lage seg ett tappeanlegg.
Jeg har brygget en stund, og begynner som fler å bli litt lei av å vaske flasker og tappe over på disse hver gang. Det har sin sjarm, og kommer sikkert ikke til å slutte med det, men tenkte se på muligheten for å skaffe meg ett alternativ.

Noen som har en oversikt, eller en guide til hvordan man begynner? Jeg er relativt ny, så usikker på hvordan man karbonerer på fat osv også. Alt av info mottas med takk!
 
Først: Det er MASSE info om emnet her på forumet, men alt er ikke nødvendigvis i samme tråd. Selv liker jeg best å bruke google for å søke ettersom jeg synes det dette er mer oversiktlig.

Har nettopp bestilt utstyr for "fatanlegg" selv og venter på at det skal sendes. Det du i hovedsak trenger er:
Kjøleskap med plass til x antall fat.
X antall corneliusfat
CO2-flaske
CO2-regulator
Gasslange
Slange til øl
Inn og utkobling til corneliusfat
Slangeklemmer
Tappekran (kan være alt i fra flexitap til perlickkraner)

Det enkleste (men ikke billigste) er vel å kjøpe et slikt sett fra f.eks. Petit : http://shop.petit-agentur.no/products/komplett-fatanlegg Så kan du eventuelt kjøpe flere brukte fat utenom. http://hobbybryggeren.no/ har innimellom.

Jeg endte opp med å kjøpe:
3 19L fat brukt gjennom en fellesbestilling. Brukte fat koster rundt 500, mens nye koster ca 1000.
CO2 regulator, slanger, koblinger, slangeklemmer og perlick-kraner bestilte jeg fra kegkits.com. (Lang leveringstid, men relativt lav pris). Noen er skeptiske til de (http://forum.norbrygg.no/index.php?topic=14486.0), men rapporterer til paypal om ikke varene er sendt innen en måned og får da pengene tilbake.

http://www.kegkits.com/Merchant2/me...&Product_Code=JO60-K44BC&Category_Code=DGReg http://www.kegkits.com/Merchant2/merchant.mvc?Screen=PROD&Store_Code=W&Product_Code=JO60-2-K44BC&Category_Code=DPReg
http://www.kegkits.com/Merchant2/me...=W&Product_Code=12G09-190&Category_Code=BEFF http://www.kegkits.com/Merchant2/merchant.mvc?Screen=PROD&Store_Code=W&Product_Code=C213&Category_Code=BEFF
http://www.kegkits.com/Merchant2/me...W&Product_Code=27-1100-77&Category_Code=KKDS http://www.kegkits.com/Merchant2/merchant.mvc?Screen=PROD&Store_Code=W&Product_Code=27-1100-99&Category_Code=KKDS
http://www.kegkits.com/Merchant2/me...e=W&Product_Code=BarbStem&Category_Code=SSFG http://www.kegkits.com/Merchant2/merchant.mvc?Screen=PROD&Store_Code=W&Product_Code=S8-CO4&Category_Code=SSFG
http://www.kegkits.com/Merchant2/me...&Product_Code=BarbStem-10&Category_Code=SSFG http://www.kegkits.com/Merchant2/merchant.mvc?Screen=PROD&Store_Code=W&Product_Code=133-706R-12&Category_Code=SSFG
http://www.kegkits.com/Merchant2/me..._Code=W&Product_Code=2684&Category_Code=SSFG http://www.kegkits.com/Merchant2/merchant.mvc?Screen=PROD&Store_Code=W&Product_Code=14-0307-00&Category_Code=HOSE
http://www.kegkits.com/Merchant2/me...W&Product_Code=3230-31004&Category_Code=HOSE
CO2 5 kg flaske fra NOVA Trondheim (Ernst Nielsen selger dette i Oslo så vidt jeg vet)

For å ha mulighet til å ta med fat rundt kjøpte jeg to regulatorer (En enkel for å kunne ta med og en dobbel for å ha hjemme), sodastreamflaske, overgang til sodastreamflaske på ebay og et par felxitap på Bakke Brygg (http://shop.petit-agentur.no/products/tappekran-svart)

Karbonering på fat kan gjøres naturlig (som på flaske), eller ved å kunstig karbonere. Da påsettes det et trykk fra CO2-flasken som fører til at ølet tar opp CO2. Noen vugger/rister på fatet for å få ølet til å ta opp CO2en raskere, mens andre lar det stå omtrent en uke med påsatt trykk. Med kunstig karbonering blir ølet fortere karbonert, og du slipper ekstra bunnfall (gjær) i fatet.

Ble litt rotete, men håper det hjalp. Som sakt finnes det masse god info på forumet. Bare søk.
http://forum.norbrygg.no/index.php/topic,12579.0.html http://forum.norbrygg.no/index.php?topic=5383.0
http://forum.norbrygg.no/index.php?topic=7051.0;prev_next=next
 
Takk bananØL, nyttig info!

Jeg fant litt hist og pist, bare lurte på om det fantes en artikkel som tok det steg for steg! ;)
 
Kjapt spm..

Jeg klarte kunstykket at co2 flaska gikk tom siden en skrue inn på regulatoren var litt løs. Alle co2 sev ut. Jeg oppdaget dette etter ca 3 dager, og fikk fyllt co2 flasken opp igjen. Kan øllet ha tatt skade av dette? Det var ferdig karbonert med ca 2.5vol. Jeg koblet på igjen nå med 1bar som også var/er karboneringstrykket og serveringstrykket.
Tempratur i kjøleskap der fatet står er 5 grader.
 
Ølet har ikke tatt skade av det, det eneste som kan ha skjedd er at du har mistet litt av karboneringsnivået(hvis det er korrekt ord å bruke?)hvis du har tappet øl uten at CO2'en har vært tilkoblet. Du merker fort hvis ølet er mindre CO2 i.
 
crazym skrev:
Hei,

Har søkt litt her, men ikke funnet en tråd/artikkel med full oversikt over hva man trenger for å lage seg ett tappeanlegg.
Jeg har brygget en stund, og begynner som fler å bli litt lei av å vaske flasker og tappe over på disse hver gang. Det har sin sjarm, og kommer sikkert ikke til å slutte med det, men tenkte se på muligheten for å skaffe meg ett alternativ.

Noen som har en oversikt, eller en guide til hvordan man begynner? Jeg er relativt ny, så usikker på hvordan man karbonerer på fat osv også. Alt av info mottas med takk!

Litt enkelt: du trenger et corneliusfat,en co2 regulator og en co2 trykkflaske( + noen slanger å koblinger)så er du i gang
 
Jærbrygg skrev:
Litt enkelt: du trenger et Corneliusfat,en CO₂ regulator og en CO₂ trykkflaske( + noen slanger å koblinger)så er du i gang

Er igang nå :) Fant noen artikkler etter å ha lest litt på nett. Er mye info, men det er spredt. Håper at noen lager en full oversikt over denne verdenen sett fra en nybegynner en dag. En slik artikkel er nok sterkt velkomment! Selv kjøpte jeg startsett, og nå har jeg kegerator med tappetårn allerede :) Også slipper man den h/%#% flaskefyllinga i enninga. Selv setter jeg batcher på 22-25L, og ender da opp med ett fat og 4-8 halvlitersflasker. Helt topp.
 
Tilbake
Topp