Det er denne:
https://www.brewshop.no/produkt/startsett-for-olbrygging/startsett-brew-in-a-bag-biab ? + f.eks. denne:
https://www.brewshop.no/produkt/ravarer/allgrain-olsett/aegir-india-pale-ale-allgrain-olsett ?
Har du falskbunn?
Hva slags teknikk bruker du? (Skylling, batch sparge eller no sparge?)
Beregning av dette er erfaringsbasert, men et sted må du jo begynne. Men først: Det settet der snakker om at du skal ha 28 liter til kok, og 25 liter til gjæring. Det forutsetter at du bare koker vekk 3 liter på en time, og at du hiver alt fra kokekjelen opp i gjæringskaret. 3 liter er antakelig litt snaut, og det med å hive alt opp i gjæringskaret er litt diskutabelt. Men OK, det funker. Ingen skandale å gjøre det. Mange gjør det. At du så skal få 21-22 liter til slutt, er da kanskje ikke så galt.
Så da sikter vi mot 28 liter til kok. Oppskriften har 6,7 kg malt. Normalt kan du regne at malten vil holde tilbake 1 liter per kilo. Det må du altså regne som tap, og vi er oppe i 35 liter. Så vil det bli en del grums igjen i kjelen, og jeg vil ikke ha med det, så jeg regner 2-3 liter til som tap. Men om du bare løfter opp posen og lar den renne av, og så koker hele greia uten å bekymre deg om grumset, så funker det også. Diskutabelt, men spiller antakelig liten rolle. Så altså: totalt vannbehov er enten 35 eller 38 liter, alt ettersom hvordan du vil gjøre det.
Normal mesketykkelse er 2,8-3 liter vann per kilo malt. La oss da si at du mesker med 20 liter, og skyller med 15 eller 18. Da snakker vi om "skylling", altså om at du tilfører skyllevann (litt under 80 grader) langsomt i takt med at du tapper av, slik at du vasker ut sukkeret i mesken gradvis.
Det vanlige alternativet, som er enklere, er "batch sparging". Da tapper du ut hele mesken, og så tilfører du en ny runde med vann, rører godt, venter 10 minutter, og tapper ut på nytt. Du bør få ut omtrent like mye vørter hver gang, og da må du begynne med 24 liter (14+10), og så tilføre 11 eller 14 liter i runde 2 (82-84 grader), alt etter om du beregner å ta med grumset til kok eller ikke.
Dette skulle ikke bli helt galt. Hvordan SG før kok, og OG, så blir i forhold til oppskriften, er noe du bare må finne ut. Regn med noen overraskelser, og bli ikke fortvilet over dem. Bruk forumet for det det er verdt
.