Alltid bruke humlepose?

Tja, naboen er med i brannvesenet, ser han kjører igjennom gata med brannbilen av og til. Den har slik en pumpe hengende frampå bilen. Kansje jeg kan be han om å låne bilen litt neste brygg:D hihihih!!! Det hørtes jo interresant ut, men har ikke utstyr til det per nå hvertfall.
 
Kan jeg driste med innpå med et spørsmål om humling her på denne tråden som er så aktiv?

jeg kjøpte akkurat 100G humle og skal tørrhumle 25G to ganger, på to forskjellige batcher. tok 25 gram i fire 1L poser og heiv i fryseren slik at jeg slapp å ta opp hele pakken neste gang og så bryte ut en 25G bit.. men, så slo det meg at posene jeg brukte ikke er desinfisert... men, de ligger nå på -18 så det går vel fint tenker jeg. eller må jeg kaste alle de fire posene og sette det på nybegynnerkvoten?

hvis dette går på tabbekvoten... hvordan burde jeg egentlig gjort det?
 
litt tørrhumling om dagen er bra for det som skal i magen.
Kan jeg driste med innpå med et spørsmål om humling her på denne tråden som er så aktiv?

jeg kjøpte akkurat 100G humle og skal tørrhumle 25G to ganger, på to forskjellige batcher. tok 25 gram i fire 1L poser og heiv i fryseren slik at jeg slapp å ta opp hele pakken neste gang og så bryte ut en 25G bit.. men, så slo det meg at posene jeg brukte ikke er desinfisert... men, de ligger nå på -18 så det går vel fint tenker jeg. eller må jeg kaste alle de fire posene og sette det på nybegynnerkvoten?

hvis dette går på tabbekvoten... hvordan burde jeg egentlig gjort det?

de gangene jeg har tørrhumlet med pose har jeg kokt posen i vann i 15 min før jeg har i humlen, knyter igjen posen og slipper den i dunken.
 
Totalt unødvendig å desinfisere humleposen, med mindre du har den liggande fuktig i ein skitten heim då så klart...

Den tørre humleposen gjev ikkje akkurat gode veksttilhøve, i tillegg vil tørrhumle i sin natur normalt måtte tilsettast i det brygget alt rommar alkohol, humle og gjær frå før av. Miljøet i brygget vert heller ikkje betre for bakteriane av at ein tørrhumlar heller. Å koke humleposen 15 min i vatn er totalt overkill.
 
godt å høre. da lar jeg de ligge som de gjør i fryseren og så tar jeg opp en og en pose etter behov og hiver oppi karet... jeg skal ikke bruke pose når jeg tørrhumler... jeg brukte kun posene for enkelthetsskyld under oppbevaringen i fryseren.

men, pleier dere å hive hele den vakumpakkede posen i fryseren slik den blir kjøpt? og så bryter dere heller ut biter etterhvert som dere skal bruke det eller gjør dere som meg og deler opp før humlen fryses ned første gangen?
 
Hvis jeg unngår å bruke humlepose på en Digiboil 65L uten silkar og sirkulering (BIAB), er det ikke da fare for at humla svir seg i bunnen?
I følge manualen tas silbunnen ut før kok, men mulig det kan være en ide å tømme denne etter mesk og så sette den inn igjen før kok (ved bruk uten humlepose)? Eller vil små partikler like vell kunne svi seg? Ser at de som benytter Digiboil til BIAB på Youtube gjerne har "hop spider".
 
Sist redigert:
Hvis jeg unngår å bruke humlepose på en Digiboil 65L uten silkar og sirkulering (BIAB), er det ikke da fare for at humla svir seg i bunnen?
I følge manualen tas silbunnen ut før kok, men mulig det kan være en ide å tømme denne etter mesk og så sette den inn igjen før kok (ved bruk uten humlepose)? Eller vil små partikler like vell kunne svi seg? Ser at de som benytter Digiboil til BIAB på Youtube gjerne har "hop spider".
Jeg brygger på en Digiboil 35L, humla er ikke det som svir seg, det er proteiner og anna rask fra malten, ikke at det egentlig svir seg, har ikke opplevd noe svartsvidde greier i bunnen av kjelen, men litt rask må vaskes vekk etter endt bryggedag.

Hopspider kjøpte jeg rett før jul og den fikk en runde før den må legges ut for salg, den blir så potte tett at det ikke engang koker inni den når resten av kjelen fosskoker.

Jeg tar ikke ut falskbunnen, den fungerer ypperlig som et filter for at ting ikke synker forbi og svir seg fast i bunnen og ikke minst etter kjøling og overføring til gjæringskar.

Jeg brygger ikke BIAB lengre på Digiboilen, men jeg har gjort det og det er ikke nødvendig å ta ut falskbunnen for vasking og sette den tilbake med mindre meskeposen din har store masker +400 makron.
 
Jeg brygger på en Digiboil 35L, humla er ikke det som svir seg, det er proteiner og anna rask fra malten, ikke at det egentlig svir seg, har ikke opplevd noe svartsvidde greier i bunnen av kjelen, men litt rask må vaskes vekk etter endt bryggedag.

Hopspider kjøpte jeg rett før jul og den fikk en runde før den må legges ut for salg, den blir så potte tett at det ikke engang koker inni den når resten av kjelen fosskoker.

Jeg tar ikke ut falskbunnen, den fungerer ypperlig som et filter for at ting ikke synker forbi og svir seg fast i bunnen og ikke minst etter kjøling og overføring til gjæringskar.

Jeg brygger ikke BIAB lengre på Digiboilen, men jeg har gjort det og det er ikke nødvendig å ta ut falskbunnen for vasking og sette den tilbake med mindre meskeposen din har store masker +400 makron.

Tusen takk for gode råd! Nå har jeg hele prosessen klar i hodet og jeg kommer til å slippe humla fri :)
Brygger min første batch til fredag. Det blir et APA-ølsett der jeg dropper tørrgjæret og lager en gjærstarter med WLP001.
Dette kommer til å bli spennende :eek:
 
Tusen takk for gode råd! Nå har jeg hele prosessen klar i hodet og jeg kommer til å slippe humla fri :)
Brygger min første batch til fredag. Det blir et APA-ølsett der jeg dropper tørrgjæret og lager en gjærstarter med WLP001.
Dette kommer til å bli spennende :eek:
Det blir nok knall :)
 
Satser på det blir drikkenes :D Lot du forresten termostaten/varmeelementene stå på under mesking? Ble frarådet dette av ølbrygging.no og brukermanual, men skulle jo tro at det kan gå bra å ha på 500W og 67 grader. Ser dem gjør dette på Youtube. Skulle jo tro at varmetapet blir for stort hvis jeg slår helt av i 60 Min. Eventuelt kan jeg jo pakke noe rundt...
 
Satser på det blir drikkenes :D Lot du forresten termostaten/varmeelementene stå på under mesking? Ble frarådet dette av ølbrygging.no og brukermanual, men skulle jo tro at det kan gå bra å ha på 500W og 67 grader. Ser dem gjør dette på Youtube. Skulle jo tro at varmetapet blir for stort hvis jeg slår helt av i 60 Min. Eventuelt kan jeg jo pakke noe rundt...
Du kan velge, jeg sirkulerer kontinuerlig(pumpe) og har på 500W elementet. Har du ikke pumpe så kan du enten røre ofte, spesielt når varmeelementet slår inn, eller du kan slå av begge elementene pakke inn bryggemaskinen i en sovepose eller annen isolering, men la brygge maskinen stå på så du kan følge med temperaturen.

Mesketemperatur er ikke sååå krise at det må overvåkes med lupe. Om du starter å meske på 66 og den faller til 63 i løpet av en time er det null problem, mener nå jeg i alle fall :)
 
Du kan velge, jeg sirkulerer kontinuerlig(pumpe) og har på 500W elementet. Har du ikke pumpe så kan du enten røre ofte, spesielt når varmeelementet slår inn, eller du kan slå av begge elementene pakke inn bryggemaskinen i en sovepose eller annen isolering, men la brygge maskinen stå på så du kan følge med temperaturen.

Mesketemperatur er ikke sååå krise at det må overvåkes med lupe. Om du starter å meske på 66 og den faller til 63 i løpet av en time er det null problem, mener nå jeg i alle fall :)

Takk igjen for supre råd. Da går jeg nok for det tryggeste alternativet med soveposen eller liggeunderlaget :)
 
Sist redigert:
Takk igjen for supre råd. Da går jeg nok for det tryggeste alternativet med soveposen eller liggeunderlaget :)
Greit alternativ, i alle fall første runde, så kan du jo følge med å se hvor stor svingning du får på temperaturen i løpet av 1 time, skulle den synke voldsomt så er det jo bare å fyre i gang 500W elementet og røre til du er tilbake der du vil være :)
 
Greit alternativ, i alle fall første runde, så kan du jo følge med å se hvor stor svingning du får på temperaturen i løpet av 1 time, skulle den synke voldsomt så er det jo bare å fyre i gang 500W elementet og røre til du er tilbake der du vil være :)
Ja, det er en god plan. Det kommer nok til å bli rene meditasjonstimen med fult fokus på temp-måleren.
 
Ja, det er en god plan. Det kommer nok til å bli rene meditasjonstimen med fult fokus på temp-måleren.
Hehe, ja det var det da, og meditasjon kan være nyttig det, men det viktigste under en seanse med meditasjon er jo å puste rolig. Tross alt vil nok temperaturen variere forskjellige steder i mesken, men det går så fint atte.

Brygging burde, fra mitt ståsted, handle mye om å kose seg, lukten fra maltet under innmesk, dille med oppveing av humle, aromaene fra første humletilsetning i kok, lydene fra pumpe og vifte, er alle små gleder under brygging.

Som Bane sier: "Calm down doctor, now is not the time for fear, that comes later" :D
 
Helt enig og det er slike verdier som også har trukket meg mot å drive med dette. Har fra tidligere av brygget vin og cider fra egen frukthage og det er selve prosessen som er nydelig. Det samme gjelder dyrking av grønnsaker og annet som går over litt tid.
Tenker at det under første batchen muligvis kan gå litt varmt i knotten og så vil jeg etter hvert kunne være mer til stede med sansene.
Må bare bygge opp litt selvtillit før jeg klarer å slappe av. Forhåpentligvis står jeg en dag å plukker humle i hagen :)
 
Det blir et APA-ølsett der jeg dropper tørrgjæret og lager en gjærstarter med WLP001.
Nå er vel US-05 og wlp001 ganske identisk, og den gjæra tåler fint å tørke, så akkurat der tror jeg ikke jeg hadde giddi å styre med en gjærstarter, men det kan jo være greit å lære seg prosessen.
 
Nå er vel US-05 og wlp001 ganske identisk, og den gjæra tåler fint å tørke, så akkurat der tror jeg ikke jeg hadde giddi å styre med en gjærstarter, men det kan jo være greit å lære seg prosessen.
Da lærte jeg noe nytt, men fint å lære seg å lage gjærstarter uansett ja og muligvis får jeg noe ekstra som kan spares på :)
 
Tilbake
Topp