Det skal sies at det nærmeste jeg har brygget noe som helst, er å lage meg en kopp te. Til mitt første brygg startet jeg likegodt med maltbrygging. Jeg ville ha tsjekkisk pils og startet opp på lørdagen (23.5) med godt mot, litt utstyr og råvarer. Jeg hadde kjøpt inn 5 kg hel pilsnermalt, czhez gjær og saaz pellets. Kverning av malt skulle gjøres med mannekraft og kjevle.
Oppskriften jeg skulle følge var:
5 kg malt -> 20 l vørter
90 g 3,5 % alfa pellets koketid 70 min
30 g 3,5 % alfa pellets koketid 10 min
30 g 3,5 % alfa pellets koketid 0 min
Czez lager gjær
Fremgangsmåte:
Jeg fikk arvet en 25 liters kjele med kran fra svigers, resten skaffet jeg fra europris.
Et lite problem jeg ikke hadde tenkt på var silutstyr i bunnen av kjelen. Var innom en byggevareforretning og fant samme type netting som er i kjøkkensiler. Av dette laget jeg en dyp sil jeg kunne ha maltet i. Det tok 2 timer å lage silen, men i tillegg så den fancy ut og passet akkurat oppi kjelen. Selvberging er tingen! :skitbra:
Jeg tok så frem maltet og kjevlet i vei. Det gikk mildt sagt dårlig. De neste 20 minuttene var jeg innom alt fra hammer til pizzaskjærer. Da jeg satt der og angret på at jeg ikke hadde kjøpt inn kvern, fikk jeg høre at en kompis av meg hadde en gammel grov mandelkvern som visstnok kunne brukes.
En liten stund senere stod jeg på kjøkkenet med en 1dl håndkvern. Dette skulle nok bli moro ja.
Etter 2 timer kverning, banning, svetting og flere pauser, hadde jeg kvernet 5 kg malt. Kjøkkenet, som nå holdt 37 grader takket være kjelen med vann og varme fra mannearbeid, var fylt av pulveret som ble laget under kverneprosessen. Vannet i kjelen var nå på 78 grader, så da kastet jeg oppi maltet og tørket svetten mens den godgjorde seg i en halvannen times tid.
Siden silen fungerte som en tepose, brukte jeg ikke så mye tid på å sile vekk sukkerstoffene fra maltet, bare 20 min. Jeg presset også en del væske ut av silen. Jeg tenkte dette var greit siden silen var så finmasket. Kjelen brukte lang tid på å nå koketemp, og klokka nærmet seg nå halv 2 på natta! Den nådde 95 grader og ville ikke lenger, så da kastet jeg likegodt oppi humlen og fulgte resten av oppskriften med hensyn til koketid. Hvor mange gram humle jeg egentlig kastet oppi var litt så som så, ettersom jeg ikke har vekt. Jeg delte enkelt og greit den 250 g pelletsposen jeg fikk fra petit slik at det ble ca riktig. Jeg hadde kjøpt inn klaringsmiddel også, men glemte (var trøtt). Vørteren stod over natta/morgenen (jeg ble jo ferdig 4 på morgenen). Jeg brukte så en liten sil (slik som man har i teen) når vi tappet vørteren fra kjelen til gjæringskaret. Det luktet øl ja! Vi kokte så opp litt mer vann og lot det kjøle og tilsatte dette i karet. OG målte nå 1045 ved 20 grader. Så knuste jeg den lille næringsbiten inne i gjærposen og ristet lenge og tilsatte rett i karet (slik man kan gjøre ifølge pakken). Det har stått nå over natta i 11 grader, men jeg kan ikke høre noe lyd fra vannlåsen.
Jeg var veldig nøye med desinfiseringen!
Spørsmålene er da: :help:
Er det ok å presse ut vørteren av sila slik jeg gjorde? Bør jeg bruke mer tid på å sile ut sukkerstoffene? Fikk vørteren nok luft i seg når jeg helte fra kjelen til gjæringskaret(det ble dannet skum på toppen)? Hva kan jeg nå gjøre for å bedre forholdene til gjæret? Og skal jeg sette gjæringskaret i et vannbad slik at temperaturen blir mindre?
Huske til neste gang:
Kjøp elektrisk kvern!
Kjøp vekt!
Ha i klaringsmiddel.
Dette ble langt og med mange spørsmål. Men håper noen vil ta seg tid!
På forhånd takk!
-Kris
Oppskriften jeg skulle følge var:
5 kg malt -> 20 l vørter
90 g 3,5 % alfa pellets koketid 70 min
30 g 3,5 % alfa pellets koketid 10 min
30 g 3,5 % alfa pellets koketid 0 min
Czez lager gjær
Fremgangsmåte:
Jeg fikk arvet en 25 liters kjele med kran fra svigers, resten skaffet jeg fra europris.
Et lite problem jeg ikke hadde tenkt på var silutstyr i bunnen av kjelen. Var innom en byggevareforretning og fant samme type netting som er i kjøkkensiler. Av dette laget jeg en dyp sil jeg kunne ha maltet i. Det tok 2 timer å lage silen, men i tillegg så den fancy ut og passet akkurat oppi kjelen. Selvberging er tingen! :skitbra:
Jeg tok så frem maltet og kjevlet i vei. Det gikk mildt sagt dårlig. De neste 20 minuttene var jeg innom alt fra hammer til pizzaskjærer. Da jeg satt der og angret på at jeg ikke hadde kjøpt inn kvern, fikk jeg høre at en kompis av meg hadde en gammel grov mandelkvern som visstnok kunne brukes.
En liten stund senere stod jeg på kjøkkenet med en 1dl håndkvern. Dette skulle nok bli moro ja.
Etter 2 timer kverning, banning, svetting og flere pauser, hadde jeg kvernet 5 kg malt. Kjøkkenet, som nå holdt 37 grader takket være kjelen med vann og varme fra mannearbeid, var fylt av pulveret som ble laget under kverneprosessen. Vannet i kjelen var nå på 78 grader, så da kastet jeg oppi maltet og tørket svetten mens den godgjorde seg i en halvannen times tid.
Siden silen fungerte som en tepose, brukte jeg ikke så mye tid på å sile vekk sukkerstoffene fra maltet, bare 20 min. Jeg presset også en del væske ut av silen. Jeg tenkte dette var greit siden silen var så finmasket. Kjelen brukte lang tid på å nå koketemp, og klokka nærmet seg nå halv 2 på natta! Den nådde 95 grader og ville ikke lenger, så da kastet jeg likegodt oppi humlen og fulgte resten av oppskriften med hensyn til koketid. Hvor mange gram humle jeg egentlig kastet oppi var litt så som så, ettersom jeg ikke har vekt. Jeg delte enkelt og greit den 250 g pelletsposen jeg fikk fra petit slik at det ble ca riktig. Jeg hadde kjøpt inn klaringsmiddel også, men glemte (var trøtt). Vørteren stod over natta/morgenen (jeg ble jo ferdig 4 på morgenen). Jeg brukte så en liten sil (slik som man har i teen) når vi tappet vørteren fra kjelen til gjæringskaret. Det luktet øl ja! Vi kokte så opp litt mer vann og lot det kjøle og tilsatte dette i karet. OG målte nå 1045 ved 20 grader. Så knuste jeg den lille næringsbiten inne i gjærposen og ristet lenge og tilsatte rett i karet (slik man kan gjøre ifølge pakken). Det har stått nå over natta i 11 grader, men jeg kan ikke høre noe lyd fra vannlåsen.
Jeg var veldig nøye med desinfiseringen!
Spørsmålene er da: :help:
Er det ok å presse ut vørteren av sila slik jeg gjorde? Bør jeg bruke mer tid på å sile ut sukkerstoffene? Fikk vørteren nok luft i seg når jeg helte fra kjelen til gjæringskaret(det ble dannet skum på toppen)? Hva kan jeg nå gjøre for å bedre forholdene til gjæret? Og skal jeg sette gjæringskaret i et vannbad slik at temperaturen blir mindre?
Huske til neste gang:
Kjøp elektrisk kvern!
Kjøp vekt!
Ha i klaringsmiddel.
Dette ble langt og med mange spørsmål. Men håper noen vil ta seg tid!
På forhånd takk!
-Kris