Jeg har satt mitt første øl. En Austmann IPA Humledugg. Det dreier seg om et all grain sett fra brygg selv. Resultatet fikk jeg i dag etter to uker gjæring, 2 uker på flaske og 5 timer i kjøleskap. Det smaker surt, tørt og en ekkel litt tjukk, kvalmende smak bak i ganen. Så her kommer historien bak øllet, så håper jeg noen kan hjelpe meg med hva som har gått galt. Eller om jeg bare må vente litt!
Oppskrift: http://www.bryggselv.no/media/multicase/documents/oppskrifter/humledugg.pdf
Oppskriften ble fulgt til punkt å prikke, vi fikk OG på 1060 og FG på 1010.
Under mesking brukte vi en Speidel Breumeister, men da vi ikke hadde brukt utstyret før glemte vi det ene filteret på maltrøret, noe som gjorde øllet unødvendig grumsete. (MULIG FEIL HER ALTSÅ)
Skyllingen ble et totalt kaos, da vi ikke hadde forberedt oss godt nok. Skyllingen var ikke ferdig før etter 45 minutter, og skjedde i rykk og napp, men med riktig temp. (MULIG FEIL HER OGSÅ)
Gjæringen skjer i en kjeller med stabilt 18 grader romtemp. (MULIG FEIL HER)
Stormgjæringen ga seg etter 4-5 dager og vi tørrhumlet direkte i øllet, ikke i humlepose.
Øllet ble så flasket etter totalt to uker på gjæringskarret.
Etter to uker på flaske skal øllet egentlig lagres i kjøleskap i 3 uker, men ifølge folkene på Bryggselv var dette bare tull, og jeg har derfor prøvd meg på et par flasker i dag. Mulig det er derfor det smaker vondt nå? (MULIG ÅRSAKEN ER HER)
Også en detalj til: Jeg tok en FG-måling nå etter karbonering, og resultatet er 1007. Leste at en måling etter karbonering kan avsløre infeksjon etc.?
Så kan noen hjelpe meg å komme frem til om dette øllet er ødelagt, eller om det trenger disse tre ukene i kjøleskapet?
Jeg har forøvrig tatt en FG-sjekk av en belgisk dobbel som står til gjæring nå (Brygg #2). Selv dette smaker jo alt nydelig i forhold til IPAen..
Oppskrift: http://www.bryggselv.no/media/multicase/documents/oppskrifter/humledugg.pdf
Oppskriften ble fulgt til punkt å prikke, vi fikk OG på 1060 og FG på 1010.
Under mesking brukte vi en Speidel Breumeister, men da vi ikke hadde brukt utstyret før glemte vi det ene filteret på maltrøret, noe som gjorde øllet unødvendig grumsete. (MULIG FEIL HER ALTSÅ)
Skyllingen ble et totalt kaos, da vi ikke hadde forberedt oss godt nok. Skyllingen var ikke ferdig før etter 45 minutter, og skjedde i rykk og napp, men med riktig temp. (MULIG FEIL HER OGSÅ)
Gjæringen skjer i en kjeller med stabilt 18 grader romtemp. (MULIG FEIL HER)
Stormgjæringen ga seg etter 4-5 dager og vi tørrhumlet direkte i øllet, ikke i humlepose.
Øllet ble så flasket etter totalt to uker på gjæringskarret.
Etter to uker på flaske skal øllet egentlig lagres i kjøleskap i 3 uker, men ifølge folkene på Bryggselv var dette bare tull, og jeg har derfor prøvd meg på et par flasker i dag. Mulig det er derfor det smaker vondt nå? (MULIG ÅRSAKEN ER HER)
Også en detalj til: Jeg tok en FG-måling nå etter karbonering, og resultatet er 1007. Leste at en måling etter karbonering kan avsløre infeksjon etc.?
Så kan noen hjelpe meg å komme frem til om dette øllet er ødelagt, eller om det trenger disse tre ukene i kjøleskapet?
Jeg har forøvrig tatt en FG-sjekk av en belgisk dobbel som står til gjæring nå (Brygg #2). Selv dette smaker jo alt nydelig i forhold til IPAen..