Noen som har brukt denne Saison gjæren fra fermentis?
Dette er og en Diastaticus, lurer på om noen har erfaringer med denne vs Belle.
Da blir jo jeg interessert. Lallemande har lagt ut advarsel om krysskontaminasjonsfaren når en bruker Belle, men jeg fant ikke noe sånt på dataarket til Fermentis, ei heller noen opplysning om at dette var en diastaticus. Men det virker høyst rimelig at BE-134 er det, om en ser på den oppgitte utgjæringen. Hvor har du funnet denne informasjonen?
Jeg så på databladet og fikk mine mistanker så jeg spurte de og fikk det bekreftet.
Jeg synes det er temmelig råttent av dem ikke å legge ut den informasjonen.
I svaret på mailen sa han at det var lagt ut i spec. Kanskje det er et datablad til?
Hmm - må det være. Men jeg skjønner ikke hvorfor ikke så vesentlig informasjon ligger i det vanlige dataarket.
edit: Klarer ikke å finne det.
Det kan du selvsagt gjøre, men diastaticus har alltid vært med oss, og lar seg lett fjerne med vanlig rengjøring. Har brukt slektningene wlp590 og WY3711 mange ganger uten problem. Noen mener at Belle er ekstra agressiv - har ikke brukt den. Er vel litt opphauset, dette.At jeg aldri lærer at jeg skal sjekke forumet FØR jeg prøver en ny gjær...
Tar jeg knekken på gjæren med klor, eller er det bare å merke karet med kun for Saison?
Det kan du selvsagt gjøre, men diastaticus har alltid vært med oss, og lar seg lett fjerne med vanlig rengjøring. Har brukt slektningene wlp590 og WY3711 mange ganger uten problem. Noen mener at Belle er ekstra agressiv - har ikke brukt den. Er vel litt opphauset, dette.
Etter 9 dager er det fortsatt forsiktige tegn til rolig gjæraktivitet. SG er nå 1.005, ned fra 1.062 - småfrekke 92% attenuering.Nå som vi har vært gjennom diastaticus-bekymringene: er det noen som har erfaringer med å brygge med denne? Glazen Toren bruker denne gjæren i både deres Saison d'Erpe-Mere og den litt heftigere Lentebier (basically samme øl + 2.5% abv).
Jeg har en tank stående med den nå, i noe som forsøksvis skal ligne nevnte Saison. Starta den på 19C, og lot den klatre litt etter 3 dager, og siden har den ligget oppimot 22C. Det er ihvertfall en ivrig/jevn arbeider - det ploppa ~2 ganger i sekundet de første 5 dagene før det la seg ned mot 1/sekundet, og nå en uke senere står den fortsatt og pumper. Bryggeren på Glazen Toren sa at de lot tankene stå i 3 uker(!), og de får ca 90% utgjæring med den (Lentebier er 18.5 Plato og 9%). Gjærlåsen min dufter nydelig saison, og jeg tripper etter å smake det ferdige resultatet.
Andre som har brygget med denne?
resten av hydrometerprøven står i kjøleskapet