1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Beer Brew 30 v3 kontinuerlig resirkulering

En tråd i 'Beer Brew' startet av Sanchez666, 9 Aug 2014.

  1. Sanchez666

    Sanchez666
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Stavanger
    Hei,

    Vi er rimelig nybegynnere innen ølbrygging, og har gått til anskaffelse av en 3 generasjons Beer Brew 30. Foreløpig har det gått greit, men får lavere utbytte en vi hadde håpet på.

    Spørsmålet er om prosessen vår er optimal?

    Vi varmer opp meskevannet til ca 5 grader høyere enn ønsket mesketemp, og tilsetter malt mens vi rører. Kobler så på pumpa, og lar denne resirkulere kontinuerlig gjennom hele lesningen. Mesker da i 90 min. Har ikke mesket ut på noen av brygga enda.
    Så varmer vi opp skyllevann til ca 80 grader, hever meskekaret opp fra BB og skyller forsiktig med litt og litt vann.

    Deretter er tut og kjør med kok og nedkjøling.

    Hva mener dere? Skal pumpa kjøre kontinuerlig ved mesking, eller får vi høyere utbytte av å la den stå i ro under mesking, og deretter kjøre utmesking på noe høyere temp mens vi resirkulerer?
     
  2. Newman

    Newman
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Østfold
    Sjekk malingsgrad på maltet, 1.2-1.5mm skal være ok for bb30. Kjør kontinuerlig pumpe under mesk, bedre temp da. Men husk også å røre noen ganger under meskingen. Jeg rører godt opp flere ganger og lar den stå stille de siste 30 min for at maltsengen skal sette seg før skylling.
    Skylling og utbytte er et eget kapittel.:eek:
     
    Sanchez666 liker dette.
  3. Hans Einar

    Hans Einar
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    For "vanlig" øl. Mesk inn med ca 20 liter vann. Mesk i 20 minutter. Det er nok. Sirkuler hele tiden og rør opp mesken med jevne mellomrom. Ikke rør på utmesk for klarere vørter. Kjør en utmesk på ca77ish grader 5 -10min
    Spyl med ca 20 l vann på 78gr til maksmerket. Dette gir effektivitet på 72% +/- 1% hos meg. Om det er høyt eller lavt er i utgangspunktet uinteressant. Det er bare å justere oppskriften. Siste batch nå så traff jeg blink på innmesk temp. Blink på preboil gravity. Blink på OG. Blink på FG(god kontroll på gjærtemp og o2). Da kjenner en utstyret og har kontroll.

    Typed with thumbs.
     
    #3 Hans Einar, 9 Aug 2014
    Sist redigert: 9 Aug 2014
    Sanchez666 liker dette.
  4. Newman

    Newman
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Østfold
    20 min mesk syns jeg høres lite ut..
     
  5. Hans Einar

    Hans Einar
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Ok da kan du bare meske lenger. Endrer ikke OG er min erfaring.

    Typed with thumbs.
     
    Sanchez666 liker dette.
  6. Sanchez666

    Sanchez666
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Stavanger
    Takker for svar :)

    Vi har kjørt kontinuerlig resirkulering ved hjelp av pumpa på våre brygg hittil, og får konstant for lav OG (i forhold til oppskrift).

    Har lest her på forumet (og i bruksanvisningen) at malten bør stå i ro uten resirkulering under meskingen, og at man heller skal resirkulere under utmesking. Burde dette egentlig ha noe å si?
     
    Torbjørn Aasen liker dette.
  7. Hans Einar

    Hans Einar
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Om du får konstant for lav OG i forhold til oppskrift, er det oppskrifta det er noe galt med og ikke utstyret.

    Typed with thumbs.
     
  8. Sanchez666

    Sanchez666
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Stavanger
    Burde kanskje spesifisert dette, men har brygga ulike oppskrifter og får konstant for lav OG i forhold til oppskriftene ;)
     
    Panerai liker dette.
  9. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Da må du bare skalere oppskriftene til å gjenspeile effektiviteten på ditt oppsett.
     
    Sanchez666 og Hans Einar liker dette.
  10. Sanchez666

    Sanchez666
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Stavanger
    Har gjort dette i BeerSmith, og skal da treffe OG ifølge BS når skalering er gjort.

    Tror neste gang jeg mesker at jeg lar det stå i ro etter at jeg rørt godt og sirkulert noe væske. Deretter mesker jeg ut mens pumpa går til vørteren blir klar. Satser på at det blir bedre
     
  11. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Hvilken SG har du tatt utgangspunkt i da? preboil eller postboil? Jeg har funnet det lettere å bare bruke postboil da det er lettere å feilmåle preboil.

    Men, hvis du har skalert, og fortsatt gang på gang havner lavere på OG, så virker det som om du har skalert feil?
     
    Sanchez666 liker dette.
  12. Sanchez666

    Sanchez666
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Stavanger
    Vi måler alltid SG både preboil og postboil. Det rare her er at på siste brygg så fikk vi 1.067 preboil, og 1.061 postboil (altså ferdig vørter til gjæring, eller OG). Dette skal da strengt tatt være umulig, så jeg tror den skyldige her må være vår mangelfulle måling. Jeg har sjekka hydrometeret, og det skal være riktig kalibrert. Feilen tipper jeg ligger i at vi målte SG i varm vørter (preboil), og korrigerte for temperaturen i BeerSmith. Dette tror jeg er i beste tilfelle et guesstimat, som nok har ført til feil måling før koking. Vi skal teste SG både med refraktometer og hydrometer (med riktig temp denne gang) på neste brygg, og håper det vil føre til at vi kommer nærmere sannheten. :(
     
  13. Sanchez666

    Sanchez666
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Stavanger
    Ja, men jeg tipper feilen dessverre ligger hos oss ;) Vi har nok ikke gjennomført målingene korrekt tipper jeg, og målt SG i varm vørter, og korrigert for temperaturen i BeerSmith. Dette er visstnok svært mangelfullt såvidt jeg forstår. Vi får teste i riktig temperatur neste gang, og dobbelsjekke både pre- og postboil mot refraktometeret også.

    Takk for innspill uansett :)
     
  14. Hans Einar

    Hans Einar
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    En får fort en ganske klar lagdeling av vørter etter skylling. Tynn/lett på toppen. Om en ikke blander vørteren skikkelig så blir måleresultatene hinsides.. Mulig årsak?

    Typed with thumbs.
     
    Sanchez666 liker dette.
  15. Sanchez666

    Sanchez666
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Stavanger
    Ja, på neste brygg så vil vi også sørge for å røre godt i vørteren før vi tar en måling. Vi var ikke klar over at lagdeling kan forekomme. Men, vi lærer iallefall noe nytt ved hvert brygg :)
     
  16. Hans Einar

    Hans Einar
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Evt tapp 5 min ut i kok...

    Typed with thumbs.
     
  17. Amarillo

    Amarillo
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppdal
    Hm, bruker dere å "prøvesmake" på øl når dere brygger? Kan det være en årsak? ;)
     
    RETBergen og Sanchez666 liker dette.
  18. kajaaen

    kajaaen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    hei
    du skriver at du traff blink med innmesk temp. Bruker du en ekstern regulator? Min erfaring med bb30v3 er at termostaten har en hystetese på mer enn 5 grd. ( opplevde ca 8 grder mellom ut og innkopling på innebygd display).
     
  19. Hans Einar

    Hans Einar
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Ja jeg gjør det. Mer konkret. Jeg bruker raspibrew med temp sensor i sirkuleringssløyfa. Jeg fordeler også vørteren på utsiden og innsiden av maltrøret utenom når jeg stepper opp. Da kjører jeg alt i maltrøret. Jeg har egentlig helt orginal BB2 men har aldri brukt den innebygde termostaten. For meg er det en gryte m varmeelement, og det funker bra.

    Typed with thumbs.
     
    Sanchez666 liker dette.
  20. Sanchez666

    Sanchez666
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Stavanger
    Haha! Ja, i dette tilfellet må jeg nok innrømme at det var litt prøvesmaking involvert.
     

Del denne siden