Mine 3 første BIAB-brygg har vært plaget av mye grums (trub?) og at vi ender opp med å "tape" mye øl pga dette. Bruker ikke klarningsmiddel, men kjøling etter kok er relativt effektiv (15-20 min) - og vi har latt vørteren stå 30 min før overføring til gjæringskar.
Effektiviteten frem til etter kok er ok (75% kanskje), men derfra over i gjæringskaret mister vi 2-3 liter, og fra gjæringskar til tappekar til flasker mister vi enda mer (3-4 L kanskje). Så i stedet for 25 L på flaske ender vi opp på 16-17...og vi ender opp litt "skuffet". Vi har en 36L kjele, så det er grenser for hvor mye vi kan øke oppskriftene for å kompensere.
Ville det hjelpe å "skylle" ferdig mesk gjennom maltposen, før eller etter at vi gjør "vanlig" skylling?
Ville dette kunne "filtrere" mesken slik at den ble klarere og grumset ble fanget i maltposen?
Ville det kunne øke utbytte noe, ved at mesken ved skylling får enda høyere SG?
Er det noen ulemper med å gjøre dette, annet enn at det tar tid?
Effektiviteten frem til etter kok er ok (75% kanskje), men derfra over i gjæringskaret mister vi 2-3 liter, og fra gjæringskar til tappekar til flasker mister vi enda mer (3-4 L kanskje). Så i stedet for 25 L på flaske ender vi opp på 16-17...og vi ender opp litt "skuffet". Vi har en 36L kjele, så det er grenser for hvor mye vi kan øke oppskriftene for å kompensere.
Ville det hjelpe å "skylle" ferdig mesk gjennom maltposen, før eller etter at vi gjør "vanlig" skylling?
Ville dette kunne "filtrere" mesken slik at den ble klarere og grumset ble fanget i maltposen?
Ville det kunne øke utbytte noe, ved at mesken ved skylling får enda høyere SG?
Er det noen ulemper med å gjøre dette, annet enn at det tar tid?